[睇書撚]究竟香港仲有無人有睇書既習慣?

1002 回覆
160 Like 3 Dislike
有冇人睇開東野圭吾

早2日計過,睇過25本
有時明明有心水想買某本書,入到書店唔知做乜睇兩睇跟手又買多幾本書
份糧又唔係多,又唔夠時間睇咁多書,都唔知做乜買咁多書

話說有一次係旺角等緊人,無野做就行左上D樓上2手書店行下
(我多數買2手書,唔係下下買新書打幾份工都唔掂)
其實我只係係書局9行左15分鐘,唔覺意又買左4本書落樓

我而家都只去圖書館借書看 屋企真係無位擺

我好小借書,因為我好鐘意儲書

巴打有大屋企,好令人葡萄

只係因為屋企除左擺書無咩其他野擺

我反而係細個無乜錢買書,通常去借書,到而家大個出嚟做野先賺錢買書
異鄉人其實我都想丟,有人想要可觀塘站問我拿

屌點解掉?
Btw想要

都係個句,屋企有位都要留比個仔放玩具,放佢d兒童書。擺係屋企,都會遲早被失蹤(老婆會靜雞雞丟)

俾我啦 我再俾你個仔

唔識pm你

我話要都唔理我

Sorry miss左你的信息

不過如果果個巴打要你比佢啦,我屋企有十幾本書未睇
拿係咪啊
真係好多小説撚

我唔係小說撚
我睇「工具書」多
有冇人睇開東野圭吾

早2日計過,睇過25本

惡意好撚好睇
人間失格驚睇完會好sad 講左幾年都未敢睇

重新認識呢個世界
一定要睇

好 交埋essay睇
之後可以睇埋套劇
最近翻睇返挪威的森林
諗住遲啲買本世界末日與冷酷異境

好少撞到有書的post,我不嬲以為看書係好孤獨的事,你講尼本我上個月先丟

點解會掉既
我好似冇掉過任何書
鍾意睇希臘史同小說
近排睇緊張愛玲覺得有d悶,有冇巴打都有睇但唔覺悶

半生緣
一啲都唔悶
嗰時開嚟睇
成兩個星期都偷偷上堂喺櫃桶睇

重新認識呢個世界
一定要睇

好 交埋essay睇
之後可以睇埋套劇

其實我成日睇完書都會冇咩感覺
唔知係自己問題定點
我睇完人間失格但冇好大嘅感受
鍾意睇希臘史同小說

張愛玲我第一次睇傾城之戀都覺得悶 搞到我之後都冇再睇過佢啲書
有冇人睇開東野圭吾

睇左一半平行世界的愛情故事,唔係好想睇埋落去
睇緊馬家輝龍頭鳳尾 幾鍾意啲文字 幾香港 仲係英治日戰背景 講gay佬
除左以上 本書都幾悶
搵緊本世界是平的/the world is flat同富蘭克林既自傳
有冇人唔keep
求哲學書推介

正義:一場思辨之旅

睇緊圖解哲學
夜晚唔小心睇到訓著
睇開本地小說
喬靖夫既武道狂系列、天航既D系列、君子街系列同愛情阿米巴都唔錯
近幾年好多傻鳩打住本土旗號要人支持
但文筆就廢到仆街 有啲仲連基本文法認知都無
故事又千篇一律 唔係講咩人性醜惡就講台劇愛情
屌你老母唔係唔支持本土作家 而係你寫埋啲垃圾出黎叫人點支持得落
係呀講緊你呀垃圾孤泣梁望峯Middle
留個名
成日想開始睇書,不過冇睇開原來會無從入手唔知睇咩好

知唔知自己興趣係咩先?
歷史?愛情?推理?哲學?

非小說會想睇D心理,同人溝通既書
小說就冇乜特定,推理,科幻,愛情都得
有冇推介

心理既依本幾得意

推理我最鐘意東野圭吾同湊佳苗

行過書局留意下先

重新認識呢個世界
一定要睇

好 交埋essay睇
之後可以睇埋套劇

其實我成日睇完書都會冇咩感覺
唔知係自己問題定點
我睇完人間失格但冇好大嘅感受

我有時會睇到喊
東野圭吾
信未睇過,惡意唔錯但唔係最好
第1點都係白夜行,第2我就鐘意異變13秒
有冇人睇開東野圭吾

睇左一半平行世界的愛情故事,唔係好想睇埋落去

最正都係解憂雜貨店
鍾意睇希臘史同小說

張愛玲我第一次睇傾城之戀都覺得悶 搞到我之後都冇再睇過佢啲書

半生緣好睇呀
求哲學書推介

正義:一場思辨之旅

睇緊圖解哲學
夜晚唔小心睇到訓著

係咪日本仔個本,琴日經過書局揭過下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞