[睇書撚]究竟香港仲有無人有睇書既習慣?

1002 回覆
160 Like 3 Dislike
有冇人有推介既散文作者呀?

之前睇既都係老牌作家:龍應台、余光中、陳之藩⋯

想睇下d新作家

利申:陳之藩fans,好鍾意睇佢寫遊學記

胡晴肪

bookmark

話說有時去書局睇下陶傑 好有娛樂性

陶傑條友仔真係痴線架,佢到底睇左幾多書先知咁多野
有無巴打坐車會用電話睇書
我坐車用電話睇書睇到有散光 但坐車睇實體書又會頭暈
巴打們有無d方法可以令用電話睇書無咁辛苦
睇左唔少經典classic小說,有無巴打可以介紹d當代經典,例如Stephen King 果d邊本好,太多唔識揀

日本文學+中國文學同好者
睇完芥川既書 覺得唔係痴線佬都唔會寫得出
有時睇睇下好似睇deep web咁 覺得呢個世界好黑暗 好絕望

芥川 擅長心理分析,佢早期D改編古時民間故事的短篇好睇D,後期D現代小說普普通通.

有時睇睇下好似睇deep web咁 覺得呢個世界好黑暗 好絕望

原來芥川係尼個風格,未看過佢,但都知道佢,可否推薦一本來

全是短篇,可以睇吓 芋粥丶竹林中丶鼻、舞會丶地獄變丶河童丶西鄕隆盛等等

原來芥川係尼個風格,未看過佢,但都知道佢,可否推薦一本來

全是短篇,可以睇吓 芋粥丶竹林中丶鼻、舞會丶地獄變丶河童丶西鄕隆盛等等

仲睇緊發條鳥
一返工就睇得好慢
之前買了本太宰治的散文集
唔駛半日睇晒
可以開定第二個post
睇緊
正義一場思辦之旅
仲有神曲
村上春樹大家覺得邊本最好睇

挪威的森林真係正嘅,但好多人為睇而睇,成個故事其實個結構好嚴謹,我自己覺得神係神在呢個位,但始終都係村春嘅入門作,村春嘅小說標誌性嘅都市孤獨感唔算好突出。《世界末日與冷酷異境》就真係好精彩,我自己認為係最好睇,覺得村春fans一定要睇呢本。

買左挪威未睇,睇完覺得正就買埋世界

挪威的森林中二已經睇左,但果陣其實睇唔明,淨係知有性愛情節
然後再翻睇一次,連埋電影,慢慢感受到個氣氛。
到依家諗返個故事都幾灰下。
冷酷異境其實大概講乜?放左係床頭太厚無動力掀

世界有兩條主線,單數章節係冷酷異境,雙數係世界末日
冷酷異境裡面嘅主角「我」,係做類似將資訊加密嘅人員,以佢組織嘅對頭人就係解密咁啦,「我」被捲入兩個勢力嘅爭鬥中
世界末日裡面嘅主角「我」就由一開始就進入左一個俾高牆圍住嘅地方,「我」要被迫同影子分離先可以喺呢個地方生活,而呢個地方嘅人係冇心
可能唔知我講乜同我講唔出點解好睇,因為我想盡量唔劇透 只可以講兩條線好有關聯
睇緊
正義一場思辦之旅

呢個youtube有片,我覺得生動d

挪威的森林真係正嘅,但好多人為睇而睇,成個故事其實個結構好嚴謹,我自己覺得神係神在呢個位,但始終都係村春嘅入門作,村春嘅小說標誌性嘅都市孤獨感唔算好突出。《世界末日與冷酷異境》就真係好精彩,我自己認為係最好睇,覺得村春fans一定要睇呢本。

冷酷異境裡面嘅主角「我」,係做類似將資訊加密嘅人員,以佢組織嘅對頭人就係解密咁啦,「我」被捲入兩個勢力嘅爭鬥中
世界末日裡面嘅主角「我」就由一開始就進入左一個俾高牆圍住嘅地方,「我」要被迫同影子分離先可以喺呢個地方生活,而呢個地方嘅人係冇心
可能唔知我講乜同我講唔出點解好睇,因為我想盡量唔劇透 只可以講兩條線好有關聯

呢本嘅雙線寫法喺日後1Q84, 海邊的卡夫卡都有用
我唔敢話村上係第一個咁作,不過呢個寫法應該影響左唔少人,例如董啟章嘅天工開物,就以雙線寫就,連章數嘅標題都用相同嘅形式命名

呢本嘅雙線寫法喺日後1Q84, 海邊的卡夫卡都有用
我唔敢話村上係第一個咁作,不過呢個寫法應該影響左唔少人,例如董啟章嘅天工開物,就以雙線寫就,連章數嘅標題都用相同嘅形式命名

多謝巴打分享
最近想睇英文書
其實香港邊度仲有英文書買?
香港啲英文書局好似執得七七八八
想睇 non fiction 英文書

Online bookstore, say Book Depository
好似無運費,有時有折,幾化算
話說西西既像我這樣的一個女子都好好睇
發現好似冇人講過佢

睇過,呢本ok呀
係唔知我城做乜 要搵日翻睇下睇下有冇新體會
仲有好多都未有人講啦,1984好似都難得未出現

正想講,我城睇左廿幾三十頁,頂唔順放棄左

佢其他作品係咪咁架

像我這樣的一個女子唔係咁,我城係專登咁寫
雖然我唔知本野做乜,不過本野好經典,董啟章講過香港文學最重要嘅三本作品係酒徒、我城、剪紙
留名
留名
以前好鐘意睇書,為左追續集放假可以通宵睇,依家最主要係無時間睇,返到屋企,做埋D野,訓教又準備返學。

見返以前中文老師,都仲會交流下睇左咩好書,
但連老師都表示自己開始無左閱讀嘅習慣,
有時個習慣一斷左就好難再培養。

我由細到大都好鐘意睇書,不過細個係睇果D青少年小說
有無人記得天航

中間有幾年成日出街玩就睇小左,依家人大左,慢慢鐘意留係屋企一個人靜靜地睇書

幾年積落我屋企已經儲到有過百本書
唔敢再買了

但其實有好多書睇,不過睇唔哂

依張係我既BOOKLIST,大家有興趣可以望望
我遲下得閒既可以每一日出返本我睇過既書既REPORT比大家
http://www.goodreads.com/review/list/64707641?shelf=to-read

你寫咗係 goodreads 咪叫大家自己去睇囉
有無參加佢個 reading challenge?
睇左唔少經典classic小說,有無巴打可以介紹d當代經典,例如Stephen King 果d邊本好,太多唔識揀

四季奇譚同手機好正
書post都爆
我以前會睇書,但只係睇小說類
我可以一睇就唔停,但近幾年好忙,一本書都冇買過
有冇人有推介既散文作者呀?

之前睇既都係老牌作家:龍應台、余光中、陳之藩⋯

想睇下d新作家

利申:陳之藩fans,好鍾意睇佢寫遊學記

胡晴肪

bookmark

話說有時去書局睇下陶傑 好有娛樂性

陶傑條友仔真係痴線架,佢到底睇左幾多書先知咁多野

雖然有個文學fd話陶傑d散文唔入流,但係我覺得好好睇,文筆算係細膩,尤其泰晤士河畔頭嗰幾篇嗰陣淡淡嘅愁緒真係幾過癮 不過我知我睇得少先會睇唔出佢嘅弊病
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞