[睇書撚]究竟香港仲有無人有睇書既習慣?

1002 回覆
160 Like 3 Dislike
以前中學會睇得多啲書
好鐘意上堂偷偷地睇係櫃桶底睇書
以前成日係學校圖書館借東野圭吾啲書睇
而家好難的起心肝去坐定定去睇
一直都睇唔曬本人間失格

我殺了他

睇緊呢本non-fiction
作者做小偵探睇下我地平時食緊既食物其實係點黎
暫時覺我麻麻地,太集中講美國既食物生產,感覺唔係好貼身

呢本好野黎,我睇果陣感受好深

終於有人覆我
我睇哂粟米,但真係唔覺得好深感受
唔喺美國生活覺得唔applicable

我覺得佢個行動幾有意義,不過呢d好主觀。同埋佢結尾帶出果個msg我覺得幾好。

睇哂粟木係咪即係過左用粟米餵牛?

過左了
其實係開到眼光既
不過我岩岩睇完Sapiens,覺得相差好遠

你果本好似太勁 好難比較既
以前中學會睇得多啲書
好鐘意上堂偷偷地睇係櫃桶底睇書
以前成日係學校圖書館借東野圭吾啲書睇
而家好難的起心肝去坐定定去睇
一直都睇唔曬本人間失格

same 仲有翻學放學都係拎住本書睇
最近睇緊夢中的橄欖樹
想問下巴打們大宰冶嘅 人間失格 值唔值得睇
好似幾吸引

要有心理準備睇完會癲

咁我都係唔睇喇

我比較怕呢d
有無人中意睇余華
白先勇浸公子哥兒味幾吸引人

錢鍾書睇左圍城only
唔知點解覺得好市井 一般般
所以都冇睇佢老婆d書

村上春樹冇全部睇晒
私底下最鍾意佢本短篇集「神的孩子在跳舞」
成個picture好靚 冇見過更靚

追唔切post
原來連登咁多書蟲
中學時代成日睇
多數小說 第一本睇既係亦舒小說
衛斯理睇晒全套
另外都會睇名人生平 愛因斯坦之類
仲有仲有 李碧華 煙花三月 霸王別姬
白先勇
張愛玲 半生緣
有無人中意睇余華

看過佢好多本,值得看

余華d文字真係好靚
巴打有冇睇王小波
有無人中意睇余華

看過佢好多本,值得看

我都係
我果陣睇兄弟睇到停唔到
中學時代成日睇
衛斯理睇晒全套
白先勇
張愛玲 半生緣

仲有一本睇完震撼到暈既書
本生不做中國人
中學時代成日睇
衛斯理睇晒全套
白先勇
張愛玲 半生緣

仲有一本睇完震撼到暈既書
本生不做中國人

但凡係披露中國國情果d書都好震撼
中國人真係好難理解

有無人講多小小依2本

同問 想搵本譯得好少少嘅異鄉人
好耐冇見人坐車睇書
剛睇完哪一天没貓
目前蘇菲世界
利申返工時睇
有無人中意睇余華

看過佢好多本,值得看

我都係
我果陣睇兄弟睇到停唔到

啱啱買左本第七日
活着係我心目中係神小說
各位睇書會唔會自己開本簿做notes,或者寫返啲讀後感?

發覺好多書完之後,隔一排已經無咗八九成記憶,睇完等於無睇咁滯

近排開始會睇下書,都發現呢個問題
開頭會試下一路睇一路抄筆記,發現好阻住讀書個flow 搞到完全冇興致睇落去
仲會令到成個過程好似溫書咁,一啲樂趣都冇
依家試緊睇到某幾段有意思嘅內容就痴個label 書簽咗先,到睇完一個章節,先再睇返bookmark咗嘅內容,暫時感覺幾好
不過都再慢慢調節緊

btn 好後悔讀書嗰陣咁多閒餘時間唔睇書,到依家出嚟做野冇乜時間淨先開始喜歡睇書

我係會由頭睇過本書 但之後都係唔多記得
好懷念以前放學去圖書館借書 一日睇一本書嘅日子

可能我睇開文史哲類書,每次睇我都會打notes
金句個d就另外有本簿仔記低

睇書打notes吸收到好多知識 真係會好飽好有滿足感 好幸福

同埋外文小說有時真係好睇譯者功力
就算故事幾咁引人入勝都好
譯得唔好 句子唔通順太生硬就會搞到無心機睇落去
大陸好多英文小說都譯得好差
呢個post推得咁快
我身邊冇乜人睇書所以見到有咁多人睇書好感動
有本叫做我想吃掉你的胰髒好似都唔錯
朋友話睇到喊
各位睇書會唔會自己開本簿做notes,或者寫返啲讀後感?

發覺好多書完之後,隔一排已經無咗八九成記憶,睇完等於無睇咁滯

近排開始會睇下書,都發現呢個問題
開頭會試下一路睇一路抄筆記,發現好阻住讀書個flow 搞到完全冇興致睇落去
仲會令到成個過程好似溫書咁,一啲樂趣都冇
依家試緊睇到某幾段有意思嘅內容就痴個label 書簽咗先,到睇完一個章節,先再睇返bookmark咗嘅內容,暫時感覺幾好
不過都再慢慢調節緊

btn 好後悔讀書嗰陣咁多閒餘時間唔睇書,到依家出嚟做野冇乜時間淨先開始喜歡睇書

我係會由頭睇過本書 但之後都係唔多記得
好懷念以前放學去圖書館借書 一日睇一本書嘅日子

可能我睇開文史哲類書,每次睇我都會打notes
金句個d就另外有本簿仔記低

睇文史哲書我會寫notes,會寫低對一段文字/論點有咩疑問,睇下之後有無解答到。或者睇完一段有新嘅諗法,都會即刻mark低。好書可以帶畀讀者新嘅諗法,呢啲筆記可以畀自己睇返睇書嗰陣嘅思路變化。
想問下巴打們大宰冶嘅 人間失格 值唔值得睇
好似幾吸引

要有心理準備睇完會癲

咁我都係唔睇喇

我比較怕呢d

我睇完冇感覺
但我明明都係嗰啲好悲觀好厭世嘅人

有冇奇幻撚
等緊本弄臣遠征好緊張
有無人中意睇余華

看過佢好多本,值得看

我都係
我果陣睇兄弟睇到停唔到

啱啱買左本第七日
活着係我心目中係神小說

我都有睇 揾日睇多次
同意
有無睇兄弟
啲friend話太長唔想睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞