[睇書撚]究竟香港仲有無人有睇書既習慣?

1002 回覆
160 Like 3 Dislike

我最中意反而係談跑步

我有提到呀,我都好鍾意呢本
呢本睇英文版,睇前特登睇埋Raymond Carver what we talk about when we talk about love

本身英文麻麻,但尼本係我唯一想試下看佢的英文版,因為村上真係中學就看到而家,所以看佢寫類似自傳的跑步同身為職業小說家,都覺得好好看,唔輸小說

村上本來寫嘢都好西化
呢本真係出乎意料地好睇
不過無睇開佢啲作品而睇應該覺得好悶

btw 我係因為村上而去睇Raymond Carver同F Scott Fitzgerald

最近睇緊呢本 有少少漫畫
呢本係個日本料理師傅寫嘅
連食用嘅器皿嘅用法都講得好詳細
值得一睇

前果排好鍾意去書店睇晒d講食物擺盤書
食譜都有睇
小說撚,武俠,愛情,懸疑,推理都睇

有時會睇下其他參考書

覺得睇書好舒服,一頁一頁揭,又有實在感,鍾意夜晚係床到睇
誰說人類不理性?基因演化比我們想得更聰明

岩岩開始睇
自己比較鍾意睇non fiction

1Q84就中左伏

竟然
下本都係打算睇世界末日

識咗個英國朋友都係村上迷
佢最鍾意發條鳥同1Q84

好看個人,正如挪威的森林我看二次第一次看係中學,第二次係前几年又有挪威森林熱,我屎忽痕看多次,就覺得麻麻

巴打點睇國境之南?
我睇完個心多咗個窿
仲空虛過睇完挪威
聽風的歌唔知點解覺得好悶
睇到一半棄左

我係先睇後期作品再睇返前期
睇到聽風的歌感覺係鬆散啲

1973賴明珠譯本有講過,當時因為覺得主流讀者唔buy聽風的歌,所以出1973先,第二年先出返聽風的歌

雖然每一本唔係緊密連接,但明知係四部曲都想由頭睇 未睇尋羊冒險記同舞舞舞

聽風我已經無乜印象

老鼠
我對1973對孖妹印象深啲
德文書 做功課用 講統一後東德面對嘅問題
睇到一半棄左

1973賴明珠譯本有講過,當時因為覺得主流讀者唔buy聽風的歌,所以出1973先,第二年先出返聽風的歌

雖然每一本唔係緊密連接,但明知係四部曲都想由頭睇 未睇尋羊冒險記同舞舞舞

尋羊同舞舞舞我都未睇
好似冇左睇村上春樹ge心情

岩岩開始睇

睇書名應該幾啱我

岩岩開始睇

同道中巴
睇緊Roberto Ampuero 既<<斯德哥爾摩情人>>
前排就睇完大仲馬既<<黑色鬱金香>>,毒撚故事黎,好正
而家先睇緊1q84 第一本
好撚慢
細個坐唔定唔睇書
大左出嚟做野覺自己好無知,見識少就開始睇書,希望每個月都睇最少一本
最近睇緊窮查理的普通常識

1Q84就中左伏

竟然
下本都係打算睇世界末日

識咗個英國朋友都係村上迷
佢最鍾意發條鳥同1Q84

好看個人,正如挪威的森林我看二次第一次看係中學,第二次係前几年又有挪威森林熱,我屎忽痕看多次,就覺得麻麻

巴打點睇國境之南?
我睇完個心多咗個窿
仲空虛過睇完挪威

挪威森林個picture好靚 好細個睇左兩個(20歲前)
仲好記得d片段 連顏色都想象到出黎
好靚

國境之南成年人世界
內歛d 唔係靠靚唔靚 完全情感支撐
睇完都傷心左幾日

不過挪威森林我冇買書 心目中映象好清晰 唔需要睇第三次了
睇到一半棄左

尋羊同舞舞舞我都未睇
好似冇左睇村上春樹ge心情

尋羊好有故事性,有宏大一d嘅象徵寓意
舞舞舞好個人化,無無聊聊平平淡淡
兩本都好好睇,比頭兩本都成熟好多

睇緊呢本,呢個作者唔錯,佢有本書叫Love, Rosie做左電影,英文唔難。
余光中 記億像路軌一樣長

睇緊呢本
余光中 記憶像路軌一樣長
有冇人有睇湊佳苗d書
套反轉出日劇香港都未有書

博客來訂左一月尾送到,不過未得閑睇前兩日行香港書局都唔見有

香港真係好遲.. 睇怕我都要學巴打咁訂返黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞