[睇書撚]究竟香港仲有無人有睇書既習慣?

1002 回覆
160 Like 3 Dislike
有無巴打有睇龍應台?

剩係睇過親愛的安德烈、香港筆記同大江大海

個人覺得目送都幾值得睇
btw親愛的安德烈

親愛的安德烈,中學生可能看個時感受未必深

文筆靚但係內容就
好少睇小書類書籍
好少睇小書類書籍

小說類書籍先啱 自膠左
村上春樹大家覺得邊本最好睇

我頭三係
多崎作
國境之南
挪威的森林

鍾意村上嘅長篇多過短篇
上面幾位巴講嘅沒有女人的男人們係我唯一唔鍾意嘅村上作

挪威的森林真係正嘅,但好多人為睇而睇,成個故事其實個結構好嚴謹,我自己覺得神係神在呢個位,但始終都係村春嘅入門作,村春嘅小說標誌性嘅都市孤獨感唔算好突出。《世界末日與冷酷異境》就真係好精彩,我自己認為係最好睇,覺得村春fans一定要睇呢本。

btw, 《世》係早出過《挪》

睇完挪威好鍾意,睇完國境之南爬咗頭

最近睇咗關於跑步覺得好好睇
寫佢咁多年長跑同寫作嘅生活
了解到佢嘅價值觀仲裝咗嘢落袋
覺得係fans必睇

1973年的彈珠玩具
前段一路睇都悶悶地,去到揾到部彈珠機個度,睇到內心嘩一聲,覺得好正

巴打有無睇晒四部曲?
留名
天航既小說好正初中果陣帶翻學校勸人借黎睇

想問下有無人睇過 人類大歷史同從智人到神人(Homo Deus)? 使唔使本身有啲根底同睇中文版會唔會比較難明?
同埋蔡璧名講莊子好唔好?

前日睇完<<小王子的領悟>>,幾有共鳴,而且睇得明小王子好多後記既哲學reference都可以search下學下啲哲學concept
買左邊緣上的香港,揭咗幾十頁,引咗唔好齊澤克哲學思想,都唔易睇不過可以理解下唔少香港人心態同身份認同既緣由,唔同影片入面點樣演繹香港人形象等等
馮客本文化大革命--人民的歷史1962-1976都講咗文革比較少人知的問題,例如紅衛兵免費旅行將腦膜炎周圍傳,搞到起碼死左16萬人;知青上山下鄉既環境幾惡劣
有本逃生密技100招教走佬要準備乜,邊款物料既牆防彈有埋好多圖算幾易明
買左成屋書都未得閑睇
本身屋企都有好多書
而家旅居緊見到外國二手書店咁平幾個月已經又買咗幾廿本
睇完呢個post又多啲

唔捨得掉應該會寄晒返屋企
有冇人有睇湊佳苗d書
套反轉出日劇香港都未有書

依排睇咗望鄉

我最中意反而係談跑步

我有提到呀,我都好鍾意呢本
呢本睇英文版,睇前特登睇埋Raymond Carver what we talk about when we talk about love
好少睇小書類書籍

小說類書籍先啱 自膠左

呢本講咩

1Q84就中左伏

竟然
下本都係打算睇世界末日

識咗個英國朋友都係村上迷
佢最鍾意發條鳥同1Q84
聽風的歌唔知點解覺得好悶
睇到一半棄左
留名
讀書個時唔鍾意睇書 大個左先想睇
好後悔
留名
好後悔

洗乜後悔
肯睇幾時都唔遲
聽風的歌唔知點解覺得好悶
睇到一半棄左

我係先睇後期作品再睇返前期
睇到聽風的歌感覺係鬆散啲

1973賴明珠譯本有講過,當時因為覺得主流讀者唔buy聽風的歌,所以出1973先,第二年先出返聽風的歌

雖然每一本唔係緊密連接,但明知係四部曲都想由頭睇 未睇尋羊冒險記同舞舞舞
留名
好後悔

洗乜後悔
肯睇幾時都唔遲

遲開始嘛 返左工就少左好多時間睇
而家都有睇 不過睇得好慢
留名

最近睇緊呢本 有少少漫畫
呢本係個日本料理師傅寫嘅
連食用嘅器皿嘅用法都講得好詳細
值得一睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞