[睇書撚]究竟香港仲有無人有睇書既習慣?

1002 回覆
160 Like 3 Dislike

一直以嚟都好鐘意買書 但睇書嘅時間實在太少
上兩個星期仲發瘟 一次過買咗廿幾本書

想知大家平時幾耐睇完一本書
同埋屋企有幾多本書

曾經有過晒村上的所有書,但最後都丟左一大半。係香港擁有個書櫃真係好撚車磁

我有3個櫃
但都係好細格嘅櫃 雖然擺到幾多書
但以前細個好鐘意買啲輕小說呀愛情小品
而家想掉哂佢
反而將啲真正有啲意思嘅書就擺埋一個櫃 但嗰個櫃都唔夠100本
我鐘意儲書嘅感覺

i know that feel
睇緊窮人
同販賣人口的告白

後者睇到一半,未見有咩深入介紹

巴打睇D書咁SAD 既
我對第2個TOPIC都幾有興趣,行過書店望過下

以前好鐘意睇小說
近期可能終於消化不良
轉型睇下呢類書
已經好耐冇睇書,最近睇嘅係世界末日與冷酷異境,好睇到完全停唔到,一口氣睇曬500幾頁
其實我BOOKMARK哂學術台幾個睇書POST
發覺8成人都係睇小說多
non-fiction比較少人睇所以我好少出聲

我中意non-fiction
巴打有冇推介

睇你鍾意邊個範疇喎
我係人類史,科學個邊
未睇過人類大歷史(Sapiens: a brief history of humankind)真係要睇下

香港人太忙,小說比較容易投入掛我諗。

non fiction關乎興趣
除左人類學歷史哲學果d大路野
其他書講黎係堅冇人識

咁你睇邊範non fiction

近排隈研吾 十宅論 出左台版
玩票性質建築理論
講城市重建果類又好好睇

同埋屋企有幾多本書

買左冇睇既書擺左5,6年
唔知會唔會有機會睇
其實我BOOKMARK哂學術台幾個睇書POST
發覺8成人都係睇小說多
non-fiction比較少人睇所以我好少出聲

巴打有冇推介

睇你鍾意邊個範疇喎
我係人類史,科學個邊
未睇過人類大歷史(Sapiens: a brief history of humankind)真係要睇下

其他書講黎係堅冇人識

玩票性質建築理論
講城市重建果類又好好睇

Journal 算唔算
日日都睇幾篇
睇緊《盲目的肉食主義: 我們愛狗卻吃豬、穿牛皮?》

本書想講人其實唔係雜食者,我地嘅身體構造更傾向消化素食,而所謂肉食主義背後係一個龐大嘅利益市場。簡單講,本書想說服讀書食少啲肉。我而家睇到三分一,仲未說服到我

另外睇緊吳煦斌嘅《牛》

我見好多巴打都有睇中國/香港既作者
但唔知點解我偏偏好少睇
有無人同我一樣,睇書好慢
要係心入面逐隻字讀完,再幻想埋個場景先得?
讀唔明白仲會自動回讀

我都要係心中讀出聲,速讀唔到
所以睇得好慢
不過我係冇想像力嘅人
睇書從來唔會有畫面

有時會抽離唔到,喊一喊

我睇書係會自動配音加畫面,
有時候會睇下成人文學。

無乜與趣,講故台嘅所謂甜故更加係
有無人同我一樣,睇書好慢
要係心入面逐隻字讀完,再幻想埋個場景先得?
讀唔明白仲會自動回讀

我都要係心中讀出聲,速讀唔到
所以睇得好慢
不過我係冇想像力嘅人
睇書從來唔會有畫面

有時會抽離唔到,喊一喊

我睇書係會自動配音加畫面,
有時候會睇下成人文學。

想像力豐富

睇書會有聲畫係腦+1

同埋屋企有幾多本書

買左冇睇既書擺左5,6年
唔知會唔會有機會睇

我套歐洲戰後六十年擺咗幾年
已經好耐冇睇書,最近睇嘅係世界末日與冷酷異境,好睇到完全停唔到,一口氣睇曬500幾頁

買左好耐放左係屋企,無開過,搞到我想睇添
但無時間

又係村上,我近期先買左第一本佢既書,
the forest in Norway, 但未睇
睇緊《盲目的肉食主義: 我們愛狗卻吃豬、穿牛皮?》

本書想講人其實唔係雜食者,我地嘅身體構造更傾向消化素食,而所謂肉食主義背後係一個龐大嘅利益市場。簡單講,本書想說服讀書食少啲肉。我而家睇到三分一,仲未說服到我

另外睇緊吳煦斌嘅《牛》

絲打我都係睇緊類似既書
不過人類已經做左雜食者最少二十萬年啦
我大約1個月睇1-3本書到,睇下忙唔忙同埋睇咩書
好似"群"我用左2個月先睇完

Norwegian Wood

巴打有冇推介

睇你鍾意邊個範疇喎
我係人類史,科學個邊

其他書講黎係堅冇人識

玩票性質建築理論
講城市重建果類又好好睇

Journal 算唔算
日日都睇幾篇

睇下你心態係為工作定純粹鍾意睇

半個月無update 紅色大多數係未買嘅 但有啲已經買咗
呢個list係我覺得我會擺個櫃到幾十年嘅書
除咗男人唔可以窮

我都係買咗未睇。
御手洗潔系列

買左好耐放左係屋企,無開過,搞到我想睇添
但無時間

係比較難消化嘅,始終又長同埋個故事係咁喺兩個世界穿插
Btw YOGA FANS
btw 樓上個個稱呼村上春樹做村上
有冇人有睇埋村上龍
[mg]https://img.eservice-hk.net/upload/2017/02/13/164659_07dab2c73ceace325f9f9663876b793e.jpg[/img][mg]https://img.eservice-hk.net/upload/2017/02/13/164700_c692db7de64157ebb0e256c76fc44092.jpg[/img]

半個月無update 紅色大多數係未買嘅 但有啲已經買咗
呢個list係我覺得我會擺個櫃到幾十年嘅書
除咗男人唔可以窮

大部份都係經典書,BTW有3本天航
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞