[睇書撚]究竟香港仲有無人有睇書既習慣?

1002 回覆
160 Like 3 Dislike
白先勇嘅孽子,錢鍾書嘅圍城,好撚正
日日睇
岩岩睇完老人與海

有啲名過於實既感覺 可能我唔識欣賞
下本想睇1984

1984 英文版我記得好快睇完
好開心 睇書post兩個鐘有15頁
多謝巴打開post
最近對哲學有興趣 借左兩本所謂入門書睇
以前好鐘意睇書,為左追續集放假可以通宵睇,依家最主要係無時間睇,返到屋企,做埋D野,訓教又準備返學。

見返以前中文老師,都仲會交流下睇左咩好書,
但連老師都表示自己開始無左閱讀嘅習慣,
有時個習慣一斷左就好難再培養。

我由細到大都好鐘意睇書,不過細個係睇果D青少年小說
有無人記得天航

中間有幾年成日出街玩就睇小左,依家人大左,慢慢鐘意留係屋企一個人靜靜地睇書

我都睇天航,依家睇緊老殘遊記同衣魚簡史
白先勇嘅孽子,錢鍾書嘅圍城,好撚正

白先勇真係正
圍城好似開左個頭冇睇落去 搵日睇翻先
鍾意歷史書但係更鍾意人物傳奇,而家睇緊曹操正傳 其中一個我好崇拜嘅歷史人物
另外好鍾意睇脫北者同埋二戰幸存猶太人嘅自傳
同時好鍾意輕小說 屋企有成套狼辛同埋SAO
利申入書局10分鐘可以買到5本書
鍾曉陽喺停車暫借問之後好似無以為繼

如果講本地文學小說,陳慧嘅《拾香紀》一定唔可以忽略

係 好可惜

講起本地野 好多人推李碧華 亦舒
但我真心唔鍾意果種銳利
覺得有d女作家情結矯枉過正
咁講唔知有冇人明

拾香紀會去搵下

本地野劉以鬯

劉以鬯得閒就會重睇,話說上年去台灣見到有再版嘅酒徒同對倒,個裝幀設計靚到 跟手又買咗
鍾意歷史書但係更鍾意人物傳奇,而家睇緊曹操正傳 其中一個我好崇拜嘅歷史人物
另外好鍾意睇脫北者同埋二戰幸存猶太人嘅自傳
同時好鍾意輕小說 屋企有成套狼辛同埋SAO
利申入書局10分鐘可以買到5本書

脫北呢兩年有冇咩介紹 去左外國冇跟得咁貼
村上春樹大家覺得邊本最好睇

挪威的森林真係正嘅,但好多人為睇而睇,成個故事其實個結構好嚴謹,我自己覺得神係神在呢個位,但始終都係村春嘅入門作,村春嘅小說標誌性嘅都市孤獨感唔算好突出。《世界末日與冷酷異境》就真係好精彩,我自己認為係最好睇,覺得村春fans一定要睇呢本。

btw, 《世》係早出過《挪》

1973年的彈珠玩具
前段一路睇都悶悶地,去到揾到部彈珠機個度,睇到內心嘩一聲,覺得好正

本地野劉以鬯

李碧華我幾鍾意 胭脂扣印象好深
佢仲有啲作品係講嘢食嘅 幾得意
亦舒就一直都未有興趣睇

會認住個佢地個名
睇緊尋秦記
我想中文文筆有進步 有冇咩書推薦
我唔太鍾意中國近代個種…覺得用字累贅
有無巴打有睇龍應台?
我係多倫多supway成日都見到人渣住本書睇
連油站便利店都有個書架專放小說唔係咩漫畫八卦雜誌
香港你搵個便利店有文學小說黎睇下
岩岩睇完老人與海

有啲名過於實既感覺 可能我唔識欣賞
下本想睇1984

1984 英文版我記得好快睇完

英文唔太好 我嘗試下
仲有本正義一場思辨之旅都未睇哂
有無巴打有睇龍應台?

中學上堂接觸過覺得有啲悶 有冇介紹
有無巴打有睇龍應台?

剩係睇過親愛的安德烈、香港筆記同大江大海

睇緊呢本non-fiction
作者做小偵探睇下我地平時食緊既食物其實係點黎
暫時覺我麻麻地,太集中講美國既食物生產,感覺唔係好貼身

呢本好野黎,我睇果陣感受好深

終於有人覆我
我睇哂粟米,但真係唔覺得好深感受
唔喺美國生活覺得唔applicable

我覺得佢個行動幾有意義,不過呢d好主觀。同埋佢結尾帶出果個msg我覺得幾好。

睇哂粟木係咪即係過左用粟米餵牛?
有無巴打有睇龍應台?

剩係睇過親愛的安德烈、香港筆記同大江大海

個人覺得目送都幾值得睇
btw親愛的安德烈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞