[睇書撚]究竟香港仲有無人有睇書既習慣?

1002 回覆
160 Like 3 Dislike
突然醒起,如果你中學畢業有返十年,可以看大陸作家,張嘉佳的「從你的世界走過」,最近佢的擺渡人上左畫,本身想看,但係見到甘多大明星演,就打消念頭慳返几草野

大陸戲唔識欣賞
之前非誠勿擾d人話好正 得舒淇正唔算正lo唔該
三體
我們最幸福
錢鍾書既圍城
金庸全集
余華既所有作品 許三 同 活著都好正
王小波既黃金時代
依家睇緊巴金既激流三步曲

黃金時代好sexy 王小波少人睇
三體隔離post講冇乜人理

巴金一路冇睇
中學時代書友成日推我睇 不過我地眼光好唔同唔理佢

陳清揚同王二

我睇過最sexy 第一係廢都 第二係黃金時代
三部曲一路冇機會睇青銅
突然醒起,如果你中學畢業有返十年,可以看大陸作家,張嘉佳的「從你的世界走過」,最近佢的擺渡人上左畫,本身想看,但係見到甘多大明星演,就打消念頭慳返几草野

大陸戲唔識欣賞
之前非誠勿擾d人話好正 得舒淇正唔算正lo唔該

三十歲人看最正,講真尼本輕鬆易讀,我本書唔知擺邊,要時間揾下,揾到送比有心人看都無所謂。

你好似好多貨咁
終於有書post
點解會有咁多人覆
我收工5個鐘就多左幾十頁,我點覆得切你地呀
聽日返工先慢慢抄返低你地啲推介

我今日都射左唔少波來追post

我未得閒追,聽日先睇
btw你本書送左未?未嘅比我

開定新post都得
留名
仲睇緊Michael Scandal 本Justice 睇左幾個月

黎緊會睇

Justice我都睇咗一段時間
好多理論 本身唔係政撚哲撚睇得有啲辛苦
但What Money Can't Buy完全係享受

To Kill a Mockingbird 啲英文唔輕鬆我覺得

Justice 我睇睇下有時follow 唔到佢個思路同埋啲case
可能遲下買埋what money can't buy 黎睇
to kill a mockingbird 我買左未開始睇

btw 上面講緊George Orwell - Animal Farm 我都有睇左
算係幾易睇

Justice真係好多人推介
To kill a mockingbird 好似被定為成長小說,我覺得好似俾小朋友睇咁,或者俾家長睇,每章都好似教你一d野俾d message你咁
三體
我們最幸福
錢鍾書既圍城
金庸全集
余華既所有作品 許三 同 活著都好正
王小波既黃金時代
依家睇緊巴金既激流三步曲

黃金時代好sexy 王小波少人睇
三體隔離post講冇乜人理

巴金一路冇睇
中學時代書友成日推我睇 不過我地眼光好唔同唔理佢

陳清揚同王二

我睇過最sexy 第一係廢都 第二係黃金時代
三部曲一路冇機會睇青銅

王小波功力真係好勁,寫到個故事咁sexy但同時又唔淫
偷書賊我有但仲未睇
上年台灣博來客做特價+免費費
買咗成30本書

睇左偷書賊,買左遲緩的陽光未睇
免運費對翻香港正價買應該差唔多6折不過果陣無買
睇開self development,心理, 哲學,科學同商業書

早幾日睇完what money cant buy, 感覺花太多篇幅論述,有心既巴打可以skip 住黎睇

我反而鍾意呢本
例子好有趣同好深入
Justice先多理論喎

Agger

Wt money cant buy d 例子好全面

尤其好多嘢睇落去覺得天馬行空
但事實係美國現實例子
覺得自由市場真係無道德可言

幫員工同陌生人幫壽保真係睇到好心寒
賣血又係好深印象

佢每一個例子 我個腦都會正同反打一次交

睇返背景資料,知道聽風的歌係佢每晚酒吧半夜收舖到天光嗰幾個鐘寫成,比較返佢之後全職寫作嘅作品,係唔同味道

唔係馬後炮 聽風的歌係有浸書生味

ps 冇特別研究佢d野

我只會覺得聽風的歌係特別 但唔會推薦人睇

btw 沒有女人的男人們係唯一一本我講得上係唔鍾意
但身邊幾個朋友同呢個post幾位巴都讚

唔知點解,沒有女人我覺得好過多崎。

不是吧…
多崎作好多位我都好鍾意
例如白妞彈琴 作去搵黑妞 同灰田嘅相處
最鍾意係灰田爸爸講嘅故事
我鍾意到睇埋英文版去比較
仲聽咗巡禮之年隻碟好多次

其實佢揀顏色係唔係有意思
我硬係覺得黑白妞係唔係同灰田有關,因為黑溝白變灰 佢裡面有個夢,同黑白妞啪啪啪,之後變左灰田
呢本唔係話咁鍾意,所以冇咩特別去思考

你做咩劇透
我本身想講係去芬蘭個part好睇但都唔敢講

黑加白我都有咁諗過
灰田成part都係正 鋼琴師故事真係好好睇

你講起扑嘢
我鍾意英文版嘅情慾情節 無中文版咁露骨
但中文版嘅情感細膩好多

嗰part太重口味,無辦法釋懷
仲有上面巴打講莫言,我睇過紅高樑,生死疲勞,酒國,檀香刑,豐乳肥臀
推薦睇檀香刑先,果種小說夾雜少少戲曲既文筆好有特式
依家重睇返薜西弗斯的神話

好鍾意佢入面個種想法

睇多次都係覺得學到野

依家想睇埋沙特本存在與虛無

講真依家張書單長到都無可能睇得曬
仲睇緊Michael Scandal 本Justice 睇左幾個月

黎緊會睇

Justice我都睇咗一段時間
好多理論 本身唔係政撚哲撚睇得有啲辛苦
但What Money Can't Buy完全係享受

To Kill a Mockingbird 啲英文唔輕鬆我覺得

Justice 我睇睇下有時follow 唔到佢個思路同埋啲case
可能遲下買埋what money can't buy 黎睇
to kill a mockingbird 我買左未開始睇

btw 上面講緊George Orwell - Animal Farm 我都有睇左
算係幾易睇

Justice真係好多人推介
To kill a mockingbird 好似被定為成長小說,我覺得好似俾小朋友睇咁,或者俾家長睇,每章都好似教你一d野俾d message你咁

我都開始睇緊justice
唔係睇左好多但覺得D case 幾有趣
What money can't buy 都想睇
仲有上面巴打講莫言,我睇過紅高樑,生死疲勞,酒國,檀香刑,豐乳肥臀
推薦睇檀香刑先,果種小說夾雜少少戲曲既文筆好有特式

Mark低尼本先,今日mark左4本書,感覺唔係渾渾噩噩過左一日

唔好齋mark, 要坐言起行, 每日keep住有閱讀既習慣
睇開self development,心理, 哲學,科學同商業書

早幾日睇完what money cant buy, 感覺花太多篇幅論述,有心既巴打可以skip 住黎睇

我反而鍾意呢本
例子好有趣同好深入
Justice先多理論喎

Agger

Wt money cant buy d 例子好全面

尤其好多嘢睇落去覺得天馬行空
但事實係美國現實例子
覺得自由市場真係無道德可言

幫員工同陌生人幫壽保真係睇到好心寒
賣血又係好深印象

佢每一個例子 我個腦都會正同反打一次交

好開心搵到知音人
係喎仲未有人講莫言
屋企有成set唔知邊本入手好

蛙,檀香刑都幾好睇

睇返背景資料,知道聽風的歌係佢每晚酒吧半夜收舖到天光嗰幾個鐘寫成,比較返佢之後全職寫作嘅作品,係唔同味道

唔係馬後炮 聽風的歌係有浸書生味

ps 冇特別研究佢d野

我只會覺得聽風的歌係特別 但唔會推薦人睇

btw 沒有女人的男人們係唯一一本我講得上係唔鍾意
但身邊幾個朋友同呢個post幾位巴都讚

唔知點解,沒有女人我覺得好過多崎。

不是吧…
多崎作好多位我都好鍾意
例如白妞彈琴 作去搵黑妞 同灰田嘅相處
最鍾意係灰田爸爸講嘅故事
我鍾意到睇埋英文版去比較
仲聽咗巡禮之年隻碟好多次

其實佢揀顏色係唔係有意思
我硬係覺得黑白妞係唔係同灰田有關,因為黑溝白變灰 佢裡面有個夢,同黑白妞啪啪啪,之後變左灰田
呢本唔係話咁鍾意,所以冇咩特別去思考

你做咩劇透
我本身想講係去芬蘭個part好睇但都唔敢講

黑加白我都有咁諗過
灰田成part都係正 鋼琴師故事真係好好睇

你講起扑嘢
我鍾意英文版嘅情慾情節 無中文版咁露骨
但中文版嘅情感細膩好多

嗰part太重口味,無辦法釋懷

英文版無咁重口味 好輕鬆
同埋想問下各位巴絲會唔會買二手書
有冇邊間推介
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞