[睇書撚]究竟香港仲有無人有睇書既習慣?

1002 回覆
160 Like 3 Dislike
我最近睇完咗the fault in our stars
而家睇緊人間失格

The fault in our stars:
可能因為我係斷斷續續咁睇超過一年(返學reading睇)變相書中情節對我嚟講唔太深刻 所以我睇到最尾感觸無咁深 主觀地睇覺得有d overrated
但佢個情節都唔太老套 同埋收尾收得幾靚

人間失格:
未睇哂 但feel到太宰治自己本身啲思維迂回曲折

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E7%94%9F%E5%91%BD%E4%B8%AD%E7%9A%84%E7%BE%8E%E5%A5%BD%E7%BC%BA%E6%86%BE
好似幾touching,不過自己就唔太大興趣睇
睇文學多,
最近買咗本董橋嘅夜望,
比佢嗰包裝同埋序吸引。

本書好撚悶。

笑左
BTW 我間唔中見到依度D人睇D好深既文學書
不過自己自問無咁既本事

唔算真係好深,
以前中學老師會比上堂時間我地睇書,
所以會簡啲修辭靚啲嘅書嚟睇,
唔明就出去同佢討論吓。
除左簡唔中要load吓佢講乜之外,
都同普通小說冇乜分別。
有冇人睇過厚黑學
求讀後感同實唔實用

睇緊呢本
有無人同我一樣,睇書好慢
要係心入面逐隻字讀完,再幻想埋個場景先得?
讀唔明白仲會自動回讀

我都要係心中讀出聲,速讀唔到
所以睇得好慢
不過我係冇想像力嘅人
睇書從來唔會有畫面
其實我BOOKMARK哂學術台幾個睇書POST
發覺8成人都係睇小說多
non-fiction比較少人睇所以我好少出聲

我中意non-fiction
巴打有冇推介
咁多人睇羅馬史, 係咪好睇?

羅馬帝國興亡史好長.....
睇緊

中年大叔的20個生活偏見
塔木德
異鄉人
Elon Musk自傳

一次過睇4本???
我多數一本完先一本,
巴打可唔可以講多小小好唔好睇

異鄉人

因為4本唔同類型,
隨個日心情/工作量決定睇邊本 lol

中年大叔就搞下gag
遇視下第日老左會有咩心態

塔木德講猶太人既生活哲學,
理學教育真係好有啟發性, must-read

異鄉人可以係作為卡繆入門
同時你想理解下何謂存在主義既都可以一讀
我覺得現代都市人好需要明
點先叫做做自己

Elon Musk個本其實好多facebook page 都講佢生平
好多野都知左
但佢講點樣自學rocket science同諗計去入航天呢門生意係幾inspiring
拿係咪啊
真係好多小説撚

咁睇書都係娛樂下,下下仲睇資料性有小小吃力

我覺得係作者功力問題
活著好細個睇
余華d文字功力係最top果幾個

人間失格好纖細

長篇純文學最近果本睇都幾年前
夠我回味好耐
係賈平凹 廢都
長篇果本 之前俾大陸列做禁書 佢有個短篇係同名
無論劇情定世界觀都有好多回味地方
唔劇透了
幾年過去我都係唔明個結局咩意思
除左有d大陸獨有情節 有d難受
推薦俾各位
求哲學書推介

叔本華 人生的智慧
睇左呢本做入門先
睇緊

塔木德
異鄉人
Elon Musk自傳

一次過睇4本???
我多數一本完先一本,

異鄉人

因為4本唔同類型,

中年大叔就搞下gag

點先叫做做自己

Elon Musk個本其實好多facebook page 都講佢生平
好多野都知左
但佢講點樣自學rocket science同諗計去入航天呢門生意係幾inspiring

我都係幾本一齊睇

睇心情同精神狀態決定睇邊本
其實我BOOKMARK哂學術台幾個睇書POST
發覺8成人都係睇小說多
non-fiction比較少人睇所以我好少出聲

我中意non-fiction
巴打有冇推介

睇你鍾意邊個範疇喎
我係人類史,科學個邊
未睇過人類大歷史(Sapiens: a brief history of humankind)真係要睇下
一兩星期一本學術書,一兩篇文獻
一星期200至400集左右網絡小說
一個月寫一篇文章 內容圍繞住睇過既野
睇緊christensen本破壞式創新
睇緊

塔木德
異鄉人
Elon Musk自傳

一次過睇4本???
我多數一本完先一本,

異鄉人

因為4本唔同類型,

中年大叔就搞下gag

點先叫做做自己

好多野都知左

我都係幾本一齊睇

開幾條戰線真係好癲
睇緊

塔木德
異鄉人
Elon Musk自傳

一次過睇4本???
我多數一本完先一本,

異鄉人

因為4本唔同類型,

中年大叔就搞下gag

點先叫做做自己

好多野都知左

我通常係一本書由頭睇到尾,因為自己入左書個故事入面
我諗每個人既閱讀習慣都唔同
多謝巴打既推介,我決定左遲下會睇異鄉人
睇緊

塔木德
異鄉人
Elon Musk自傳

一次過睇4本???
我多數一本完先一本,

異鄉人

因為4本唔同類型,

中年大叔就搞下gag

點先叫做做自己

好多野都知左

我都係幾本一齊睇

或者咁講

暫時未遇到一本可以令我地係咁煲...

對上一本係 hundred years of solitude
好奇幻
有睇輕小說
等我又問一次
有冇人知咩網多中文書睇 人喺外國
一兩星期一本學術書,一兩篇文獻
一星期200至400集左右網絡小說
一個月寫一篇文章 內容圍繞住睇過既野
睇緊christensen本破壞式創新

巴打係全職睇書定係相關工作
睇緊Charles Dickens嘅Great Expectations

SEARCH完原來又係經典作,MARK低先

睇咗1/5左右,都幾得意
Charles Dickens 嘅文筆幾風趣幽默

前排嘅non-fiction最愛係Sapiens
http://www.amazon.com/Sapiens-Humankind-Yuval-Noah-Harari/dp/0062316095
講人類由起源到現代嘅各種變化
我覺得好好睇
睇緊

塔木德
異鄉人
Elon Musk自傳

一次過睇4本???
我多數一本完先一本,

異鄉人

因為4本唔同類型,

中年大叔就搞下gag

點先叫做做自己

好多野都知左

我都係幾本一齊睇

或者咁講

暫時未遇到一本可以令我地係咁煲...

對上一本係 hundred years of solitude
好奇幻

依家聽過好多次,不過無諗過睇,好睇???
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞