[睇書撚]究竟香港仲有無人有睇書既習慣?

1002 回覆
160 Like 3 Dislike
有冇人有睇湊佳苗d書
套反轉出日劇香港都未有書
有冇巴打睇過The Underground Railroad 心思思想睇 但係唔知會唔會難入口
好鐘意買書
但係睇書速度好慢
想問下巴打們大宰冶嘅 人間失格 值唔值得睇
好似幾吸引

要有心理準備睇完會癲

咁我都係唔睇喇

我比較怕呢d

無咁誇 除非你係好唔鍾意睇負面野

利申睇左四五次

人間失格真係好睇人同年紀,某一個時期睇係特別容易進入,但都好危險,會沉溺係負能量中,我身邊朋友一位非常鍾意,佢對大庭葉藏個種頹廢同悲觀感同身受,另一個朋友就覺得係無病呻吟,唔鍾意
近排睇緊武道狂之詩
想問下巴打們大宰冶嘅 人間失格 值唔值得睇
好似幾吸引

要有心理準備睇完會癲

咁我都係唔睇喇

我比較怕呢d

無咁誇 除非你係好唔鍾意睇負面野

利申睇左四五次

人間失格真係好睇人同年紀,某一個時期睇係特別容易進入,但都好危險,會沉溺係負能量中,我身邊朋友一位非常鍾意,佢對大庭葉藏個種頹廢同悲觀感同身受,另一個朋友就覺得係無病呻吟,唔鍾意

巴打正解,有陣時間中意看好blue的書,看得多連聽的歌都好sad

巴打有冇好blue嘅書推介?
沙特既存在與虛無
好難明

一睇就存在與虛無?
有無睇過存在與時間?
現象學?
黑格爾?
康德?
推本也斯嘅《喝一口茶》,報紙短文合集,每篇都係200字內,好啱隨身帶著睇,本書類似也斯嘅觀察日記,可以學到佢嘅發現美學,適合入門同培養興趣。

自己前排睇完《雪人》,北歐嘅犯罪小說,來緊會出電影,推理來講比較薄弱,不如日本類型小說咁精細,但對北歐社會疏離冷漠嘅一面有較詳細嘅剖析,文字渲染力強,氣氛營造得好好。

宜家睇緊《浮生釣手》,作者喜愛古典文學,本書主題都係探討命運嘅問題,暫時觀感唔錯,但未睇完所以不便詳述,以免有偏頗,對希臘悲劇有興趣嘅朋友或者可以睇埋呢本。

中意中意看也斯的人

也斯嘅《普羅旺斯的漢詩》都好睇,香港作家中我最愛也斯,佢寫嘅嘢有生趣,觀察角度夠獨特,但又唔會好似劉以鬯、董啟章之流令人覺得有距離,我自己視之為枯燥嘅都市生活中最佳的調味品。

巴打推薦三本書附介紹,好有心

好難得有人開書post,而且又咁畀心機,一定要支持
求哲學書推介

正義:一場思辨之旅

呢本真心正
仲有近排出左本《令人著迷的生與死》都好正
有冇巴打睇過The Underground Railroad 心思思想睇 但係唔知會唔會難入口

睇緊 開頭有少少悶唔知之後會唔會好啲
有冇人有睇湊佳苗d書
套反轉出日劇香港都未有書

博客來訂左一月尾送到,不過未得閑睇前兩日行香港書局都唔見有
近排睇緊東野圭吾 空洞的十字架
沙特既存在與虛無
好難明

一睇就存在與虛無?
有無睇過存在與時間?
現象學?
黑格爾?
康德?

請教康德入門
終於追完post
睇開哲學 經濟 心理學
好想推介一本書 沉思錄
http://www.books.com.tw/products/0010581070

最緊睇緊快思慢想
準備買呢幾本
因為最尾果本未出想慳運費

山德森d書正啊
睇開本地小說
喬靖夫既武道狂系列、天航既D系列、君子街系列同愛情阿米巴都唔錯
近幾年好多傻鳩打住本土旗號要人支持
但文筆就廢到仆街 有啲仲連基本文法認知都無
故事又千篇一律 唔係講咩人性醜惡就講台劇愛情
屌你老母唔係唔支持本土作家 而係你寫埋啲垃圾出黎叫人點支持得落
係呀講緊你呀垃圾孤泣梁望峯Middle

孤泣真係好撚嬌情好惡頂真心唔明話好睇嘅人咩心態
準備買呢幾本
因為最尾果本未出想慳運費

山德森d書正啊

巴打識貨
我除咗陣學師同無限之劍都買哂
佢成個系列都有關聯
希望山神夠長命
鍾意睇希臘史同小說
近排睇緊張愛玲覺得有d悶,有冇巴打都有睇但唔覺悶

張愛玲我第一次睇傾城之戀都覺得悶 搞到我之後都冇再睇過佢啲書

半生緣好睇呀

傾城之戀琉璃瓦嗰篇幾好笑
留名
對孤泣既書情有獨鍾 而家翻睇緊 人性遊戲

唔撚係孤泣都有人睇
前幾日買咗《O孃》
但仲未開始
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞