[睇書撚]究竟香港仲有無人有睇書既習慣?

1002 回覆
160 Like 3 Dislike

呢排睇緊呢本
本身睇開日本推理,湊佳苗幾乎本本都有睇過

本地野劉以鬯

李碧華我幾鍾意 胭脂扣印象好深
佢仲有啲作品係講嘢食嘅 幾得意
亦舒就一直都未有興趣睇

會認住個佢地個名

我睇左酒徒,唔太岩我
我想中文文筆有進步 有冇咩書推薦
我唔太鍾意中國近代個種…覺得用字累贅

董橋英華沉浮錄系列, 特別鍊字X句是禮貌

古德明出嗰兩本講中文敗筆都正

個人認為好過陳雲
最近對哲學有興趣 借左兩本所謂入門書睇

哲學書有無咩推介

睇緊呢本non-fiction
作者做小偵探睇下我地平時食緊既食物其實係點黎
暫時覺我麻麻地,太集中講美國既食物生產,感覺唔係好貼身

呢本好野黎,我睇果陣感受好深

終於有人覆我
我睇哂粟米,但真係唔覺得好深感受
唔喺美國生活覺得唔applicable

我覺得佢個行動幾有意義,不過呢d好主觀。同埋佢結尾帶出果個msg我覺得幾好。

睇哂粟木係咪即係過左用粟米餵牛?

過左了
其實係開到眼光既
不過我岩岩睇完Sapiens,覺得相差好遠
啱啱睇咗《助你好運》
通常呢類正能量型嘅書睇完冇咩感覺,但呢本反而令我諗通咗D野
同埋積極咗
而家開始睇森博嗣寫嘅《日本推理小說家教你看透人生內心戲》

張愛玲嘅小說都會睇到情緒好低落

我覺得好多香港人都會睇書,但未必肯花錢去買
最大原因係冇位擺
我自己都捐咗好多書出去

邊度有得捐?

有間基督教機構有收,唔記得咩名
FB專頁書送快樂同精神書局
AEON每年都有一次收書行動
鍾意歷史書但係更鍾意人物傳奇,而家睇緊曹操正傳 其中一個我好崇拜嘅歷史人物
另外好鍾意睇脫北者同埋二戰幸存猶太人嘅自傳
同時好鍾意輕小說 屋企有成套狼辛同埋SAO
利申入書局10分鐘可以買到5本書

脫北呢兩年有冇咩介紹 去左外國冇跟得咁貼

其實呢類睇得多都覺得大同小異(個人覺得) 近年睇得較多輕小說同埋歷史書唔知呢類有咩特別正,反而啲舊書好吸引,有本講猶太細路嘅《木箱上的小男孩》幾特別,成本書係用主角細個嗰陣嘅視角去寫,深深體會到當年猶太細路對成件事嘅睇法,本書好似係被稱為《辛德勒的名單》外傳(主角係俾辛德勒救的)。脫北者第一本睇嘅叫《這就是天堂》,睇完呢本就俾呢類書吸引咗

日本文學+中國文學同好者
睇完芥川既書 覺得唔係痴線佬都唔會寫得出
有時睇睇下好似睇deep web咁 覺得呢個世界好黑暗 好絕望

哲學書有無咩推介

john hospers An Introduction to Philosophical Analysis
仲有本ethics
人間失格算唔算係神作
中學睇過《五歲時,我殺了自己》同埋《九歲時,我殺了愛》,超震撼
睇書通常搭火車就拎出黎睇
John Berger上月去世,立即上Book Depository買返d經典黎睇
岩岩睇完老人與海

有啲名過於實既感覺 可能我唔識欣賞
下本想睇1984

1984 英文版我記得好快睇完

英文唔太好 我嘗試下
仲有本正義一場思辨之旅都未睇哂

1984中間有好大段係故事裡面一本書嘅內容
長到我以為睇錯咗啲咩工具書
不過個故事好深刻 好好睇
睇完成晚訓唔著喺到諗諗諗

哲學書有無咩推介

john hospers An Introduction to Philosophical Analysis
仲有本ethics

搵日去圖書館搵下先 會唔會好深嘅英文?
一兩星期一本學術書,一兩篇文獻
一星期200至400集左右網絡小說
一個月寫一篇文章 內容圍繞住睇過既野
睇緊christensen本破壞式創新

巴打係全職睇書定係相關工作

兼讀生
基本上一有時間淨就睇,本身無出去玩
其實唔用手機唔玩fb都大把時間淨落黎睇書
人間失格算唔算係神作

算算地 但又係睇到會覺得自己都就黎痴線 同覺得痴線佬先寫得出
有,不過係工具書,所以都唔好意思喺啲睇咩書post講

其實,無所謂。總能從書中得到一些東西

咁又係,你講得好有道理
我睇緊Analysis of Multivariate and High-Dimensional data同R for Everyone

我都有睇Statistic相關既工具書
工作都要用R
岩岩睇完老人與海

有啲名過於實既感覺 可能我唔識欣賞
下本想睇1984

1984 英文版我記得好快睇完

英文唔太好 我嘗試下
仲有本正義一場思辨之旅都未睇哂

1984中間有好大段係故事裡面一本書嘅內容
長到我以為睇錯咗啲咩工具書
不過個故事好深刻 好好睇
睇完成晚訓唔著喺到諗諗諗

個人覺得1984中文版一定要睇志文出版o個個譯版先最有味道
啱啱睇咗《助你好運》
通常呢類正能量型嘅書睇完冇咩感覺,但呢本反而令我諗通咗D野
同埋積極咗
而家開始睇森博嗣寫嘅《日本推理小說家教你看透人生內心戲》

張愛玲嘅小說都會睇到情緒好低落

我覺得好多香港人都會睇書,但未必肯花錢去買
最大原因係冇位擺
我自己都捐咗好多書出去

邊度有得捐?

有間基督教機構有收,唔記得咩名
FB專頁書送快樂同精神書局
AEON每年都有一次收書行動

好多書買左總唔捨得丟,到的起心肝想丟,就諗唔到甘多野

我都唔捨得丟,所以GOOGLE搵下邊度有收書
本來想捐比孤兒院,但完全唔知咩可以用咩途徑
想問下巴打們大宰冶嘅 人間失格 值唔值得睇
好似幾吸引
人間失格算唔算係神作

未覺得有可稱得上神作的書,如果真係要㨂一本,我㨂酒井法子的寫真書,真係神作,我為佢夢遺左唔知几撚多次

殘體字屌你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞