[睇書撚]究竟香港仲有無人有睇書既習慣?

1002 回覆
160 Like 3 Dislike
其實我BOOKMARK哂學術台幾個睇書POST
發覺8成人都係睇小說多
non-fiction比較少人睇所以我好少出聲

我中意non-fiction
巴打有冇推介

睇你鍾意邊個範疇喎
我係人類史,科學個邊
未睇過人類大歷史(Sapiens: a brief history of humankind)真係要睇下

香港人太忙,小說比較容易投入掛我諗。

都係既
我都會睇小說
近期目標係fiction/non-fiction梅花間竹咁睇
黎緊本小說係偷書賊
睇緊Charles Dickens嘅Great Expectations

SEARCH完原來又係經典作,MARK低先

睇咗1/5左右,都幾得意
Charles Dickens 嘅文筆幾風趣幽默

前排嘅non-fiction最愛係Sapiens
http://www.amazon.com/Sapiens-Humankind-Yuval-Noah-Harari/dp/0062316095
講人類由起源到現代嘅各種變化
我覺得好好睇

召喚開波小子
咁多人睇羅馬史, 係咪好睇?

羅馬帝國興亡史好長.....

我就係頂唔順興亡史所以走去睇日本人寫嘅羅馬人的故事系列
好睇
沙特既存在與虛無
好難明
鬱躁的城邦:香港民族源流 史

由共和時朝嘅Caesar, Augustus到帝制時期嘅Constantinus, Julian全部都係人物 就算傳說時朝果d人物都好heroic
等我又問一次
有冇人知咩網多中文書睇 人喺外國

我答你唔到,幫你推下
因為我始終都係鐘意"書"既感覺
睇緊窮人
同販賣人口的告白

後者睇到一半,未見有咩深入介紹
睇緊Charles Dickens嘅Great Expectations

SEARCH完原來又係經典作,MARK低先

睇咗1/5左右,都幾得意
Charles Dickens 嘅文筆幾風趣幽默

前排嘅non-fiction最愛係Sapiens
http://www.amazon.com/Sapiens-Humankind-Yuval-Noah-Harari/dp/0062316095
講人類由起源到現代嘅各種變化
我覺得好好睇

召喚開波小子

連登好多巴打提過喇呢本
我都係因為巴打推介先睇
發覺8成人都係睇小說多

巴打有冇推介

睇你鍾意邊個範疇喎
我係人類史,科學個邊
未睇過人類大歷史(Sapiens: a brief history of humankind)真係要睇下

人類史我有興趣
等我拜讀一下
睇緊冰與火之歌
我最近睇完咗the fault in our stars
而家睇緊人間失格

The fault in our stars:
可能因為我係斷斷續續咁睇超過一年(返學reading睇)變相書中情節對我嚟講唔太深刻 所以我睇到最尾感觸無咁深 主觀地睇覺得有d overrated
但佢個情節都唔太老套 同埋收尾收得幾靚

人間失格:
未睇哂 但feel到太宰治自己本身啲思維迂回曲折

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E7%94%9F%E5%91%BD%E4%B8%AD%E7%9A%84%E7%BE%8E%E5%A5%BD%E7%BC%BA%E6%86%BE
好似幾touching,不過自己就唔太大興趣睇

我覺得佢地互相鼓勵係幾好睇 俾到正能量人
但我個人無咁感性掛
無啲review 講到咁感動

買咗兩本
毒丁睇輕小說算唔算叫有睇書既習慣

買咗兩本

城邦舊事:十二本書看香港本土史

買咗未睇
各位睇書會唔會自己開本簿做notes,或者寫返啲讀後感?

發覺好多書完之後,隔一排已經無咗八九成記憶,睇完等於無睇咁滯
發覺8成人都係睇小說多

巴打有冇推介

睇你鍾意邊個範疇喎
我係人類史,科學個邊

香港人太忙,小說比較容易投入掛我諗。

non fiction關乎興趣
除左人類學歷史哲學果d大路野
其他書講黎係堅冇人識
我們仨 唔好睇 唔好買 中伏
睇緊窮人
同販賣人口的告白

後者睇到一半,未見有咩深入介紹

巴打睇D書咁SAD 既
我對第2個TOPIC都幾有興趣,行過書店望過下
等我又問一次
有冇人知咩網多中文書睇 人喺外國

我答你唔到,幫你推下
因為我始終都係鐘意"書"既感覺

我都係 但呢邊鬼有實體比我睇

我就係頂唔順興亡史所以走去睇日本人寫嘅羅馬人的故事系列
好睇

decline and fall先好 就算文筆都係一流
有無人同我一樣,睇書好慢
要係心入面逐隻字讀完,再幻想埋個場景先得?
讀唔明白仲會自動回讀

我都會 重要訓覺個陣係咁諗住d情節
又會幻想下之後嘅情節係點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞