[睇書撚]究竟香港仲有無人有睇書既習慣?

1002 回覆
160 Like 3 Dislike
睇緊《盲目的肉食主義: 我們愛狗卻吃豬、穿牛皮?》

本書想講人其實唔係雜食者,我地嘅身體構造更傾向消化素食,而所謂肉食主義背後係一個龐大嘅利益市場。簡單講,本書想說服讀書食少啲肉。我而家睇到三分一,仲未說服到我

另外睇緊吳煦斌嘅《牛》

人類嘅身體構造更傾向消化素食?真係好新奇嘅想法,好想睇吓佢D論據
仲有上面巴打講莫言,我睇過紅高樑,生死疲勞,酒國,檀香刑,豐乳肥臀
推薦睇檀香刑先,果種小說夾雜少少戲曲既文筆好有特式

係我 bookmark左
睇緊水清有魚, 一本關於經濟既書

師兄有無多少少介紹?

練乙錚嗰本?
幾好但又唔係話好突出,好多同類野
練sir桴x集同後期社評結集先係勁野

練sir寫政治好好看,經濟野我看唔明。

佢讀數出身又寫得嚴謹,係睇得吃力

過去几年看佢信報專欄都係政治野就追,經濟野同林行止一樣甘深,又引經據典甘。夾硬看都看唔明

慢慢睇多幾次囉唯有

甘咩撚
幾呀
英文書有咩入門好

the great gatsby
Brave new world
Animal Farm

應該係我唔識欣賞
the great gatsby悶到
睇緊血田
主題係宗教與暴力的歷史
利申唔係耶撚但係好鍾意睇講西方宗教嘅書
有冇同好

有睇god illusion

真係屌耶撚屌到啪啪聲
有無巴打好似我咁,買書只係為儲,我次次係圖書館睇完之後,覺得好好J既就會買,得閒先回味下
睇緊《盲目的肉食主義: 我們愛狗卻吃豬、穿牛皮?》

本書想講人其實唔係雜食者,我地嘅身體構造更傾向消化素食,而所謂肉食主義背後係一個龐大嘅利益市場。簡單講,本書想說服讀書食少啲肉。我而家睇到三分一,仲未說服到我

另外睇緊吳煦斌嘅《牛》

人類嘅身體構造更傾向消化素食?真係好新奇嘅想法,好想睇吓佢D論據

本書我係書店睇左少少
講左一陣都未入到正題
Feel到個作者根本敦波鐘
同埋想問下各位巴絲會唔會買二手書
有冇邊間推介

我有時去旺角序言書店度執

講真香港二手書風氣唔太盛

最多咪我的書房,但二手來講都唔係話超平(正價一半)

大埔解憂,少但平(一般20蚊本)

我的書房舊年搬新舖時幫佢執過下,啲書真係多到唔知點擺好

嶺大新開咗間虎地書室
元朗大橋街市入面都有間好細嘅
同埋想問下各位巴絲會唔會買二手書
有冇邊間推介

我有時去旺角序言書店度執

講真香港二手書風氣唔太盛

最多咪我的書房,但二手來講都唔係話超平(正價一半)

大埔解憂,少但平(一般20蚊本)

我的書房舊年搬新舖時幫佢執過下,啲書真係多到唔知點擺好

嶺大新開咗間虎地書室
元朗大橋街市入面都有間好細嘅

依家已經又爆哂

留書功能開始失效,老闆有時都揾唔到啲書喺邊
痴左線

原來香港仲有咁多人有睇書習慣

平時身邊d人都唔睇書,想傾都無得傾
話說西西既像我這樣的一個女子都好好睇
發現好似冇人講過佢
有冇人睇過?經典野

冇人睇過?
英文書有咩入門好

Animal Farm

應該係我唔識欣賞

大亨小傳睇英文定中文? 呢本書講既不過係一條有錢毒撚比人妻玩既故事,毒撚睇會好中,所以我覺得好正

同埋呢本野適宜中英對照咁睇,但一定要搵啱譯本,如果唔係睇鳩譯慘過食屎。睇英文就係欣賞佢d文筆,再睇中文既妙譯,先至有趣味。

個人就推介翻譯家喬志高版本,<<大亨小傳>>一名都係由佢奠定,係由林以亮一篇文章引用過黎,佢譯得好精彩,但本書絕左版啦
痴左線

我都係
幾乎冇一個朋友睇書
係喎仲未有人講莫言
屋企有成set唔知邊本入手好

莫言推介《檀香刑》同《豐乳肥臀》,文集《冰雪美人》都唔錯,《紅高粱家族》個人覺得名過其實,電影好睇過小說。
有冇人睇過?經典野

冇人睇過?

國家地理雜誌同Bloomberg
睇緊《盲目的肉食主義:&nbsp;我們愛狗卻吃豬、穿牛皮?》

另外睇緊吳煦斌嘅《牛》

肉食主義果本我之前都想買,而家等埋巴打評論先
<<牛>>好唔好睇?見響序言好似上咗暢銷榜,但我唔知本書乜野來頭,點解咁多人買
英文書有咩入門好

Animal Farm

應該係我唔識欣賞

大亨小傳睇英文定中文? 呢本書講既不過係一條有錢毒撚比人妻玩既故事,毒撚睇會好中,所以我覺得好正

同埋呢本野適宜中英對照咁睇,但一定要搵啱譯本,如果唔係睇鳩譯慘過食屎。睇英文就係欣賞佢d文筆,再睇中文既妙譯,先至有趣味。

個人就推介翻譯家喬志高版本,<<大亨小傳>>一名都係由佢奠定,係由林以亮一篇文章引用過黎,佢譯得好精彩,但本書絕左版啦

我睇英文
Le度$1600有找,好抵屌
痴左線

利申:有看書,但無習慣,我出返去先

巴打都好過好多人啦

係外國睇書是常識吧 係香港就係興趣

仲要d人:嘩!你睇書架!咁文青既

唉,睇書姐唔使咁誇喎
英文書有咩入門好

Animal Farm

應該係我唔識欣賞

我睇英文

咩書都係睇鳩譯慘過食屎
其實好想睇thinking fast and slow又唔想睇英文
但係 譯者:洪蘭
痴左線

我都係
幾乎冇一個朋友睇書

有睇小說都已經好好
唔好話要睇文史哲
痴左線

利申:有看書,但無習慣,我出返去先

巴打都好過好多人啦

係外國睇書是常識吧 係香港就係興趣

仲要d人:嘩!你睇書架!咁文青既

唉,睇書姐唔使咁誇喎

睇書響香港由一項日常,平常既野變做好特別既活動
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞