[睇書撚]究竟香港仲有無人有睇書既習慣?

1002 回覆
160 Like 3 Dislike
想問下巴打們大宰冶嘅 人間失格 值唔值得睇
好似幾吸引

鍾曉陽喺停車暫借問之後好似無以為繼

如果講本地文學小說,陳慧嘅《拾香紀》一定唔可以忽略

係 好可惜

講起本地野 好多人推李碧華 亦舒
但我真心唔鍾意果種銳利
覺得有d女作家情結矯枉過正
咁講唔知有冇人明

拾香紀會去搵下

呢本唔錯

拾香紀 個人認為半神神地作 好正
鐘意香港以前歷史文化更加值得睇 睇到好多生活面貌
近排睇完

沒有女人的男人們
挪威的森林
世界末日與冷酷仙境

黎緊睇 夏目漱石既"心",同"我是貓"

夏目呢兩本我都想睇 等書評
各位睇書會唔會自己開本簿做notes,或者寫返啲讀後感?

發覺好多書完之後,隔一排已經無咗八九成記憶,睇完等於無睇咁滯

近排開始會睇下書,都發現呢個問題
開頭會試下一路睇一路抄筆記,發現好阻住讀書個flow 搞到完全冇興致睇落去
仲會令到成個過程好似溫書咁,一啲樂趣都冇
依家試緊睇到某幾段有意思嘅內容就痴個label 書簽咗先,到睇完一個章節,先再睇返bookmark咗嘅內容,暫時感覺幾好
不過都再慢慢調節緊

btn 好後悔讀書嗰陣咁多閒餘時間唔睇書,到依家出嚟做野冇乜時間淨先開始喜歡睇書

我係會由頭睇過本書 但之後都係唔多記得
好懷念以前放學去圖書館借書 一日睇一本書嘅日子
最近對哲學有興趣 借左兩本所謂入門書睇

哲學書有無咩推介

思考的藝術:52 個非受迫性思考錯誤

多謝巴打

呢本易明又幾有趣 睇睇下你會發現你平時原來都成日發左
睇完以後會減少呢類既謬誤
近排睇完

沒有女人的男人們
挪威的森林
世界末日與冷酷仙境

黎緊睇 夏目漱石既"心",同"我是貓"

夏目漱石D小說真係好正,首先肯定唔會睇到痴線
同埋好鍾意佢嘅諷刺風格,幽默輕鬆

哲學書有無咩推介

多謝巴打

犯左

哲學書有無咩推介

多謝巴打

犯左

姐係講邏輯思考上嘅謬誤?
早排睇咗《如果這世界猫消失了》,讀得好輕鬆但會令自己反思,本書唔厚所以冇乜負擔
之後追咗本意大利嘅文學《玫瑰的名字》,其實一向追日本推理小說,不過呢本結合歷史、哲學、宗教同科學,所以成個推理過程好爽
宜家睇緊《山之音》,結合多篇短篇小說去描述日本老人對性嘅睇法,每篇好短所以臨訓睇一篇,而每篇都有關連,我覺得心理層面寫得好細緻
啱啱睇完One day

中定英 睇完電影冇耐買左英文版 但一直未睇完
推本也斯嘅《喝一口茶》,報紙短文合集,每篇都係200字內,好啱隨身帶著睇,本書類似也斯嘅觀察日記,可以學到佢嘅發現美學,適合入門同培養興趣。

自己前排睇完《雪人》,北歐嘅犯罪小說,來緊會出電影,推理來講比較薄弱,不如日本類型小說咁精細,但對北歐社會疏離冷漠嘅一面有較詳細嘅剖析,文字渲染力強,氣氛營造得好好。

宜家睇緊《浮生釣手》,作者喜愛古典文學,本書主題都係探討命運嘅問題,暫時觀感唔錯,但未睇完所以不便詳述,以免有偏頗,對希臘悲劇有興趣嘅朋友或者可以睇埋呢本。
我想中文文筆有進步 有冇咩書推薦
我唔太鍾意中國近代個種…覺得用字累贅

董橋英華沉浮錄系列, 特別鍊字X句是禮貌

古德明出嗰兩本講中文敗筆都正

個人認為好過陳雲

陳雲果兩本解毒我都覺得幾正喎,等我睇下古德明先
各位睇書會唔會自己開本簿做notes,或者寫返啲讀後感?

發覺好多書完之後,隔一排已經無咗八九成記憶,睇完等於無睇咁滯

近排開始會睇下書,都發現呢個問題
開頭會試下一路睇一路抄筆記,發現好阻住讀書個flow 搞到完全冇興致睇落去
仲會令到成個過程好似溫書咁,一啲樂趣都冇
依家試緊睇到某幾段有意思嘅內容就痴個label 書簽咗先,到睇完一個章節,先再睇返bookmark咗嘅內容,暫時感覺幾好
不過都再慢慢調節緊

btn 好後悔讀書嗰陣咁多閒餘時間唔睇書,到依家出嚟做野冇乜時間淨先開始喜歡睇書

我係會由頭睇過本書 但之後都係唔多記得
好懷念以前放學去圖書館借書 一日睇一本書嘅日子

可能我睇開文史哲類書,每次睇我都會打notes
金句個d就另外有本簿仔記低
月手
有無人用iBooks 睇
都幾多名著

free?
月手
都幾多名著

free?
月手
都幾多名著

free?
早排睇咗《如果這世界猫消失了》,讀得好輕鬆但會令自己反思,本書唔厚所以冇乜負擔
之後追咗本意大利嘅文學《玫瑰的名字》,其實一向追日本推理小說,不過呢本結合歷史、哲學、宗教同科學,所以成個推理過程好爽
宜家睇緊《山之音》,結合多篇短篇小說去描述日本老人對性嘅睇法,每篇好短所以臨訓睇一篇,而每篇都有關連,我覺得心理層面寫得好細緻

睇完電影有興趣睇埋書
以前中學會睇得多啲書
好鐘意上堂偷偷地睇係櫃桶底睇書
以前成日係學校圖書館借東野圭吾啲書睇
而家好難的起心肝去坐定定去睇
一直都睇唔曬本人間失格
武道狂之詩十九卷
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞