[睇書撚]究竟香港仲有無人有睇書既習慣?

1002 回覆
160 Like 3 Dislike
睇緊呢本

竟然有同行

呢份都ok ge

竟然有同行

巴打推介邊本 for exam c

印象中actex not bad
有一排鐘意睇關於北韓嘅書,有一本係講外國人喺嗰邊大學教書嘅經歷,啲學生係特權階級嘅關係所以其實識得好多嘢,暗地裡都知道自己個國家有幾封閉,另外講個老師同佢哋之間相處嘅事都幾有趣
拿係咪啊
真係好多小説撚

小說細個睇好多起點意淫小說
睇到冇晒品味

有無睇50度灰

但有睇twilight
我覺得係自己人生污點

50度灰眼高手低浪費咗個好題材
twilight 特價買咗頭兩本
我捱完第一本直接掉哂兩本

唔明點解咁紅,我都係捱完第一本冇再睇
拿係咪啊
真係好多小説撚

小說細個睇好多起點意淫小說
睇到冇晒品味

有無睇50度灰

但有睇twilight
我覺得係自己人生污點

50度灰眼高手低浪費咗個好題材
twilight 特價買咗頭兩本
我捱完第一本直接掉哂兩本

唔明點解咁紅,我都係捱完第一本冇再睇

啲無知少女好易代入條mk妹個角色所以自然會紅
呢個post推得咁快
我身邊冇乜人睇書所以見到有咁多人睇書好感動
有本叫做我想吃掉你的胰髒好似都唔錯
朋友話睇到喊

睇左3分一放低左 唔太鐘意呢隻文筆 好多日本翻譯小說都係咁 所以我麻麻地翻譯小說

有無人講多小小依2本

同問 想搵本譯得好少少嘅異鄉人

有本封面好簡單既異鄉人譯得ok
但搵唔返
有冇人睇開東野圭吾

睇左一半平行世界的愛情故事,唔係好想睇埋落去

我都係睇到一半就放低左
冇追一陣個post 爆到咁既
太好了
樓主 識貨睇偷書賊
呢幾年都係睇d關於設計既工具書
呢排想睇番小說
買左如果世界沒有貓同我想吃掉你的胰臟
但麻麻地呢隻文筆
仲想睇下d詩詞 但好多都無乜講背景同解釋
有無推介
睇左幾個月終於差幾頁睇完少年維特的煩惱
多次睇睇下訓著左
道行低 唔太明呢啲文學作品

老老實實,唔係個個講話好看的,都好看。 我都中過伏

睇過呢本同傲慢與偏見
未夠水平欣賞,覺得好悶
想睇推理小說
有冇巴絲有必睇大作介紹???
睇緊

中年大叔的20個生活偏見
塔木德
異鄉人
Elon Musk自傳

異鄉人
準備開始鼠疫
沙特既存在與虛無
好難明

睇到以為自己明又發現諗錯方向

呢本睇到一半放棄左

睇左三次,無次睇完知道自己睇乜
不過幫到個人反思既,唔知係level問題定譯文問題啦
日本1941 幾好睇
想問下巴打們大宰冶嘅 人間失格 值唔值得睇
好似幾吸引

要有心理準備睇完會癲

咁我都係唔睇喇

我比較怕呢d

無咁誇 除非你係好唔鍾意睇負面野

利申睇左四五次
推本也斯嘅《喝一口茶》,報紙短文合集,每篇都係200字內,好啱隨身帶著睇,本書類似也斯嘅觀察日記,可以學到佢嘅發現美學,適合入門同培養興趣。

自己前排睇完《雪人》,北歐嘅犯罪小說,來緊會出電影,推理來講比較薄弱,不如日本類型小說咁精細,但對北歐社會疏離冷漠嘅一面有較詳細嘅剖析,文字渲染力強,氣氛營造得好好。

宜家睇緊《浮生釣手》,作者喜愛古典文學,本書主題都係探討命運嘅問題,暫時觀感唔錯,但未睇完所以不便詳述,以免有偏頗,對希臘悲劇有興趣嘅朋友或者可以睇埋呢本。

中意中意看也斯的人

也斯嘅《普羅旺斯的漢詩》都好睇,香港作家中我最愛也斯,佢寫嘅嘢有生趣,觀察角度夠獨特,但又唔會好似劉以鬯、董啟章之流令人覺得有距離,我自己視之為枯燥嘅都市生活中最佳的調味品。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞