[睇書撚]究竟香港仲有無人有睇書既習慣?

1002 回覆
160 Like 3 Dislike

呢排睇緊呢本
本身睇開日本推理,湊佳苗幾乎本本都有睇過

5年前睇咗 幾好睇
之前出電影好期待 結果都係小說好睇好多
電影篇幅極短 乜都cut哂咁
最近對哲學有興趣 借左兩本所謂入門書睇

哲學書有無咩推介

john hospers An Introduction to Philosophical Analysis
仲有本ethics

搵日去圖書館搵下先 會唔會好深嘅英文?

唔深, 文筆流暢

哲學書會寫得比較嚴謹要適應

預睇得慢,好正常,切忌焦躁
睇書通常搭火車就拎出黎睇
John Berger上月去世,立即上Book Depository買返d經典黎睇

我當時都即刻重溫返ways of seeing,呢啲書真係居家必備
想問下巴打們大宰冶嘅 人間失格 值唔值得睇
好似幾吸引

要有心理準備睇完會癲

日本文學+中國文學同好者
睇完芥川既書 覺得唔係痴線佬都唔會寫得出
有時睇睇下好似睇deep web咁 覺得呢個世界好黑暗 好絕望

原來芥川係尼個風格,未看過佢,但都知道佢,可否推薦一本來

個期既日本作家都係痴痴地
我本身鐘意睇歷史系小說
香港既 拾香紀呀 舒巷城既書好正
台灣 白先勇既 台北人又正
芥川既遊記係好_正 完全寫出中國當年係幾咁差 低等同當時既生活面貌

咁講返芥川既作品 我好衰既 我會簡黎睇
個人覺得睇到心寒痴線既 地獄變真係 其中一個好好既短篇小說

有時睇睇下好似睇deep web咁 覺得呢個世界好黑暗 好絕望

芥川好似大部份係短篇,好多唔同出版社都有出佢短篇集,但入面收錄d短篇都唔相同
不過最出名同必睇一定係竹林中同羅生門架啦
好似幾吸引

要有心理準備睇完會癲

點解
太哲學性?

呢排睇緊呢本
本身睇開日本推理,湊佳苗幾乎本本都有睇過

湊佳苗
好似幾吸引

要有心理準備睇完會癲

講真本書好薄嘅,好快都睇得曬,起碼睇完都唔係浪費時間嘅

哲學書有無咩推介

john hospers An Introduction to Philosophical Analysis
仲有本ethics

搵日去圖書館搵下先 會唔會好深嘅英文?

唔深, 文筆流暢

哲學書會寫得比較嚴謹要適應

預睇得慢,好正常,切忌焦躁

我依家睇緊 彭孟堯嘅 哲學入門想想哲學 大概了解緊哲學講咩 中文都要慢慢消化

我睇中文版得四百幾頁嘅喂

超級簡明版?
好似幾吸引

要有心理準備睇完會癲

講真本書好薄嘅,好快都睇得曬,起碼睇完都唔係浪費時間嘅

真係好快就睇哂
鍾意歷史書但係更鍾意人物傳奇,而家睇緊曹操正傳 其中一個我好崇拜嘅歷史人物
另外好鍾意睇脫北者同埋二戰幸存猶太人嘅自傳
同時好鍾意輕小說 屋企有成套狼辛同埋SAO
利申入書局10分鐘可以買到5本書

脫北呢兩年有冇咩介紹 去左外國冇跟得咁貼

其實呢類睇得多都覺得大同小異(個人覺得) 近年睇得較多輕小說同埋歷史書唔知呢類有咩特別正,反而啲舊書好吸引,有本講猶太細路嘅《木箱上的小男孩》幾特別,成本書係用主角細個嗰陣嘅視角去寫,深深體會到當年猶太細路對成件事嘅睇法,本書好似係被稱為《辛德勒的名單》外傳(主角係俾辛德勒救的)。脫北者第一本睇嘅叫《這就是天堂》,睇完呢本就俾呢類書吸引咗

大同小異認同 但我本身對北韓都幾有興趣所以會keep住睇
這就是天堂我都有睇 好記得係因為封面幾靚就買左
猶太細路呢本幾吸引
各位睇書會唔會自己開本簿做notes,或者寫返啲讀後感?

發覺好多書完之後,隔一排已經無咗八九成記憶,睇完等於無睇咁滯

近排開始會睇下書,都發現呢個問題
開頭會試下一路睇一路抄筆記,發現好阻住讀書個flow 搞到完全冇興致睇落去
仲會令到成個過程好似溫書咁,一啲樂趣都冇
依家試緊睇到某幾段有意思嘅內容就痴個label 書簽咗先,到睇完一個章節,先再睇返bookmark咗嘅內容,暫時感覺幾好
不過都再慢慢調節緊

btn 好後悔讀書嗰陣咁多閒餘時間唔睇書,到依家出嚟做野冇乜時間淨先開始喜歡睇書

芥川好似大部份係短篇,好多唔同出版社都有出佢短篇集,但入面收錄d短篇都唔相同
不過最出名同必睇一定係竹林中同羅生門架啦

的確係最出名 黑澤明拍到出名
呢度
鍾曉陽喺停車暫借問之後好似無以為繼

如果講本地文學小說,陳慧嘅《拾香紀》一定唔可以忽略

係 好可惜

講起本地野 好多人推李碧華 亦舒
但我真心唔鍾意果種銳利
覺得有d女作家情結矯枉過正
咁講唔知有冇人明

拾香紀會去搵下

呢本唔錯

哲學書有無咩推介

思考的藝術:52 個非受迫性思考錯誤

哲學書有無咩推介

思考的藝術:52 個非受迫性思考錯誤

多謝巴打
睇緊古文觀止下本 漫漫長路 依家先睇完爭臣論
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞