[睇書撚]究竟香港仲有無人有睇書既習慣?

1002 回覆
160 Like 3 Dislike
有無人同我一樣,睇書好慢
要係心入面逐隻字讀完,再幻想埋個場景先得?
讀唔明白仲會自動回讀

英文書有咩入門好

animal farm

Animal farm係咪即動物農莊?尼本入門

認真英文係淺
又短
偷書賊我有但仲未睇
上年台灣博來客做特價+免費費
買咗成30本書
睇緊你一生的故事(Stories of your life)
個作者腦洞都幾大,中間有幾篇睇唔太明
鍾意巴比倫塔呢一篇,唔用科幻詞彙去講一個科幻故事
有冇人睇過?經典野
英文小說鐘意睇返啲有電影改編嘅小說
貪可以先睇戲打定底
睇小說會易明啲咁
有冇人有好介紹

個人最愛Never Let Me Go

Me Before You同One Day都幾好

Crime Fiction可以睇Stephen King
呢個post推得咁快
我身邊冇乜人睇書所以見到有咁多人睇書好感動
有本叫做我想吃掉你的胰髒好似都唔錯
朋友話睇到喊

無喊,但幾感人,好睇
睇緊A clockwork orange
要開住Nadsat slang glossary嚟睇

電影太正冇動力睇書

我嚟緊會睇話劇,特登做定功課驚聽唔明

快d去睇電影版 真心

睇咗喇
戲->書->話劇
有無關於生活感悟既散文推介?
唔想睇啲太沉重既
講開散文,劉克襄本兩天半的麵店好睇
啱星期六日唔係好想諗太多野,好悠閒過一個下午咁睇
聽風的歌唔知點解覺得好悶
睇到一半棄左

我係先睇後期作品再睇返前期
睇到聽風的歌感覺係鬆散啲

1973賴明珠譯本有講過,當時因為覺得主流讀者唔buy聽風的歌,所以出1973先,第二年先出返聽風的歌

雖然每一本唔係緊密連接,但明知係四部曲都想由頭睇 未睇尋羊冒險記同舞舞舞

尋羊同舞舞舞我都未睇
好似冇左睇村上春樹ge心情

尋羊好有故事性,有宏大一d嘅象徵寓意
舞舞舞好個人化,無無聊聊平平淡淡
兩本都好好睇,比頭兩本都成熟好多

睇返背景資料,知道聽風的歌係佢每晚酒吧半夜收舖到天光嗰幾個鐘寫成,比較返佢之後全職寫作嘅作品,係唔同味道

賴明珠喺唔知邊度講過,賴自己會每晚睡前睇一下聽風的歌,裡面放左好多想法值得挖掘
只係寫得鬆散 但係唔散又冇嗰種迷惘嘅感覺

村上話當年聽風的歌得一份原稿 就係寄去比賽嗰份
唔係拎咗獎佢都唔記得自己寫咗 亦都唔會繼續寫書
所以佢喺我心目中地位係神

係唔係有睇身為職業小說家
佢同時都有講,幾有直覺自己會攞新人變
睇緊A clockwork orange
要開住Nadsat slang glossary嚟睇

電影太正冇動力睇書

我嚟緊會睇話劇,特登做定功課驚聽唔明

快d去睇電影版 真心

睇咗喇
戲->書->話劇

酒徒同對倒都好睇
如果本身都鍾意睇村上樹/龍
應該一樣會鍾意

最愛舞舞舞
人物最愛老鼠

本身係王家衛迷都想睇呢兩本
經你講埋村上變成必睇
多謝巴打

剩係睇過親愛的安德烈、香港筆記同大江大海

個人覺得目送都幾值得睇
btw親愛的安德烈

親愛的安德烈,中學生可能看個時感受未必深

文筆靚但係內容就

龍應台野火集

後期有點太嬌情

睇緊野火集
d內容好似好重複

野火集係報章登嘅文章嘅結集,唔係為出書而寫,重覆都唔出奇,目的係喚醒市民嘅民主、反抗意識
我記得睇序定評論嗰陣話,呢本書少不免有點媚俗
不過龍應台嘅文章係有感動人心嘅力量,無論係政治嘅野火集定歷史嘅大江大海,佢好似好知道讀者想知道嘅野咁

早排出左本傾聽,收錄佢既演講講稿
我覺得都幾唔錯
不過感覺已經無左野火集嗰種氣焰
佢野火集真係寫到有共鳴
創新的兩難
Elon musk 自轉
睇開self development,心理, 哲學,科學同商業書

早幾日睇完what money cant buy, 感覺花太多篇幅論述,有心既巴打可以skip 住黎睇

我反而鍾意呢本
例子好有趣同好深入
Justice先多理論喎

Agger

Wt money cant buy d 例子好全面

尤其好多嘢睇落去覺得天馬行空
但事實係美國現實例子
覺得自由市場真係無道德可言

幫員工同陌生人幫壽保真係睇到好心寒
賣血又係好深印象
岩岩睇完《世界末日與冷酷異境》
點解會有咁多人覆
我收工5個鐘就多左幾十頁,我點覆得切你地呀
聽日返工先慢慢抄返低你地啲推介
六點左右都冇咁多版reply

近排睇緊一行禪師《如何愛》,字好少,但要用好多時間領會。

看過佢好多本,值得看

余華d文字真係好靚
巴打有冇睇王小波

余華我看過活著,許三,都好多年前看架啦

活著電影版好似都看過,電影中心做過,btw我成日一個人看電影,有無中意日本電影的巴絲係度,最近中意裕枝的電影

有呀 勁鐘意睇
海街 比海還深 海邊咖啡屋

電影中心成日買唔到飛,有飛又唔岩時間 好灰
最近套幸福澡堂都無機會睇

你好巴打,我生活圈無人中意看,每次都只能自己看

巴打你好 我好幸福地女朋友唔厭呢類生活節奏慢既戲 陪我睇

超鐘意睇日本戲
身邊無人鐘意睇,又係成日自己一個睇
但我又幾享受自己一個睇戲

尋羊同舞舞舞我都未睇

睇返背景資料,知道聽風的歌係佢每晚酒吧半夜收舖到天光嗰幾個鐘寫成,比較返佢之後全職寫作嘅作品,係唔同味道

唔係馬後炮 聽風的歌係有浸書生味

ps 冇特別研究佢d野

我只會覺得聽風的歌係特別 但唔會推薦人睇

btw 沒有女人的男人們係唯一一本我講得上係唔鍾意
但身邊幾個朋友同呢個post幾位巴都讚

唔知點解,沒有女人我覺得好過多崎。

不是吧…
多崎作好多位我都好鍾意
例如白妞彈琴 作去搵黑妞 同灰田嘅相處
最鍾意係灰田爸爸講嘅故事
我鍾意到睇埋英文版去比較
仲聽咗巡禮之年隻碟好多次

其實佢揀顏色係唔係有意思
我硬係覺得黑白妞係唔係同灰田有關,因為黑溝白變灰 佢裡面有個夢,同黑白妞啪啪啪,之後變左灰田
呢本唔係話咁鍾意,所以冇咩特別去思考
聽風的歌唔知點解覺得好悶
睇到一半棄左

我係先睇後期作品再睇返前期
睇到聽風的歌感覺係鬆散啲

1973賴明珠譯本有講過,當時因為覺得主流讀者唔buy聽風的歌,所以出1973先,第二年先出返聽風的歌

雖然每一本唔係緊密連接,但明知係四部曲都想由頭睇 未睇尋羊冒險記同舞舞舞

尋羊同舞舞舞我都未睇

賴明珠喺唔知邊度講過,賴自己會每晚睡前睇一下聽風的歌,裡面放左好多想法值得挖掘
只係寫得鬆散 但係唔散又冇嗰種迷惘嘅感覺

村上話當年聽風的歌得一份原稿 就係寄去比賽嗰份
唔係拎咗獎佢都唔記得自己寫咗 亦都唔會繼續寫書
所以佢喺我心目中地位係神

係唔係有睇身為職業小說家
佢同時都有講,幾有直覺自己會攞新人變

未睇
但賴明珠喺1973嘅前言到有講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞