[睇書撚]究竟香港仲有無人有睇書既習慣?

1002 回覆
160 Like 3 Dislike
最近對哲學有興趣 借左兩本所謂入門書睇

哲學書有無咩推介

思考的藝術:52 個非受迫性思考錯誤

多謝巴打

呢本易明又幾有趣 睇睇下你會發現你平時原來都成日發左
睇完以後會減少呢類既謬誤

犯左

姐係講邏輯思考上嘅謬誤?

yes 幾有趣
有冇人有睇湊佳苗d書
套反轉出日劇香港都未有書

依排睇咗望鄉

望鄉都唔錯
不過個人都真係覺得告白少女贖罪最好睇
法蘭西娃娃
村上春樹大家覺得邊本最好睇

我頭三係
多崎作
國境之南
挪威的森林

鍾意村上嘅長篇多過短篇
上面幾位巴講嘅沒有女人的男人們係我唯一唔鍾意嘅村上作

挪威的森林真係正嘅,但好多人為睇而睇,成個故事其實個結構好嚴謹,我自己覺得神係神在呢個位,但始終都係村春嘅入門作,村春嘅小說標誌性嘅都市孤獨感唔算好突出。《世界末日與冷酷異境》就真係好精彩,我自己認為係最好睇,覺得村春fans一定要睇呢本。

btw, 《世》係早出過《挪》

睇完挪威好鍾意,睇完國境之南爬咗頭

最近睇咗關於跑步覺得好好睇
寫佢咁多年長跑同寫作嘅生活
了解到佢嘅價值觀仲裝咗嘢落袋
覺得係fans必睇

1973年的彈珠玩具
前段一路睇都悶悶地,去到揾到部彈珠機個度,睇到內心嘩一聲,覺得好正

巴打有無睇晒四部曲?

我最中意反而係談跑步

1Q84就中左伏

我都覺1Q84伏,book3 同book1&2 個主題好似轉左咁 真係skip左book3好過
我睇哂村上嘅長篇,最鍾意世界末日與冷酷異境 發條鳥、挪威、人造衛星都係我top4裡面
活著同人間失格真係睇到抑鬱返發

最近睇完:
解憂雜貨店
平行世界的愛情故事

睇緊:
海邊的卡夫卡
記憶像鐵軌一樣長
異鄉人
The Girl on the Train

想睇:
The Book Thief
我們仨
酒徒

外國撚 好多書借又難借 買又難買
余光中 記億像路軌一樣長

呢本超正

文筆靚到

最近睇完:
解憂雜貨店
平行世界的愛情故事

睇緊:
海邊的卡夫卡
記憶像鐵軌一樣長
異鄉人

想睇:
我們仨
酒徒

本酒徒續借咗第五次都仲未睇
我們仨又係睇到一半
余光中 記億像路軌一樣長

前年俾公司放逐左去大西北
係天水圍圖書館搵到余光中本新詩集
睇到返工唔做野

最近睇完:
解憂雜貨店
平行世界的愛情故事

睇緊:
海邊的卡夫卡
記憶像鐵軌一樣長
異鄉人

想睇:
我們仨
酒徒

雖然好主觀,但酒徒真係唔建議
有冇人睇過永遠的O

1Q84就中左伏

竟然
下本都係打算睇世界末日

識咗個英國朋友都係村上迷
佢最鍾意發條鳥同1Q84

好看個人,正如挪威的森林我看二次第一次看係中學,第二次係前几年又有挪威森林熱,我屎忽痕看多次,就覺得麻麻

巴打點睇國境之南?
我睇完個心多咗個窿
仲空虛過睇完挪威

挪威森林個picture好靚 好細個睇左兩個(20歲前)
仲好記得d片段 連顏色都想象到出黎
好靚

國境之南成年人世界
內歛d 唔係靠靚唔靚 完全情感支撐
睇完都傷心左幾日

不過挪威森林我冇買書 心目中映象好清晰 唔需要睇第三次了

雖然成人好耐,但舊年看你的名字尼類電影都哭腫了眼

新海誠女仔睇冇咁感動
你的名字我未睇 想一個人睇

呢本書啲用字超級簡單
但係好好睇
係講一個男仔自細就臉部畸形
講佢開始返學嘅生活 點樣俾人歧視排擠
我鍾意呢本書嘅原因就係佢會有好多唔同人物嘅section
可以睇下係唔同人嘅角度係點樣睇主角
覺得本野幾有意思
睇緊本叫
Apples far from the tree
啱啱開始睇緊沈從文啲散文
之前睇過邊城真係好正

twilight英文我以前中學reading堂睇 斷斷續續睇左半年先睇完第一本
new moon開左個頭都冇心機睇 搵次睇戲算

戲你睇谷阿莫算
或者你睇我下面個總結

一個青春期少女覺得自己同個鄉下小鎮格格不入
呢個時間識咗個壞男孩溝死佢點知原來係個吸血鬼
好快又收兵咁收咗隻狼人返嚟周旋喺個白面書生同肌肉型男中間. 完.

係一個童話故事

最近睇緊西夏旅館

我最中意反而係談跑步

我有提到呀,我都好鍾意呢本
呢本睇英文版,睇前特登睇埋Raymond Carver what we talk about when we talk about love

本身英文麻麻,但尼本係我唯一想試下看佢的英文版,因為村上真係中學就看到而家,所以看佢寫類似自傳的跑步同身為職業小說家,都覺得好好看,唔輸小說

村上本來寫嘢都好西化
呢本真係出乎意料地好睇
不過無睇開佢啲作品而睇應該覺得好悶

btw 我係因為村上而去睇Raymond Carver同F Scott Fitzgerald

巴打英文好,我窄窄地。係誠品看左几頁英文版,就擺低左。你講個二個外國名,有無中譯本?

特登google
雷蒙德卡佛
弗朗西斯·斯科特·菲茨杰拉德

最近睇完:
解憂雜貨店
平行世界的愛情故事

睇緊:
海邊的卡夫卡
記憶像鐵軌一樣長
異鄉人

想睇:
我們仨
酒徒

雖然好主觀,但酒徒真係唔建議

睇左10%到 其實幾流暢
意識流黎講斷片得唔嚴重
有d類似birdman
佢d文字功底麻麻... 好多"的"
故事啱啱展開
睇開self development,心理, 哲學,科學同商業書

早幾日睇完what money cant buy, 感覺花太多篇幅論述,有心既巴打可以skip 住黎睇

我反而鍾意呢本
例子好有趣同好深入
Justice先多理論喎
好少睇小書類書籍

小說類書籍先啱 自膠左

呢本講咩

講永續農業同餐飲史
啱啱係地鐵睇完倚天屠龍記
隔離有個伯伯偷偷望過來 然後移過咗少少俾佢一齊睇

1Q84就中左伏

竟然
下本都係打算睇世界末日

識咗個英國朋友都係村上迷
佢最鍾意發條鳥同1Q84

好看個人,正如挪威的森林我看二次第一次看係中學,第二次係前几年又有挪威森林熱,我屎忽痕看多次,就覺得麻麻

巴打點睇國境之南?
我睇完個心多咗個窿
仲空虛過睇完挪威

挪威森林個picture好靚 好細個睇左兩個(20歲前)
仲好記得d片段 連顏色都想象到出黎
好靚

國境之南成年人世界
內歛d 唔係靠靚唔靚 完全情感支撐
睇完都傷心左幾日

不過挪威森林我冇買書 心目中映象好清晰 唔需要睇第三次了

同感
不過我最愛始終係多崎作
. 睇左2/5 左右 本書講下人類發展又唔係好難入口 平時無睇開書唔覺悶
啱啱開始睇緊沈從文啲散文
之前睇過邊城真係好正

我前排都有重睇佢d短篇
佢真係痴撚線 個個人都善良到天使咁
個世界係佢眼中究竟係咩樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞