[睇書撚]究竟香港仲有無人有睇書既習慣?

1002 回覆
160 Like 3 Dislike
我們仨 唔好睇 唔好買 中伏

好多時要中得太多伏先會知咩書啱自己

睇我

一直以嚟都好鐘意買書 但睇書嘅時間實在太少
上兩個星期仲發瘟 一次過買咗廿幾本書

想知大家平時幾耐睇完一本書
同埋屋企有幾多本書
輕小說
其實我BOOKMARK哂學術台幾個睇書POST
發覺8成人都係睇小說多
non-fiction比較少人睇所以我好少出聲

我中意non-fiction
巴打有冇推介

睇你鍾意邊個範疇喎
我係人類史,科學個邊
未睇過人類大歷史(Sapiens: a brief history of humankind)真係要睇下

香港人太忙,小說比較容易投入掛我諗。

non fiction關乎興趣
除左人類學歷史哲學果d大路野
其他書講黎係堅冇人識

咁你睇邊範non fiction
鬱躁的城邦:香港民族源流 史

買咗兩本

城邦舊事:十二本書看香港本土史

買咗未睇

都睇埋
徐生始終半路出家唔夠嚴謹
但梳理出一部本土史觀已經好
各位睇書會唔會自己開本簿做notes,或者寫返啲讀後感?

發覺好多書完之後,隔一排已經無咗八九成記憶,睇完等於無睇咁滯

睇下咩書,資料性會,小說唔會
不過讀後感真係唔係好識打,成日見人上網打個D"官腔"用語好反感
BTW,我聽日開始都會試下係依度打下,一日一本
睇緊

中年大叔的20個生活偏見
塔木德
異鄉人
Elon Musk自傳

一次過睇4本???
我多數一本完先一本,
巴打可唔可以講多小小好唔好睇

異鄉人

因為4本唔同類型,
隨個日心情/工作量決定睇邊本 lol

中年大叔就搞下gag
遇視下第日老左會有咩心態

塔木德講猶太人既生活哲學,
理學教育真係好有啟發性, must-read

異鄉人可以係作為卡繆入門
同時你想理解下何謂存在主義既都可以一讀
我覺得現代都市人好需要明
點先叫做做自己

Elon Musk個本其實好多facebook page 都講佢生平
好多野都知左
但佢講點樣自學rocket science同諗計去入航天呢門生意係幾inspiring

我都係幾本一齊睇

睇心情同精神狀態決定睇邊本

或者咁講

暫時未遇到一本可以令我地係咁煲...

對上一本係 hundred years of solitude
好奇幻

依家聽過好多次,不過無諗過睇,好睇???

中篇小說黎講寫得好好
故事性, 世界觀 同角色都出
但外文書一定要小心揀譯本

異鄉人都係
西/法/俄既譯本要搵返大路d/review 好d個本

睇我

臺北人好睇
各位睇書會唔會自己開本簿做notes,或者寫返啲讀後感?

發覺好多書完之後,隔一排已經無咗八九成記憶,睇完等於無睇咁滯

睇下咩書,資料性會,小說唔會
不過讀後感真係唔係好識打,成日見人上網打個D"官腔"用語好反感
BTW,我聽日開始都會試下係依度打下,一日一本

唔記得咗咪當新書再睇過。
睇緊九把刀新小說

睇我

臺北人好睇

多謝
等我又問一次
有冇人知咩網多中文書睇 人喺外國

我答你唔到,幫你推下
因為我始終都係鐘意"書"既感覺

我都係 但呢邊鬼有實體比我睇

haodoo 好讀
我用黎睇散文同武俠小說
d 書比較文學性,唔知啱唔啱大家口味
其實我最中意睇係地方誌
有冇推介

同埋屋企有幾多本書

http://www.goodreads.com/review/list/64707641
read 係睇左
want to read 係買左未睇
中學個陣睇個D同埋為左讀書睇個D無計
有無人同我一樣,睇書好慢
要係心入面逐隻字讀完,再幻想埋個場景先得?
讀唔明白仲會自動回讀

我都要係心中讀出聲,速讀唔到
所以睇得好慢
不過我係冇想像力嘅人
睇書從來唔會有畫面

有時會抽離唔到,喊一喊
睇緊

中年大叔的20個生活偏見
塔木德
異鄉人
Elon Musk自傳

一次過睇4本???
我多數一本完先一本,
巴打可唔可以講多小小好唔好睇

異鄉人

因為4本唔同類型,
隨個日心情/工作量決定睇邊本 lol

中年大叔就搞下gag
遇視下第日老左會有咩心態

塔木德講猶太人既生活哲學,
理學教育真係好有啟發性, must-read

異鄉人可以係作為卡繆入門
同時你想理解下何謂存在主義既都可以一讀
我覺得現代都市人好需要明
點先叫做做自己

Elon Musk個本其實好多facebook page 都講佢生平
好多野都知左
但佢講點樣自學rocket science同諗計去入航天呢門生意係幾inspiring

我都係幾本一齊睇

睇心情同精神狀態決定睇邊本

或者咁講

暫時未遇到一本可以令我地係咁煲...

對上一本係 hundred years of solitude
好奇幻

依家聽過好多次,不過無諗過睇,好睇???

中篇小說黎講寫得好好
故事性, 世界觀 同角色都出
但外文書一定要小心揀譯本

異鄉人都係
西/法/俄既譯本要搵返大路d/review 好d個本

巴打可唔可以推介下依2本買咩封面version最好

同埋屋企有幾多本書

曾經有過晒村上的所有書,但最後都丟左一大半。係香港擁有個書櫃真係好撚車磁

我有3個櫃
但都係好細格嘅櫃 雖然擺到幾多書
但以前細個好鐘意買啲輕小說呀愛情小品
而家想掉哂佢
反而將啲真正有啲意思嘅書就擺埋一個櫃 但嗰個櫃都唔夠100本
我鐘意儲書嘅感覺
讀唔明白仲會自動回讀

所以睇得好慢
不過我係冇想像力嘅人
睇書從來唔會有畫面

有時會抽離唔到,喊一喊

我睇書係會自動配音加畫面,
有時候會睇下成人文學。
睇緊《盲目的肉食主義: 我們愛狗卻吃豬、穿牛皮?》

本書想講人其實唔係雜食者,我地嘅身體構造更傾向消化素食,而所謂肉食主義背後係一個龐大嘅利益市場。簡單講,本書想說服讀書食少啲肉。我而家睇到三分一,仲未說服到我

另外睇緊吳煦斌嘅《牛》
睇我

同埋屋企有幾多本書

曾經有過晒村上的所有書,但最後都丟左一大半。係香港擁有個書櫃真係好撚車磁

真係好好睇個十幾本放左上櫃
其次或者睇緊既係枱面
普通係既床下底

同埋屋企有幾多本書

我有3個櫃
但都係好細格嘅櫃 雖然擺到幾多書
但以前細個好鐘意買啲輕小說呀愛情小品
而家想掉哂佢
反而將啲真正有啲意思嘅書就擺埋一個櫃 但嗰個櫃都唔夠100本
我鐘意儲書嘅感覺

Agger.
拜年去人屋企會留意吓有冇書櫃,
可惜從來冇見到過。
讀唔明白仲會自動回讀

所以睇得好慢
不過我係冇想像力嘅人
睇書從來唔會有畫面

有時會抽離唔到,喊一喊

我睇書係會自動配音加畫面,
有時候會睇下成人文學。

想像力豐富
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞