[睇書撚]究竟香港仲有無人有睇書既習慣?

1002 回覆
160 Like 3 Dislike
細個坐唔定唔睇書
大左出嚟做野覺自己好無知,見識少就開始睇書,希望每個月都睇最少一本
最近睇緊窮查理的普通常識

同你一樣自覺無知而追書睇,本窮查理的普通常識前年睇完,一直對本書念念不忘。
一直追緊蒙格老師既書單同睇書風格,自私的基因就黎睇完,準備開始睇十倍速時代。
最近執到本How to Lie with Statistics/Darrell Huff,好快d睇哂佢地

日本文學+中國文學同好者
睇完芥川既書 覺得唔係痴線佬都唔會寫得出
有時睇睇下好似睇deep web咁 覺得呢個世界好黑暗 好絕望

原來芥川係尼個風格,未看過佢,但都知道佢,可否推薦一本來

個期既日本作家都係痴痴地
我本身鐘意睇歷史系小說
香港既 拾香紀呀 舒巷城既書好正
台灣 白先勇既 台北人又正
芥川既遊記係好_正 完全寫出中國當年係幾咁差 低等同當時既生活面貌

咁講返芥川既作品 我好衰既 我會簡黎睇
個人覺得睇到心寒痴線既 地獄變真係 其中一個好好既短篇小說

紅字同意
芥川想睇未有時間睇 想睇嘅夏目漱石都未睇哂
好少睇小書類書籍

小說類書籍先啱 自膠左

呢本講咩

講永續農業同餐飲史

好似幾得意
Mark已book
睇緊A clockwork orange
要開住Nadsat slang glossary嚟睇

A clock orange我睇過電影
聽風的歌唔知點解覺得好悶
睇到一半棄左

我係先睇後期作品再睇返前期
睇到聽風的歌感覺係鬆散啲

1973賴明珠譯本有講過,當時因為覺得主流讀者唔buy聽風的歌,所以出1973先,第二年先出返聽風的歌

雖然每一本唔係緊密連接,但明知係四部曲都想由頭睇 未睇尋羊冒險記同舞舞舞

尋羊同舞舞舞我都未睇
好似冇左睇村上春樹ge心情

尋羊好有故事性,有宏大一d嘅象徵寓意
舞舞舞好個人化,無無聊聊平平淡淡
兩本都好好睇,比頭兩本都成熟好多

睇返背景資料,知道聽風的歌係佢每晚酒吧半夜收舖到天光嗰幾個鐘寫成,比較返佢之後全職寫作嘅作品,係唔同味道

唔係馬後炮 聽風的歌係有浸書生味

ps 冇特別研究佢d野

我只會覺得聽風的歌係特別 但唔會推薦人睇

btw 沒有女人的男人們係唯一一本我講得上係唔鍾意
但身邊幾個朋友同呢個post幾位巴都讚

男女睇係唔一樣
不過呢個書名有d柒唔想睇

太多書要睇成日亂咁搵借口del from wishlist
睇到一半棄左

1973賴明珠譯本有講過,當時因為覺得主流讀者唔buy聽風的歌,所以出1973先,第二年先出返聽風的歌

雖然每一本唔係緊密連接,但明知係四部曲都想由頭睇 未睇尋羊冒險記同舞舞舞

尋羊同舞舞舞我都未睇

睇返背景資料,知道聽風的歌係佢每晚酒吧半夜收舖到天光嗰幾個鐘寫成,比較返佢之後全職寫作嘅作品,係唔同味道

賴明珠喺唔知邊度講過,賴自己會每晚睡前睇一下聽風的歌,裡面放左好多想法值得挖掘
只係寫得鬆散 但係唔散又冇嗰種迷惘嘅感覺
英文書有咩入門好

animal farm
有無巴打有睇龍應台?

剩係睇過親愛的安德烈、香港筆記同大江大海

個人覺得目送都幾值得睇
btw親愛的安德烈

親愛的安德烈,中學生可能看個時感受未必深

文筆靚但係內容就

龍應台野火集

後期有點太嬌情

最近睇緊呢本 有少少漫畫
呢本係個日本料理師傅寫嘅
連食用嘅器皿嘅用法都講得好詳細
值得一睇

絲打?

邊度有得買
睇到一半棄左

尋羊同舞舞舞我都未睇

巴打真係好熟村上

其實係睇完關於跑步
覺得佢嘅思考方式真係好值得學習
先去刨晒佢嘅背景

同埋發現村上喺歐洲好受歡迎
同啲歐洲朋友交流時覺得自己是零 佢地先算村上迷

之前介紹位藝術家朋友睇村上
佢迷到聽晒佢喺書提過嘅音樂
連創作方向都影響埋

電影太正冇動力睇書

same 電影個主角太痴線

電影太正冇動力睇書

我嚟緊會睇話劇,特登做定功課驚聽唔明
有無巴打有睇龍應台?

剩係睇過親愛的安德烈、香港筆記同大江大海

個人覺得目送都幾值得睇
btw親愛的安德烈

親愛的安德烈,中學生可能看個時感受未必深

文筆靚但係內容就

龍應台野火集

後期有點太嬌情

睇緊野火集
d內容好似好重複

電影太正冇動力睇書

same 電影個主角太痴線

見到個主角咁對啲人覺得好淒涼
英文書有咩入門好

the great gatsby
Brave new world
Animal Farm
英文書有咩入門好

animal farm

Animal farm係咪即動物農莊?尼本入門

我都係睇中文版 好簡單吧
英文書有咩入門好

有無話鍾意邊類?

The Alchemist 英文夠晒淺
Animal Farm英文都淺
最近睇完章詒和嘅《往事並不如煙》村上嘅《你說,寮國到底有什麼》 、卡爾維諾嘅《困難的愛》 、艾倫‧萊特曼嘅《愛因斯坦的夢》
而加應該會開艾可嘅《玫瑰的名字》
其他睇緊嘅有《不完美的正義》、《夢的解析》、What if

巴打好勁,愛茵思坦的夢,我看唔明

bookmark

下次再挑戰下先,上次借左看左三四篇度就擺低

我其實都覺得有好多位都好似有矛盾 另外一個角度睇,又唔可以以而加嘅時間觀念睇其他世界嘅時間觀念
不過真係值得放喺書架,得閑攞黎讀下,思考下時間
英文小說鐘意睇返啲有電影改編嘅小說
貪可以先睇戲打定底
睇小說會易明啲咁
有冇人有好介紹
英文小說鐘意睇返啲有電影改編嘅小說
貪可以先睇戲打定底
睇小說會易明啲咁
有冇人有好介紹

我通常睇完電影就唔會想睇佢本書睇完書就唔會想睇佢部電影
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞