(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區54

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
我自己覺得炒form就係炒form。如果調轉,呢個係squat,唔係rack pull,有人問lumber flexion幾多都仲可以接受,你會點答?
我覺得你條腰帶要緊d
主要係弓起腳掌,腳掌要貼地,唔好太注重外側搞到腳掌反起
同埋會令髖關節打開,膝易d同腳尖同方向,一落會feel到下肢個tension 好高,上果下會穩定同發力好d, 發力應該一氣呵成,唔會好似兩段發力咁,但小心都係膝打得太開 (講到1999

加油追重
ok
改好個form, 再買條belt同squat shoes就比力追
我覺得我rack pull 1rm 應該5餅半左右🤔🤔
咁不如快啲去試啦

不過bad form 唔能夠擔保你嘅安全
執好個form先啦
暫時唔會住

我要破深蹲
飲咗一星期whey protein
成日半夜都會醒1-2次
無飲一日,果日又無事,訓得好好
飲食,運動習慣同平時一樣

岩岩買咗casein protein 睇吓會唔會好啲

以前食supplement 都會咁 特別係有B12嘅
但protein power 都無咩特別ingredients 會令人訓唔到啊

我估可能係身體太敏感
有睇過話 BCAA會降低血清素—-》降低退黑激素

睇下今日唔食/聽日食casein protein 會唔會好啲
Form > weight
話時話,點解你多數做rack pull,你會唔會做con DL?
骨盤前傾要點搞
已經有抽一日做abs+ lower back + glutes + hamstring
Lower back Glutes hamstring主要係做isolation既machine 3-4 sets 10-12 reps
但係都好似冇乜改善
con dl好耐冇做

我通常測1rm先會做

多數做赤字硬拉
見見下律師變左係度解釋健力同舉重
但係當只係做partial ROM嘅動作對Full ROM嘅成績真係有幫助?
參考過唔同健力運動員嘅program之後

呢啲安排我真係比較少嘅
因為肌肉永遠都係lengthen嘅時候最難發力,所以我先咁問
唔係嘅 如果佢放多啲赤字DL上去

有可能係本身佢自己嘅弱項就係呢一度

所以需要做多啲呢個輔助動作去改善
臥推65kg唔小心推左個rpe10出黎
廢到
因為三頭既外側用少左
點解咁撚廢
點解咁撚廢
我操野亂咁黎
冇人講袋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞