[睇書撚]究竟香港仲有無人有睇書既習慣?

1002 回覆
160 Like 3 Dislike

睇緊呢本non-fiction
作者做小偵探睇下我地平時食緊既食物其實係點黎
暫時覺我麻麻地,太集中講美國既食物生產,感覺唔係好貼身

呢本好野黎,我睇果陣感受好深

bookmark定先,呢排睇緊類似topic嘅書
睇緊武道狂之詩
大大話話都追左有7年
買書好貴

計返平均一頁好平

我有好多本張小嫺

中學果陣有排成日睇
但邊本好睇唔多記得 啲情節唔記得晒
印象中麵包樹幾好睇

你終究是會愛我的 幾正 有啲奇幻

我終究是愛你的? google見到係呢個名
bookmark定先
岩岩睇完老人與海

睇緊呢本non-fiction
作者做小偵探睇下我地平時食緊既食物其實係點黎
暫時覺我麻麻地,太集中講美國既食物生產,感覺唔係好貼身

呢本好野黎,我睇果陣感受好深

終於有人覆我
我睇哂粟米,但真係唔覺得好深感受
唔喺美國生活覺得唔applicable
鍾曉陽喺停車暫借問之後好似無以為繼

如果講本地文學小說,陳慧嘅《拾香紀》一定唔可以忽略

係 好可惜

講起本地野 好多人推李碧華 亦舒
但我真心唔鍾意果種銳利
覺得有d女作家情結矯枉過正
咁講唔知有冇人明

拾香紀會去搵下
岩岩睇完老人與海

有啲名過於實既感覺 可能我唔識欣賞
下本想睇1984

只係睇過停車 覺得好好睇
啱啱睇咗《助你好運》
通常呢類正能量型嘅書睇完冇咩感覺,但呢本反而令我諗通咗D野
同埋積極咗
而家開始睇森博嗣寫嘅《日本推理小說家教你看透人生內心戲》

張愛玲嘅小說都會睇到情緒好低落

我覺得好多香港人都會睇書,但未必肯花錢去買
最大原因係冇位擺
我自己都捐咗好多書出去

係 好可惜

但我真心唔鍾意果種銳利
咁講唔知有冇人明

拾香紀會去搵下

本地野劉以鬯

有無人講多小小依2本

第二本睇咗
不過好似睇完冇乜感受

老老實實,異鄉人我都要看第二次先大概知佢想表達乜野

我明佢講咩
但係冇想像中咁震撼

當年迷存在主義果陣好多人介紹入門係呢本,但睇完冇佢地講到咁有感受,其實係到底佢譯本問題定我自己道行未夠

我自己覺得係因為故事比較易代入,而且果個年代對存在係好熱衷(Not存在主義)或者叫做生存的意義。震撼嘅位或者係荒謬論進入大眾視野嘅奠基,成本故事好似有d不知所云,但係正正夠貼地。依家以依個年代嚟睇覺得唔係人吹到咁好睇其實並唔出奇。
kindle撚留名
岩岩睇完老人與海

下本想睇1984

哲理野真係好個人

自己好鐘意嗰故仔
睇緊尋秦記

天航

有無人講多小小依2本

第二本睇咗
不過好似睇完冇乜感受

老老實實,異鄉人我都要看第二次先大概知佢想表達乜野

我明佢講咩
但係冇想像中咁震撼

當年迷存在主義果陣好多人介紹入門係呢本,但睇完冇佢地講到咁有感受,其實係到底佢譯本問題定我自己道行未夠

我自己覺得係因為故事比較易代入,而且果個年代對存在或者叫做生存的意義係好熱衷(Not存在主義)。震撼嘅位或者係荒謬論進入大眾視野嘅奠基,成本故事好似有d不知所云,但係正正夠貼地。依家以依個年代嚟睇覺得唔係人吹到咁好睇其實並唔出奇。

係 好可惜

但我真心唔鍾意果種銳利
咁講唔知有冇人明

拾香紀會去搵下

李碧華我幾鍾意 胭脂扣印象好深
佢仲有啲作品係講嘢食嘅 幾得意
亦舒就一直都未有興趣睇
有,不過係工具書,所以都唔好意思喺啲睇咩書post講

其實,無所謂。總能從書中得到一些東西

咁又係,你講得好有道理
我睇緊Analysis of Multivariate and High-Dimensional data同R for Everyone

岩岩睇完老人與海

下本想睇1984

哲理野真係好個人

自己好鐘意嗰故仔

我覺得淺白易明 但未到人地講既咁神作
都唔差既
人間失格真係咁正?

咁多巴打推介

好日式
心思好纖細
個故仔其他人講三言兩語講完
佢寫到親歷其景咁
睇完好sad

不過我男朋友睇左都話悶

其實係悶,但好看。我都唔識點形容

書寫到咁 就係大師

看過好多書,好多年後仲記得少少劇情,應該算係甘

推薦你睇 廢都
主角叫庄夢蝶果本
幾年前睇完 到依家都仲未擺得低
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞