[睇書撚]究竟香港仲有無人有睇書既習慣?

1002 回覆
160 Like 3 Dislike
嘩呢個post推得咁快既,而家先睇到
利申: 長期有5本書左右係圖書館借返黎,每日返工都帶書搭車睇
英文書有咩入門好

the great gatsby
Brave new world
Animal Farm

應該係我唔識欣賞
the great gatsby悶到

大亨小傳睇英文定中文? 呢本書講既不過係一條有錢毒撚比人妻玩既故事,毒撚睇會好中,所以我覺得好正

同埋呢本野適宜中英對照咁睇,但一定要搵啱譯本,如果唔係睇鳩譯慘過食屎。睇英文就係欣賞佢d文筆,再睇中文既妙譯,先至有趣味。

個人就推介翻譯家喬志高版本,<<大亨小傳>>一名都係由佢奠定,係由林以亮一篇文章引用過黎,佢譯得好精彩,但本書絕左版啦

呢個譯本網上有得download
呢本我覺得好正
係喎仲未有人講莫言
屋企有成set唔知邊本入手好

莫言推介《檀香刑》同《豐乳肥臀》,文集《冰雪美人》都唔錯,《紅高粱家族》個人覺得名過其實,電影好睇過小說。

話說西西既像我這樣的一個女子都好好睇
發現好似冇人講過佢

有睇過
不過就只係睇過呢本
鐘意睇翻譯小説
去書局睇咗簡介
暫時想買有
-決戰王妃
-死者no.19
-異能時代
-那不勒斯的故事
-蟲林鎮精綴師

有無巴絲睇過?有無邊本值得你推介?
另外睇完思裂之後想睇下講多重人格嘅書
除咗24個比利?有無邊本推介
痴左線

原來香港仲有咁多人有睇書習慣

平時身邊d人都唔睇書,想傾都無得傾

利申:有看書,但無習慣,我出返去先

巴打都好過好多人啦

係外國睇書是常識吧 係香港就係興趣

仲要d人:嘩!你睇書架!咁文青既

唉,睇書姐唔使咁誇喎

睇書響香港由一項日常,平常既野變做好特別既活動

身邊冇人咩人睇書,就算睇書都未必有差唔多口味
發現好似冇人講過佢

睇過,呢本ok呀
係唔知我城做乜 要搵日翻睇下睇下有冇新體會
仲有好多都未有人講啦,1984好似都難得未出現
英文書有咩入門好

Animal Farm

應該係我唔識欣賞

大亨小傳睇英文定中文? 呢本書講既不過係一條有錢毒撚比人妻玩既故事,毒撚睇會好中,所以我覺得好正

同埋呢本野適宜中英對照咁睇,但一定要搵啱譯本,如果唔係睇鳩譯慘過食屎。睇英文就係欣賞佢d文筆,再睇中文既妙譯,先至有趣味。

個人就推介翻譯家喬志高版本,<<大亨小傳>>一名都係由佢奠定,係由林以亮一篇文章引用過黎,佢譯得好精彩,但本書絕左版啦

我睇英文

咩書都係睇鳩譯慘過食屎
其實好想睇thinking fast and slow又唔想睇英文
但係 譯者:洪蘭

洪蘭喺譯者黎講都算出哂名
發現好似冇人講過佢

睇過,呢本ok呀

我想。 其實,感冒是無藥可治的。
英文書有咩入門好

Animal Farm

應該係我唔識欣賞

我睇英文

咩書都係睇鳩譯慘過食屎
其實好想睇thinking fast and slow又唔想睇英文

洪蘭喺譯者黎講都算出哂名

一見到個譯者名 想睇都卻步
睇嚟呢本都係要睇返英文 不過要等好得閒先會有心機睇
發現好似冇人講過佢

睇過,呢本ok呀

我想。 其實,感冒是無藥可治的。

其實我覺得哩本好撚好睇
英文書有咩入門好

Animal Farm

應該係我唔識欣賞

我睇英文

咩書都係睇鳩譯慘過食屎

頂 伏已中 雖然本書係人地俾我既
睇書po都可以一日爆PO
連登巴絲真係好撚高質
有無人中意睇余華

看過佢好多本,值得看

我都係
我果陣睇兄弟睇到停唔到

啱啱買左本第七日
活着係我心目中係神小說

我都有睇 揾日睇多次
同意
有無睇兄弟
啲friend話太長唔想睇

未睇呀 諗住睇完第七天先
有冇人睇過?經典野

巴打有包開書?
發現好似冇人講過佢

睇過,呢本ok呀

正想講,我城睇左廿幾三十頁,頂唔順放棄左

佢其他作品係咪咁架
書櫃爆左幾個月 好耐冇買新書/睇新書
各位覺得買部kindle睇書抵唔抵玩?
像我這樣一個女仔唔係中學規定要睇ga咩?白先勇台北人都係,仲有魯迅吶喊
書櫃爆左幾個月 好耐冇買新書/睇新書
各位覺得買部kindle睇書抵唔抵玩?

買左都係會貪方便用電話睇
村上春樹大家覺得邊本最好睇

挪威的森林真係正嘅,但好多人為睇而睇,成個故事其實個結構好嚴謹,我自己覺得神係神在呢個位,但始終都係村春嘅入門作,村春嘅小說標誌性嘅都市孤獨感唔算好突出。《世界末日與冷酷異境》就真係好精彩,我自己認為係最好睇,覺得村春fans一定要睇呢本。

買左挪威未睇,睇完覺得正就買埋世界

挪威的森林中二已經睇左,但果陣其實睇唔明,淨係知有性愛情節
然後再翻睇一次,連埋電影,慢慢感受到個氣氛。
到依家諗返個故事都幾灰下。
冷酷異境其實大概講乜?放左係床頭太厚無動力掀
有冇人有推介既散文作者呀?

之前睇既都係老牌作家:龍應台、余光中、陳之藩⋯

想睇下d新作家

利申:陳之藩fans,好鍾意睇佢寫遊學記
啱啱開始睇緊沈從文啲散文
之前睇過邊城真係好正

之前邊城睇到一半頂唔順
節奏太慢
或者係我個時仲係中學雞睇唔慣掛
像我這樣一個女仔唔係中學規定要睇ga咩?白先勇台北人都係,仲有魯迅吶喊

冇規定啊 講都未必識

我果陣台北人係

另外兩本唔係

但我唔記得哂台北人講咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞