[睇書撚]究竟香港仲有無人有睇書既習慣?

1002 回覆
160 Like 3 Dislike
睇開推理小說有冇同好 (東野圭吾唔算
人間失格真係咁正?

咁多巴打推介

好日式
心思好纖細
個故仔其他人講三言兩語講完
佢寫到親歷其景咁
睇完好sad

不過我男朋友睇左都話悶

人間失格好似係老婆勾佬嗰本??

其實一早係日本各類NTR系hential, H game藍本

見怪不怪好正常
有冇人有睇厚黑學
收工啦,留個位等自己知道追POST到邊度
聽日打第1本書推介比大家
人間失格真係咁正?

咁多巴打推介

好日式
心思好纖細
佢寫到親歷其景咁
睇完好sad

不過我男朋友睇左都話悶

其實一早係日本各類NTR系hential, H game藍本

見怪不怪好正常

作者自傳
人間失格真係咁正?

咁多巴打推介

好日式
心思好纖細
佢寫到親歷其景咁
睇完好sad

不過我男朋友睇左都話悶

呢本真係佢自身經歷咁濟
有興趣可以上wiki睇下佢背景

有無人講多小小依2本

第二本睇咗
不過好似睇完冇乜感受

老老實實,異鄉人我都要看第二次先大概知佢想表達乜野

我明佢講咩
但係冇想像中咁震撼

當年迷存在主義果陣好多人介紹入門係呢本,但睇完冇佢地講到咁有感受,其實係到底佢譯本問題定我自己道行未夠
人間失格真係咁正?

咁多巴打推介

好日式
心思好纖細
佢寫到親歷其景咁
睇完好sad

不過我男朋友睇左都話悶

見怪不怪好正常

故事係好簡單
令到讀書淨睇字感受到果種情緒係另一個境界

ps NTR唔係重點黎
睇開本地小說
喬靖夫既武道狂系列、天航既D系列、君子街系列同愛情阿米巴都唔錯
近幾年好多傻鳩打住本土旗號要人支持
但文筆就廢到仆街 有啲仲連基本文法認知都無
故事又千篇一律 唔係講咩人性醜惡就講台劇愛情
屌你老母唔係唔支持本土作家 而係你寫埋啲垃圾出黎叫人點支持得落
係呀講緊你呀垃圾孤泣梁望峯Middle

我又覺得孤泣梁望峯嗰啲書可以作為培養閱讀興趣嘅起點,我細個都有睇梁望峯張小嫺,慢慢就開始睇其他書。

btw 巴打有冇睇過喬靖夫嘅香港關機?我幾鍾意但唔知點解講親喬靖夫啲人都淨係會提武道狂

我有好多本張小嫺

中學果陣有排成日睇
但邊本好睇唔多記得 啲情節唔記得晒
印象中麵包樹幾好睇
睇開本地小說
喬靖夫既武道狂系列、天航既D系列、君子街系列同愛情阿米巴都唔錯
近幾年好多傻鳩打住本土旗號要人支持
但文筆就廢到仆街 有啲仲連基本文法認知都無
故事又千篇一律 唔係講咩人性醜惡就講台劇愛情
屌你老母唔係唔支持本土作家 而係你寫埋啲垃圾出黎叫人點支持得落
係呀講緊你呀垃圾孤泣梁望峯Middle

我又覺得孤泣梁望峯嗰啲書可以作為培養閱讀興趣嘅起點,我細個都有睇梁望峯張小嫺,慢慢就開始睇其他書。

btw 巴打有冇睇過喬靖夫嘅香港關機?我幾鍾意但唔知點解講親喬靖夫啲人都淨係會提武道狂

我有好多本張小嫺

中學果陣有排成日睇
但邊本好睇唔多記得 啲情節唔記得晒
印象中麵包樹幾好睇

你終究是會愛我的 幾正 有啲奇幻
推得咁快追唔切
有冇人睇過「人類的故事」?

偏向寫人多過分析社會環境變遷,故事性强,文筆一流

當小說睇好好睇,但唔好期待嚴謹既歷史考證/分析

呢本買左,其實岩唔岩想睇世界史既新手睇?因為我睇左頭果廿章覺的有少少難讀
買書好貴
鍾曉陽喺停車暫借問之後好似無以為繼

如果講本地文學小說,陳慧嘅《拾香紀》一定唔可以忽略
近排睇緊道德騷擾
近排kindle買左本
講中國一孩政策
幾好睇 真正稱得上震撼
中國人真係好難理解

睇緊呢本non-fiction
作者做小偵探睇下我地平時食緊既食物其實係點黎
暫時覺我麻麻地,太集中講美國既食物生產,感覺唔係好貼身

呢本好野黎,我睇果陣感受好深
睇緊冰與火之歌

睇完劇集冇心機追小說
人間失格真係咁正?

咁多巴打推介

好日式
心思好纖細
佢寫到親歷其景咁
睇完好sad

不過我男朋友睇左都話悶

其實係悶,但好看。我都唔識點形容

書寫到咁 就係大師

最近睇緊呢本 算係哲學入門書 平時搭車都會睇
有冇人睇過「人類的故事」?

偏向寫人多過分析社會環境變遷,故事性强,文筆一流

當小說睇好好睇,但唔好期待嚴謹既歷史考證/分析

呢本買左,其實岩唔岩想睇世界史既新手睇?因為我睇左頭果廿章覺的有少少難讀

我覺得ok, 佢本身係入門書
放鬆啲不求甚解睇左次先
反正世史讀一本實唔記得咁多野
如果想睇下有關世界歷史既書
有冇邊本唔悶,岩新手
我平時睇小說類多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞