[睇書撚]究竟香港仲有無人有睇書既習慣?

1002 回覆
160 Like 3 Dislike
中意睇懸疑小說 東野圭吾 等等等等
主要都係日本書多
書櫃爆左幾個月 好耐冇買新書/睇新書
各位覺得買部kindle睇書抵唔抵玩?

買左都係會貪方便用電話睇

我爆左n世
依家晚晚同d書一齊訓

Kindle我用過覺得還好,不過手機係方便d

抵 好正
日日都用
以小勝大(david and goliath 中文版)

抵 好正
日日都用

手機太多引誘,睇睇下會忍唔住做其他野
kindle淨得睇書一個功能,上網慢到爆,可以好專心咁睇書
最近想睇英文書
其實香港邊度仲有英文書買?
香港啲英文書局好似執得七七八八
想睇 non fiction 英文書

抵 好正
日日都用

長時間睇書kindle好好多
可以裝好多書
英文又可以即查
電量又長
去旅行一流
最近想睇英文書

Kindle 電子書
像我這樣一個女仔唔係中學規定要睇ga咩?白先勇台北人都係,仲有魯迅吶喊

我果陣台北人係

另外兩本唔係

但我唔記得哂台北人講咩

台北人入面有好多短篇小說
最鍾意都係冬夜
assignment ge reading report就係寫佢
好正

抵 好正
日日都用

長時間睇書kindle好好多
可以裝好多書
英文又可以即查
電量又長
去旅行一流

之前用kindle
後尾轉左kobo mon大d睇埋漫畫
不過我唔好意思係出面睇 好似好扮野
最近想睇英文書

Kindle 電子書

去bookdepository訂算
最近好鐘意睇日本文豪個類
芥川好耐之前睇開,好正
仲有希望睇得完本索多碼120日
睇緊

中年大叔的20個生活偏見
塔木德
異鄉人
Elon Musk自傳

對塔木德都有興趣
英文書有咩入門好

the great gatsby
Brave new world
Animal Farm

應該係我唔識欣賞
the great gatsby悶到

大亨小傳睇英文定中文? 呢本書講既不過係一條有錢毒撚比人妻玩既故事,毒撚睇會好中,所以我覺得好正

同埋呢本野適宜中英對照咁睇,但一定要搵啱譯本,如果唔係睇鳩譯慘過食屎。睇英文就係欣賞佢d文筆,再睇中文既妙譯,先至有趣味。

個人就推介翻譯家喬志高版本,<<大亨小傳>>一名都係由佢奠定,係由林以亮一篇文章引用過黎,佢譯得好精彩,但本書絕左版啦

呢個譯本網上有得download
呢本我覺得好正

英文其實都好易睇
本書好短 寫得幾靚
btw 毒撚比人玩睇完我都係咁諗
像我這樣一個女仔唔係中學規定要睇ga咩?白先勇台北人都係,仲有魯迅吶喊

我果陣台北人係

另外兩本唔係

但我唔記得哂台北人講咩

最鍾意都係冬夜
assignment ge reading report就係寫佢
好正

最憎就係以前中學一定要迫你睇書,一諗到要寫讀書報告就望而郤步,結果<<唐山大地震>>,<<香港之秋>>,<<這本咖啡的溫度剛好>>一本都無睇過。
最近想睇英文書

Kindle 電子書

自己圖書館借,又慳錢又慳位

我果陣台北人係

另外兩本唔係

但我唔記得哂台北人講咩

最鍾意都係冬夜
好正

最show quali應該係遊園驚夢 有part意識流
太耐都唔多記得了

btw我唔得入面係咪有篇寫基情 定係將作者同入面角色混淆左
有冇人有推介既散文作者呀?

之前睇既都係老牌作家:龍應台、余光中、陳之藩⋯

想睇下d新作家

利申:陳之藩fans,好鍾意睇佢寫遊學記

胡晴肪

bookmark

話說有時去書局睇下陶傑 好有娛樂性

我果陣台北人係

另外兩本唔係

但我唔記得哂台北人講咩

最鍾意都係冬夜
好正

最憎就係以前中學一定要迫你睇書,一諗到要寫讀書報告就望而郤步,結果<<唐山大地震>>,<<香港之秋>>,<<這本咖啡的溫度剛好>>一本都無睇過。

我睇完目錄就寫

我果陣好似都係得台北人一定要睇 其他兩本上堂都有講
btw 白先勇我鍾意紐約客多啲
中意睇懸疑小說 東野圭吾 等等等等
主要都係日本書多

細個好鐘意睇推理,懸疑小說。歐美到日本都有睇。但係都係鐘意歐美作家(阿婆/queen)多d

我果陣台北人係

另外兩本唔係

但我唔記得哂台北人講咩

最鍾意都係冬夜
好正

最show quali應該係遊園驚夢 有part意識流
太耐都唔多記得了

btw我唔得入面係咪有篇寫基情 定係將作者同入面角色混淆左

印象中有 但佢太多篇有講 都唔係好記得邊篇打邊篇
有冇人有推介既散文作者呀?

之前睇既都係老牌作家:龍應台、余光中、陳之藩⋯

想睇下d新作家

利申:陳之藩fans,好鍾意睇佢寫遊學記

胡晴肪

bookmark

話說有時去書局睇下陶傑 好有娛樂性

19以前d文靚d, 而家太多時事評論
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞