(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區54

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
骨骼肌40kg 已經好撚勁
冇40kg =廢 既話
我唔係針對你
在座各位。。。
有無街健撚
真心問
落既時候 係要點
收腹 屎忽向後 貼大脾落?
成日做到尾果set腹唔夠力
有少少彎腰落
收腹 ?

我谷腹 , 唔谷驚下腰收皮
想請問,有時想試下突然重D會變成咁ge pattern。 pattern 1 就一早用晒力,後尾就舉唔到咁重。pattern 2 就可以全程都咁重
其實pattern 1 定2好D?

pattern 1
Set 1: 12 rep * 15kg
Set 2: 10 rep * 12kg
Set 3: 8 rep * 10kg
Set 4: 5 rep * 8kg

pattern 2
Set 1: 12 rep * 12kg
Set 2: 11 rep * 12kg
Set 3: 11 rep * 12kg
Set 4: 9 rep * 12kg
計下個volume 未知囉
我會扯行條hams落
最簡單計訓練量

以肌肥大黎講2一定好過1
我會揀1, 因為有做到力竭

但係有d 台灣人講緊volume 一樣,
肌肥大效果一樣
今日做腳?
教練教係挺胸,之後收腹,夾住背咁向後斜咁

好似你座低咁 支bar貼住腳 唔係食哂手臂同

腰,落到臀大肌有拉扯到盡就上,之後後挨到

夾哂

中背hold幾秒先落

呢個動作就咁簡單講都用你好多肌肉位

你冇咩基本功,冇人睇住就唔好玩太重

唔係小心條腰打柴抖成年

自己操過加教練睇住既心得

feel到中背夾就中

https://www.instagram.com/p/Bw4VuNvl32C/?igshid=m6t9jjdsxabx

標準傻仔錯誤示範
40kg可以有幾大隻?
外表上 有冇圖參考下
今日做push ,玩push press餅半挑戰1rm失敗左

琴日練完腳 ,琴日係squat day玩左15組squat

接近10組既3餅正式組
同你一齊嗰個眼鏡ching係咪你阿哥/細路好似樣

佢係我健力大佬

我所有野都係佢教
3KG 3KG 3KG咁上 ,好快300KG肌肉
想問下如果cut緊, 有食夠蛋白質,仲有咩可以盡量減低肌肉流失?
Thx bro
館長 180cm 115kg 15%bodyfat 骨骼肌57kg ffmi 30
天然健身ffmi 上限約26 但有26已經係萬中無一練武奇材
有啲問題,首先用腰帶就唔應該收腹啦, 收左受撐唔脹條腰帶=裝飾,第二向後挨都講得出係咩事同埋睇唔明"夾住背向後斜咁座" 呢句
唔好減太多卡路里 唔好太多cardio
館長15%有冇咁低
減完脂操期做inbody 既數據黎 果時腹肌都好現
依家唔止15%啦,同時間都唔係115kg,會再重啲
TDEE - 20% 算唔算太多?
max~ -500
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞