[睇書撚]究竟香港仲有無人有睇書既習慣?

1002 回覆
160 Like 3 Dislike
我想中文文筆有進步 有冇咩書推薦
我唔太鍾意中國近代個種…覺得用字累贅

董橋英華沉浮錄系列, 特別鍊字X句是禮貌

古德明出嗰兩本講中文敗筆都正

個人認為好過陳雲

自己經歷就係中學時non stop 咁睇哂金庸同衛斯理就已經進步咗超多
個人意見要中文進步睇舊武俠小說無得輸

梁實秋我都推薦 唔知算唔算近代 小弟當年都係睇佢書增強文筆

增強文筆我睇19
我最近睇完咗the fault in our stars
而家睇緊人間失格

The fault in our stars:
可能因為我係斷斷續續咁睇超過一年(返學reading睇)變相書中情節對我嚟講唔太深刻 所以我睇到最尾感觸無咁深 主觀地睇覺得有d overrated
但佢個情節都唔太老套 同埋收尾收得幾靚

人間失格:
未睇哂 但feel到太宰治自己本身啲思維迂回曲折

John Green 我覺得 looking for Alaska 好睇過 the fault in our stars, 不過john green 風格寫愛情故事一d都唔cheesy, 好清新我覺得

當時去Amsterdam 有因為hazel grace 而去Anne frank house
睇緊呢本
我想中文文筆有進步 有冇咩書推薦
我唔太鍾意中國近代個種…覺得用字累贅

董橋英華沉浮錄系列, 特別鍊字X句是禮貌

古德明出嗰兩本講中文敗筆都正

個人認為好過陳雲

自己經歷就係中學時non stop 咁睇哂金庸同衛斯理就已經進步咗超多
個人意見要中文進步睇舊武俠小說無得輸

我睇陳雲本中文解毒先醒覺原來我平時電視報紙接收既中文係幾咁垃圾

而家做傳媒啲中文真係超垃圾
中文共化唔使講已經夠衰
仲要穿插好多無用嘅詞語令人覺得好似好有內容咁
最近有時間重溫返A Song of Ice and Fire
等年中新一季劇集

Paperwhite真係正到暈

係咪同劇集好大出入?
呢幾年一直都買好多書,但可以抽時間睇哂的書真係唔多
不過呢兩本真係唔錯

小王子的領悟,愈睇愈有共鳴。

呢本書花左我大半年先睇哂,斷斷續續咁,因為都幾難明,不過睇完呢本我就喜歡睇有關存在主義既書,結果最近都係睇哲學書多
想問大家有冇睇過劉以鬯
佢啲意識流小說我真係睇唔明
本酒徒睇左幾頁就冇心機睇

意識流
好耐冇聽過呢個字眼 真係好少同人講書

我又係睇咗少少就放棄咗

真心冇咩文學底子
睇得好吃力

即刻係好讀搵到

有app? android有冇

kindle app
好讀download果度揀.prc
之後㩒open in kindle
與絕望奮鬥 依本書係令我開始睇報道文學依類既書
內容好寫實又會有好多反思

有冇影相巴打鐘意睇攝影書
想買本呂楠本被遺忘的人嚟睇
成日好想帶書搭車睇
不過真係好少pocket size既書
平時個袋已經好重帶埋書應該手斷
我寧願d書出到英文小說果種霉霉地但夠輕便
最近都係用app睇衛斯理多
睇緊呢本

竟然有同行

呢份都ok ge

看過佢好多本,值得看

余華d文字真係好靚
巴打有冇睇王小波

余華我看過活著,許三,都好多年前看架啦

活著電影版好似都看過,電影中心做過,btw我成日一個人看電影,有無中意日本電影的巴絲係度,最近中意裕枝的電影

有呀 勁鐘意睇
海街 比海還深 海邊咖啡屋

電影中心成日買唔到飛,有飛又唔岩時間 好灰
最近套幸福澡堂都無機會睇

你好巴打,我生活圈無人中意看,每次都只能自己看

巴打你最近睇左邊幾套?

鍾意ge書唔睇戲 鍾意ge戲唔睇書
(除左2001太空漫遊)

不如開返個post講戲
成日好想帶書搭車睇

買kindle 啦!又輕又方便,睇得好舒服
成日好想帶書搭車睇

衛斯理啲書好細本啫 (舊包裝)
成日好想帶書搭車睇

買kindle 啦!又輕又方便,睇得好舒服

要睇中文書有無storem
有冇人同我一樣買落好多書但冇乜動力打開嚟睇
BTW對上一次係睇緊芥川龍之介嘅散文
哲學類:《東方思想一本就懂》 對中國儒釋道思想 印度心靈哲學和日本禪學 深入淺出既介紹 推介!
http://www.books.com.tw/products/0010532144

社科類:同一出版社 《讓你看懂全球局勢的現代世界史》
入門書 由一戰講起
http://www.books.com.tw/products/0010525310
自己本身剩係鍾意睇偏門知識書同獵奇類,所以好少睇書
岩岩睇緊我們仨同活著

我好鍾意睇余華嘅長篇小說
活著,許三觀賣血記,在細雨中呼喊,第七天...
佢嘅文筆好感動我,成日睇到喊

同好喎 兄弟都唔錯

買左,但分上下兩冊,成日的唔起心肝睇
睇左人間失格 異鄉人
鐘意後者 個人覺得最後個幾頁睇得好痛快
依咖睇緊嘔吐
睇緊後來的事
睇緊呢本

竟然有同行

呢份都ok ge

竟然有同行

巴打推介邊本 for exam c
岩岩睇緊我們仨同活著

我好鍾意睇余華嘅長篇小說
活著,許三觀賣血記,在細雨中呼喊,第七天...
佢嘅文筆好感動我,成日睇到喊

同好喎 兄弟都唔錯

買左,但分上下兩冊,成日的唔起心肝睇

唔駛擔心
會睇到停唔到
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞