[睇書撚]究竟香港仲有無人有睇書既習慣?

1002 回覆
160 Like 3 Dislike
依家重新再睇多次where she went
點解會有咁多人覆
我收工5個鐘就多左幾十頁,我點覆得切你地呀
聽日返工先慢慢抄返低你地啲推介

我今日都射左唔少波來追post

我未得閒追,聽日先睇
btw你本書送左未?未嘅比我
仲睇緊Michael Scandal 本Justice 睇左幾個月

黎緊會睇

Justice我都睇咗一段時間
好多理論 本身唔係政撚哲撚睇得有啲辛苦
但What Money Can't Buy完全係享受

To Kill a Mockingbird 啲英文唔輕鬆我覺得

個人覺得目送都幾值得睇
btw親愛的安德烈

親愛的安德烈,中學生可能看個時感受未必深

文筆靚但係內容就

龍應台野火集

後期有點太嬌情

睇緊野火集
d內容好似好重複

野火集係報章登嘅文章嘅結集,唔係為出書而寫,重覆都唔出奇,目的係喚醒市民嘅民主、反抗意識
我記得睇序定評論嗰陣話,呢本書少不免有點媚俗
不過龍應台嘅文章係有感動人心嘅力量,無論係政治嘅野火集定歷史嘅大江大海,佢好似好知道讀者想知道嘅野咁

早排出左本傾聽,收錄佢既演講講稿
我覺得都幾唔錯
不過感覺已經無左野火集嗰種氣焰
佢野火集真係寫到有共鳴

可悲嘅係幾十年前寫嘅嘢到而家香港仲套用到

尋羊同舞舞舞我都未睇
好似冇左睇村上春樹ge心情

尋羊好有故事性,有宏大一d嘅象徵寓意
舞舞舞好個人化,無無聊聊平平淡淡
兩本都好好睇,比頭兩本都成熟好多

睇返背景資料,知道聽風的歌係佢每晚酒吧半夜收舖到天光嗰幾個鐘寫成,比較返佢之後全職寫作嘅作品,係唔同味道

唔係馬後炮 聽風的歌係有浸書生味

ps 冇特別研究佢d野

我只會覺得聽風的歌係特別 但唔會推薦人睇

btw 沒有女人的男人們係唯一一本我講得上係唔鍾意
但身邊幾個朋友同呢個post幾位巴都讚

唔知點解,沒有女人我覺得好過多崎。

不是吧…
多崎作好多位我都好鍾意
例如白妞彈琴 作去搵黑妞 同灰田嘅相處
最鍾意係灰田爸爸講嘅故事
我鍾意到睇埋英文版去比較
仲聽咗巡禮之年隻碟好多次

其實佢揀顏色係唔係有意思
我硬係覺得黑白妞係唔係同灰田有關,因為黑溝白變灰 佢裡面有個夢,同黑白妞啪啪啪,之後變左灰田
呢本唔係話咁鍾意,所以冇咩特別去思考

你做咩劇透
我本身想講係去芬蘭個part好睇但都唔敢講

黑加白我都有咁諗過
灰田成part都係正 鋼琴師故事真係好好睇

你講起扑嘢
我鍾意英文版嘅情慾情節 無中文版咁露骨
但中文版嘅情感細膩好多

余華d文字真係好靚
巴打有冇睇王小波

余華我看過活著,許三,都好多年前看架啦

活著電影版好似都看過,電影中心做過,btw我成日一個人看電影,有無中意日本電影的巴絲係度,最近中意裕枝的電影

有呀 勁鐘意睇
海街 比海還深 海邊咖啡屋

電影中心成日買唔到飛,有飛又唔岩時間 好灰
最近套幸福澡堂都無機會睇

你好巴打,我生活圈無人中意看,每次都只能自己看

巴打你好 我好幸福地女朋友唔厭呢類生活節奏慢既戲 陪我睇

超鐘意睇日本戲
身邊無人鐘意睇,又係成日自己一個睇
但我又幾享受自己一個睇戲

我都享受自己一個人看,但係看完好多野想講,唔知點算

上連登開post
三體
我們最幸福
錢鍾書既圍城
金庸全集
余華既所有作品 許三 同 活著都好正
王小波既黃金時代
依家睇緊巴金既激流三步曲

酒徒同對倒都好睇
如果本身都鍾意睇村上樹/龍
應該一樣會鍾意

最愛舞舞舞
人物最愛老鼠

本身係王家衛迷都想睇呢兩本
經你講埋村上變成必睇
多謝巴打

我最近都追哂王家衛
睇緊水清有魚, 一本關於經濟既書

個人覺得目送都幾值得睇
btw親愛的安德烈

親愛的安德烈,中學生可能看個時感受未必深

文筆靚但係內容就

龍應台野火集

後期有點太嬌情

睇緊野火集
d內容好似好重複

野火集係報章登嘅文章嘅結集,唔係為出書而寫,重覆都唔出奇,目的係喚醒市民嘅民主、反抗意識
我記得睇序定評論嗰陣話,呢本書少不免有點媚俗
不過龍應台嘅文章係有感動人心嘅力量,無論係政治嘅野火集定歷史嘅大江大海,佢好似好知道讀者想知道嘅野咁

早排出左本傾聽,收錄佢既演講講稿
我覺得都幾唔錯
不過感覺已經無左野火集嗰種氣焰
佢野火集真係寫到有共鳴

我都有呢本
佢嘅演講,好快就可以令人get到發生咩事,同時有講出到佢嘅想法
冇嗰種氣焰應該正常,野火集係喺佢剛回流返台嗰陣寫,好似一個西國思想嘅西國人睇當時寫會嘅腐敗咁,我都睇到好激昂

我今日都射左唔少波來追post

我未得閒追,聽日先睇
btw你本書送左未?未嘅比我

個位師兄無左影,官塘站交收ok?

我都住kt,過兩日好無,聽日唔得閒
成屋都係書 屋企人成日話d書搞到屋企運愈來愈差 輸輸聲喎。但講真都係實體書正好多

啱呀
揭實體書個種感覺同個紙香無得頂
三體
我們最幸福
錢鍾書既圍城
金庸全集
王小波既黃金時代

黃金時代好sexy 王小波少人睇
三體隔離post講冇乜人理

巴金一路冇睇
中學時代書友成日推我睇 不過我地眼光好唔同唔理佢
JAVASCRIPT THE GOOD PART
async await programming in c#

The Mythical Man Month
The Head first series

最近睇緊呢本 有少少漫畫
呢本係個日本料理師傅寫嘅
連食用嘅器皿嘅用法都講得好詳細
值得一睇

前果排好鍾意去書店睇晒d講食物擺盤書
食譜都有睇

呢個唔止係講擺盤
講埋陶同瓷嘅特性、筷子、杯同埋彩釉
仲有禮儀等等

尋羊好有故事性,有宏大一d嘅象徵寓意
舞舞舞好個人化,無無聊聊平平淡淡
兩本都好好睇,比頭兩本都成熟好多

睇返背景資料,知道聽風的歌係佢每晚酒吧半夜收舖到天光嗰幾個鐘寫成,比較返佢之後全職寫作嘅作品,係唔同味道

賴明珠喺唔知邊度講過,賴自己會每晚睡前睇一下聽風的歌,裡面放左好多想法值得挖掘
只係寫得鬆散 但係唔散又冇嗰種迷惘嘅感覺

村上話當年聽風的歌得一份原稿 就係寄去比賽嗰份
唔係拎咗獎佢都唔記得自己寫咗 亦都唔會繼續寫書
所以佢喺我心目中地位係神

係唔係有睇身為職業小說家
佢同時都有講,幾有直覺自己會攞新人變

未睇
但賴明珠喺1973嘅前言到有講

職業小說家唔使急看,正路

好多篇嘅內容都喺唔知邊度出現過,例如wiki
三體
我們最幸福
錢鍾書既圍城
金庸全集
王小波既黃金時代

黃金時代好sexy 王小波少人睇
三體隔離post講冇乜人理

巴金一路冇睇
中學時代書友成日推我睇 不過我地眼光好唔同唔理佢

陳清揚同王二
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞