[睇書撚]究竟香港仲有無人有睇書既習慣?

1002 回覆
160 Like 3 Dislike
我一次過開咗好多本書但全部都未睇書

年尾去New Zealand所以睇緊
Come on shore and we will kill and eat you all同
Changing times: New Zealand since 1945

歷史書睇緊
經與史:華夏世界的歴史建構
羅馬人的故事IV
The rise of western world: A new economic history
The age of revolution 1789-1848

心理學睇緊
The upside of your dark side

希望今年可以清咗佢
有無人同我一樣,睇書好慢
要係心入面逐隻字讀完,再幻想埋個場景先得?
讀唔明白仲會自動回讀

睇下咩書,我自己比較鐘意既小說主要2大類,推理同歷史
推理既可以睇得好快,一個鐘100頁都無問題
歷史既資料性較重,有時可能會SEARCH下D相關資料睇,一個鐘30頁都唔知有無

Come on shore and we will kill and eat you all同
Changing times: New Zealand since 1945

歷史書睇緊
羅馬人的故事IV
The rise of western world: A new economic history
The age of revolution 1789-1848

心理學睇緊

希望今年可以清咗佢

又係roman empire
搞到好似必睇咁,
BTW, come on shore 個本講咩
拿係咪啊
真係好多小説撚
睇文學多,
最近買咗本董橋嘅夜望,
比佢嗰包裝同埋序吸引。

本書好撚悶。

笑左
BTW 我間唔中見到依度D人睇D好深既文學書
不過自己自問無咁既本事

董橋拋書包多 以前睇覺得好勁
巫師小說

歷史書睇緊
羅馬人的故事IV

心理學睇緊

希望今年可以清咗佢

搞到好似必睇咁,

其實似一本memoir
講條美國婆係澳洲讀書去紐西蘭食咗個毛利人
結婚生埋仔中間串插啲紐西蘭歷史咁
拿係咪啊
真係好多小説撚

咁睇書都係娛樂下,下下仲睇資料性有小小吃力
拿係咪啊
真係好多小説撚

小說細個睇好多起點意淫小說
睇到冇晒品味

歷史書睇緊
羅馬人的故事IV

心理學睇緊

希望今年可以清咗佢

搞到好似必睇咁,

其實似一本memoir

你既意思係"食左"定係真係食左
拿係咪啊
真係好多小説撚

睇到冇晒品味

有無睇50度灰

歷史書睇緊
羅馬人的故事IV

心理學睇緊

希望今年可以清咗佢

搞到好似必睇咁,

其實似一本memoir

你既意思係"食左"定係真係食左

Nah
Sorry to disappoint
有冇巴絲睇過生命中不能承認之輕
最後個chapter翻睇都唔係好明
岩岩睇緊我們仨同活著

依2本好多人推介,但無咩動力睇

活著
可以睇埋兄弟
拿係咪啊
真係好多小説撚

睇到冇晒品味

有無睇50度灰

但有睇twilight
我覺得係自己人生污點
岩岩睇緊我們仨同活著

活著
可以睇埋兄弟

活著真係睇到壓抑到一個點...
有冇巴絲睇過生命中不能承認之輕
最後個chapter翻睇都唔係好明

我唔知係自己定譯文問題
睇得好辛苦仲唔太明
睇文學多,
最近買咗本董橋嘅夜望,
比佢嗰包裝同埋序吸引。

本書好撚悶。

笑左
BTW 我間唔中見到依度D人睇D好深既文學書
不過自己自問無咁既本事

佢嗰種老一輩既稀噓唔係個個人buy

利申好撚buy
岩岩睇緊我們仨同活著

活著
可以睇埋兄弟

其實活著依部一直都有小小興趣,排住隊先
上面本食毛利人應該唔睇住,如果睇國家歷史有排都未到紐西蘭
我最近睇完咗the fault in our stars
而家睇緊人間失格

The fault in our stars:
可能因為我係斷斷續續咁睇超過一年(返學reading睇)變相書中情節對我嚟講唔太深刻 所以我睇到最尾感觸無咁深 主觀地睇覺得有d overrated
但佢個情節都唔太老套 同埋收尾收得幾靚

人間失格:
未睇哂 但feel到太宰治自己本身啲思維迂回曲折
拿係咪啊
真係好多小説撚

睇到冇晒品味

有無睇50度灰

但有睇twilight
我覺得係自己人生污點

咁嚴重
我之前睇過一句話幾岩
"一個好既作者,你寧願睇佢一本差既作品,都唔好錯過佢既一本好書"
利申:我唔係講twilight
有時間都用來上連登啦下話
求哲學書推介
求哲學書推介

正義:一場思辨之旅
求哲學書推介

入門定對邊位特別有興趣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞