[睇書撚]究竟香港仲有無人有睇書既習慣?

1002 回覆
160 Like 3 Dislike
準備買呢幾本
因為最尾果本未出想慳運費
lm
想問大家有冇睇過劉以鬯
佢啲意識流小說我真係睇唔明
本酒徒睇左幾頁就冇心機睇

意識流
好耐冇聽過呢個字眼 真係好少同人講書

我又係睇咗少少就放棄咗

真心冇咩文學底子
睇得好吃力

即刻係好讀搵到

有app? android有冇
我以前細個睇過本書叫尋找前世今生之旅
唔知有冇人睇過呢

屋企好似有一本類似既野,new age 書黎,唔知係咪同一本
支持樓主呢類post好過出面啲人鳩up
睇緊哈利波利4 火盃的考驗

我由細到大都好鐘意睇書,不過細個係睇果D青少年小說
有無人記得天航

中間有幾年成日出街玩就睇小左,依家人大左,慢慢鐘意留係屋企一個人靜靜地睇書

幾年積落我屋企已經儲到有過百本書
唔敢再買了

但其實有好多書睇,不過睇唔哂

依張係我既BOOKLIST,大家有興趣可以望望
我遲下得閒既可以每一日出返本我睇過既書既REPORT比大家
http://www.goodreads.com/review/list/64707641?shelf=to-read

我多數都睇中文書

海 同 群 我都想睇
不過又係未睇

100%推介,好好睇
群睇左,海買左未睇

群 係我好多年
仲係中學果時已經想睇
但果時無錢買

宜家無時間睇
嘗試下 抽時間先

Btw 今晚記得的話整 list

一齊開心SHARE
我今晚返屋企睇一睇,有幾本書唔想要睇下有無知音人

群好正, 但可能因為佢寫得太學術
所以我睇得好慢
海仲正, 用輕鬆手法講地球同海洋嘅起源
薛慶(即係個作者)呢一本<<limit>>我就覺得麻麻地
有無人中意睇余華

看過佢好多本,值得看

活著 兄弟
拿係咪啊
真係好多小説撚

小說細個睇好多起點意淫小說
睇到冇晒品味

有無睇50度灰

但有睇twilight
我覺得係自己人生污點

50度灰眼高手低浪費咗個好題材
twilight 特價買咗頭兩本
我捱完第一本直接掉哂兩本
記低左上面好多書

之前睇左《月亮與六便士》,大約係講一個男人有好工有家庭過住穩定生活,但突然拋妻棄子,走左去畫畫。聽講係用高更做人物藍本。
成日都覺得依啲不顧一切去做一樣野既故事好好睇
拿係咪啊
真係好多小説撚

睇到冇晒品味

有無睇50度灰

但有睇twilight
我覺得係自己人生污點

twilight英文我以前中學reading堂睇 斷斷續續睇左半年先睇完第一本
new moon開左個頭都冇心機睇 搵次睇戲算
有無人中意睇余華

看過佢好多本,值得看

余華d文字真係好靚
巴打有冇睇王小波

余華我看過活著,許三,都好多年前看架啦

活著電影版好似都看過,電影中心做過,btw我成日一個人看電影,有無中意日本電影的巴絲係度,最近中意裕枝的電影

有呀 勁鐘意睇
海街 比海還深 海邊咖啡屋

電影中心成日買唔到飛,有飛又唔岩時間 好灰
最近套幸福澡堂都無機會睇
本人比較俗 所以幾中意睇向西巴打既野 西謊極落呢本書我自己好喜歡
本土野有睇今晚打喪屍 外國野有睇如果這世界貓消失了同me before you都唔錯
想問大家有冇睇過劉以鬯
佢啲意識流小說我真係睇唔明
本酒徒睇左幾頁就冇心機睇

意識流
好耐冇聽過呢個字眼 真係好少同人講書

我又係睇咗少少就放棄咗

真心冇咩文學底子
睇得好吃力

哈 講起都有啲唔好意思
嗰陣係睇完eva 見啲人講意識流
就咁啱見到呢本書
睇咗陣已經唔知做緊乜

如果鍾意故事性好強、章節分明、結構有序嘅小說,咁劉以鬯真係幾易入口 意識流有好多留白,叙事曖昧,好鬼多獨白同聯想,但如果跟到主角個思路,鑽入主角內心,就會覺得好睇

同人傾劉以鬯,一係好鍾意,一係就覺得好悶,永無中間
拿係咪啊
真係好多小説撚

睇到冇晒品味

有無睇50度灰

但有睇twilight
我覺得係自己人生污點

twilight英文我以前中學reading堂睇 斷斷續續睇左半年先睇完第一本
new moon開左個頭都冇心機睇 搵次睇戲算

戲你睇谷阿莫算
或者你睇我下面個總結

一個青春期少女覺得自己同個鄉下小鎮格格不入
呢個時間識咗個壞男孩溝死佢點知原來係個吸血鬼
好快又收兵咁收咗隻狼人返嚟周旋喺個白面書生同肌肉型男中間. 完.

係一個童話故事
沙特既存在與虛無
好難明

睇到以為自己明又發現諗錯方向
有無人係brandon sanderson 書迷
Critique of Pure Reason
生死愛欲—從希臘神話到基督教
思考的盲點
死後的四十種生活
瘋子的世界

失業好撚得閒
沙特既存在與虛無
好難明

睇到以為自己明又發現諗錯方向

呢本睇到一半放棄左
我就咁睇既 本身睇開輕小說但係唔會拎出街睇
理由只有一個 就係香港台灣出版既書普遍都大大本咁又重 根本唔方便拎出街睇
人地日本出版文庫本size既書先至係user friendly 細本 輕巧 價格又比較平
你話香港台灣因為印刷/文字問題所以出唔到文庫本小說
但係我最近追開青空文化出既掟上今日子就係呢種size 一睇就番唔到轉頭
明明好正 但係唔知點解就係唔普遍

同埋外文小說有時真係好睇譯者功力
就算故事幾咁引人入勝都好
譯得唔好 句子唔通順太生硬就會搞到無心機睇落去
大陸好多英文小說都譯得好差

呢樣真
有時真係好想識多幾種語言
睇翻譯始終唔係作者最真實ge感覺
思考的盲點
死後的四十種生活
瘋子的世界

失業好撚得閒

死後的四十種生活,想當年看完,我係甘四圍sell比朋友

都要甘你老母架啦
思考的盲點
死後的四十種生活
瘋子的世界

失業好撚得閒

死後的四十種生活,想當年看完,我係甘四圍sell比朋友

係得意嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞