[睇書撚]究竟香港仲有無人有睇書既習慣?

1002 回覆
160 Like 3 Dislike
睇文學多,
最近買咗本董橋嘅夜望,
比佢嗰包裝同埋序吸引。

本書好撚悶。

笑左
BTW 我間唔中見到依度D人睇D好深既文學書
不過自己自問無咁既本事

呢本冇睇,但都睇過幾本董橋,唔算悶。
佢係我睇過文字最靚嘅香港「現役」作家。

佢啲字係好enjoyable但思想上真係冇咩inspiration俾到我。所以冇睇了
我覺得自己個人好消極 好負面 好似唔識開心咁
有好想去改變 有乜書可以幫到我
有冇人睇開東野圭吾

睇左一半平行世界的愛情故事,唔係好想睇埋落去

一看個名就知伏味

聽錯咗人推介,越睇越亂
鍾意睇希臘史同小說
近排睇緊張愛玲覺得有d悶,有冇巴打都有睇但唔覺悶

半生緣
一啲都唔悶
嗰時開嚟睇
成兩個星期都偷偷上堂喺櫃桶睇

咁我堅持落去睇埋佢啦,下一本就睇半生緣
Btw可唔可以分享下你覺得精彩既部分係邊
留個名
成日想開始睇書,不過冇睇開原來會無從入手唔知睇咩好

知唔知自己興趣係咩先?
歷史?愛情?推理?哲學?

非小說會想睇D心理,同人溝通既書
小說就冇乜特定,推理,科幻,愛情都得
有冇推介

心理既依本幾得意

推理我最鐘意東野圭吾同湊佳苗

行過書局留意下先

第1本你應該搵唔到
如果未接觸過東野既,搵佢舊既又薄既試下先
唔係咁鐘意睇文學
只鐘意睇知識性書籍

睇緊槍炮、病菌與鋼鐵

前年書展買左未睇
好似會好正經 未有機會開頭

其實幾好睇
btw 有冇人鍾意睇人文方面
以前好迷講北韓嘅書 但而家愈出愈多都唔知點睇
仲有睇過本講重慶大慶嘅都幾好睇
村上春樹大家覺得邊本最好睇
鍾意睇希臘史同小說

張愛玲我第一次睇傾城之戀都覺得悶 搞到我之後都冇再睇過佢啲書

我就係睇緊傾城之戀覺得悶
鍾意睇希臘史同小說

半生緣
一啲都唔悶
嗰時開嚟睇
成兩個星期都偷偷上堂喺櫃桶睇

咁我堅持落去睇埋佢啦,下一本就睇半生緣
Btw可唔可以分享下你覺得精彩既部分係邊

都講緊兩三年前睇啦
記憶中嗰種寫感情嘅細膩先係俾我精彩嘅感覺
情節唔係好算好出眾
東野圭吾
信未睇過,惡意唔錯但唔係最好
第1點都係白夜行,第2我就鐘意異變13秒

放學後同流星之絆都唔錯
人間失格真係咁正?

咁多巴打推介
東野圭吾
信未睇過,惡意唔錯但唔係最好
第1點都係白夜行,第2我就鐘意異變13秒

放學後同流星之絆都唔錯

嫌疑犯X的替身
人間失格真係咁正?

咁多巴打推介

我自己覺得麻麻
有冇人睇開東野圭吾

睇左一半平行世界的愛情故事,唔係好想睇埋落去

最正都係解憂雜貨店

白夜,解憂都看過,但都唔夠信好看,佢寫到我以為看緊村上村樹

我下次買黎睇先,還掂我相信最終我都會睇晒佢D書
BTW,前面要你書個巴打唔見左
對孤泣既書情有獨鍾 而家翻睇緊 人性遊戲
對孤泣既書情有獨鍾 而家翻睇緊 人性遊戲

我呢排賣哂佢啲書 得返一兩本

所以我淨係睇過一本"我們最幸福",應該係市面上頭幾本,好睇的
鍾意睇希臘史同小說

張愛玲我第一次睇傾城之戀都覺得悶 搞到我之後都冇再睇過佢啲書

我就係睇緊傾城之戀覺得悶

I'm not alone
愛情小說嘅話 有本叫停車暫借問我覺得幾好睇
但幾年前睇情節印象唔太深 講唔到比你知
求哲學書推介

正義:一場思辨之旅

睇緊圖解哲學
夜晚唔小心睇到訓著

係咪日本仔個本,琴日經過書局揭過下

好呀 白色粉紅色咁架嘛
睇開本地小說
喬靖夫既武道狂系列、天航既D系列、君子街系列同愛情阿米巴都唔錯
近幾年好多傻鳩打住本土旗號要人支持
但文筆就廢到仆街 有啲仲連基本文法認知都無
故事又千篇一律 唔係講咩人性醜惡就講台劇愛情
屌你老母唔係唔支持本土作家 而係你寫埋啲垃圾出黎叫人點支持得落
係呀講緊你呀垃圾孤泣梁望峯Middle

武道狂之詩我好鍾意個名 唔敢買 多謝巴打做白老鼠

咁多年本地小說剩係睇過停車暫借問,好野黎的
村上春樹大家覺得邊本最好睇

挪威的森林真係正嘅,但好多人為睇而睇,成個故事其實個結構好嚴謹,我自己覺得神係神在呢個位,但始終都係村春嘅入門作,村春嘅小說標誌性嘅都市孤獨感唔算好突出。《世界末日與冷酷異境》就真係好精彩,我自己認為係最好睇,覺得村春fans一定要睇呢本。
求哲學書推介

正義:一場思辨之旅

睇緊圖解哲學
夜晚唔小心睇到訓著

係咪日本仔個本,琴日經過書局揭過下

好呀 白色粉紅色咁架嘛

本野一開始好似好吸引,我睇左2頁就放低左

所以我淨係睇過一本"我們最幸福",應該係市面上頭幾本,好睇的

我們最幸福通宵睇
不過之後本本都差唔多
睇一兩本夠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞