[睇書撚]究竟香港仲有無人有睇書既習慣?

1002 回覆
160 Like 3 Dislike
最近睇完章詒和嘅《往事並不如煙》村上嘅《你說,寮國到底有什麼》 、卡爾維諾嘅《困難的愛》 、艾倫‧萊特曼嘅《愛因斯坦的夢》
而加應該會開艾可嘅《玫瑰的名字》
其他睇緊嘅有《不完美的正義》、《夢的解析》、What if

最近睇緊呢本 有少少漫畫
呢本係個日本料理師傅寫嘅
連食用嘅器皿嘅用法都講得好詳細
值得一睇

前果排好鍾意去書店睇晒d講食物擺盤書
食譜都有睇

一陣返到屋企 我些牙下啲書出泥
關於存在主義(好多):
卡繆
卡夫卡
太宰治
尼采
其他(哲學,心理學,宗教):
馬基維利亞-君王論
弗洛依德-性學三論
奧修
李天命
仲有以前睇開啲衛斯理,金庸小說
中學時代成日睇
多數小說 第一本睇既係亦舒小說
衛斯理睇晒全套
另外都會睇名人生平 愛因斯坦之類
仲有仲有 李碧華 煙花三月 霸王別姬
白先勇
張愛玲 半生緣

因為依本書而愛上李碧華啲書
霸王別姬書個結局睇完覺得好心噏
聽風的歌唔知點解覺得好悶
睇到一半棄左

我係先睇後期作品再睇返前期
睇到聽風的歌感覺係鬆散啲

1973賴明珠譯本有講過,當時因為覺得主流讀者唔buy聽風的歌,所以出1973先,第二年先出返聽風的歌

雖然每一本唔係緊密連接,但明知係四部曲都想由頭睇 未睇尋羊冒險記同舞舞舞

尋羊同舞舞舞我都未睇
好似冇左睇村上春樹ge心情

尋羊好有故事性,有宏大一d嘅象徵寓意
舞舞舞好個人化,無無聊聊平平淡淡
兩本都好好睇,比頭兩本都成熟好多

睇返背景資料,知道聽風的歌係佢每晚酒吧半夜收舖到天光嗰幾個鐘寫成,比較返佢之後全職寫作嘅作品,係唔同味道
係喎仲未有人講莫言
屋企有成set唔知邊本入手好

最近睇緊呢本 有少少漫畫
呢本係個日本料理師傅寫嘅
連食用嘅器皿嘅用法都講得好詳細
值得一睇

前果排好鍾意去書店睇晒d講食物擺盤書
食譜都有睇

一陣返到屋企 我些牙下啲書出泥

哈 我覺得公仔多過字的書唔抵買 多數係書店睇完算
睇緊

中年大叔的20個生活偏見
塔木德
異鄉人
Elon Musk自傳

一次過睇4本???
我多數一本完先一本,
巴打可唔可以講多小小好唔好睇

異鄉人

岩岩完異鄉人
我想中文文筆有進步 有冇咩書推薦
我唔太鍾意中國近代個種…覺得用字累贅

董橋英華沉浮錄系列, 特別鍊字X句是禮貌

古德明出嗰兩本講中文敗筆都正

個人認為好過陳雲

自己經歷就係中學時non stop 咁睇哂金庸同衛斯理就已經進步咗超多
個人意見要中文進步睇舊武俠小說無得輸

都係
睇到一半棄左

1973賴明珠譯本有講過,當時因為覺得主流讀者唔buy聽風的歌,所以出1973先,第二年先出返聽風的歌

雖然每一本唔係緊密連接,但明知係四部曲都想由頭睇 未睇尋羊冒險記同舞舞舞

尋羊同舞舞舞我都未睇

睇返背景資料,知道聽風的歌係佢每晚酒吧半夜收舖到天光嗰幾個鐘寫成,比較返佢之後全職寫作嘅作品,係唔同味道

唔係馬後炮 聽風的歌係有浸書生味

ps 冇特別研究佢d野
活著同人間失格真係睇到抑鬱返發

最近睇完:
解憂雜貨店
平行世界的愛情故事

睇緊:
海邊的卡夫卡
記憶像鐵軌一樣長
異鄉人
The Girl on the Train

想睇:
The Book Thief
我們仨
酒徒

外國撚 好多書借又難借 買又難買

雖然好主觀,但酒徒真係唔建議

睇左10%到 其實幾流暢
意識流黎講斷片得唔嚴重
有d類似birdman
佢d文字功底麻麻... 好多"的"
故事啱啱展開

對倒都想睇,巴打有無睇過
btw我好鐘意睇天航
冇追post 唔知有冇重複
睇緊村上春樹嘅 你說,寮國到底有什麼?
睇咗大概1/3 感覺似係佢自己隨意寫,一個普普通通嘅旅行紀錄。主要集中係當地文化同當地人生活習慣。如果唔係村上春樹,應該冇咩人想睇

之前睇 賣吉者言,睇返張五常講97問題又幾準,仲話將香港看成一個民族

計推斷中國經濟track record,未見過有人係佢個皮
係喎仲未有人講莫言
屋企有成set唔知邊本入手好

一直搵唔到借口睇佢d書
作為作家改個筆名叫莫言有d柒 (對不起)

呢排睇緊呢本
本身睇開日本推理,湊佳苗幾乎本本都有睇過

呢本幾正,我睇原文
睇緊A clockwork orange
要開住Nadsat slang glossary嚟睇
活著同人間失格真係睇到抑鬱返發

最近睇完:
解憂雜貨店
平行世界的愛情故事

睇緊:
海邊的卡夫卡
記憶像鐵軌一樣長
異鄉人
The Girl on the Train

想睇:
The Book Thief
我們仨
酒徒

外國撚 好多書借又難借 買又難買

雖然好主觀,但酒徒真係唔建議

睇左10%到 其實幾流暢
意識流黎講斷片得唔嚴重
有d類似birdman
佢d文字功底麻麻... 好多"的"
故事啱啱展開

對倒都想睇,巴打有無睇過
btw我好鐘意睇天航

我都係樓上有人提啱啱download
一係一齊開始睇酒徒
最近睇完章詒和嘅《往事並不如煙》村上嘅《你說,寮國到底有什麼》 、卡爾維諾嘅《困難的愛》 、艾倫‧萊特曼嘅《愛因斯坦的夢》
而加應該會開艾可嘅《玫瑰的名字》
其他睇緊嘅有《不完美的正義》、《夢的解析》、What if

巴打好勁,愛茵思坦的夢,我看唔明

bookmark
睇到一半棄左

尋羊同舞舞舞我都未睇

唔係馬後炮 聽風的歌係有浸書生味

ps 冇特別研究佢d野

我只會覺得聽風的歌係特別 但唔會推薦人睇

btw 沒有女人的男人們係唯一一本我講得上係唔鍾意
但身邊幾個朋友同呢個post幾位巴都讚
the decline and fall of the roman empire vol 2

巴打睇英文版?

我到依家都未完整睇晒一本英文既小說,如果係歷史書既英文都OK
因為要一路睇一路查字典既話會減低本書既趣味
BTW,好唔好睇

penguin版spelling冇modernize

即係點

即係原汁原味

我有諗過睇, 但睇晒一次已經等於我睇六七本其他書嘅時間, 暫時唔敢挑戰
睇緊A clockwork orange
要開住Nadsat slang glossary嚟睇

電影太正冇動力睇書
英文書有咩入門好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞