(見過鬼怕黑)識揀一定唔揀高登仔做男朋友

1001 回覆
397 Like 623 Dislike
認同世界無公平
女人青春真係好快無

所以聽到啲人用男女平等黎做藉口唔比錢就好撚想嘔

但如果無愛嘅,就唔係最適合自己嗰個囉。揀最好嘅,如果唔係自己愛嘅又點啊?愛情入面一定要有愛先叫愛情囉。

絕對係要有愛,只係愛要包含現實既考量

愛要包含現實嘅考量嘅咁就已經唔係愛。愛一個人唔洗講條件唔洗講現實嘅考量,而係同佢一齊去面對現實,接受現實嘅挑戰。

絲打幾歲
就黎200個正皮
連登果然唔同舊登

睇黎連登正常人比較多
屌 條臭西講撚左20幾頁都係講錢
仲係到sell個blog
你唔好去死?
係父權主義既高/連登開d咁既post 真係勇氣可嘉
Btw 未追到你果陣就話用錢追你姐 追到點解唔係AA制? 咁你d錢留起黎做咩? 儲起陪佢供樓? 定騎牛搵馬物色更好對象?
將心比心 一段感情一定係雙向 付出呢樣野應該係大家一齊負擔 並唔係男人做晒 如果一味叫男仔全部付出 咁同男人用錢買感情搵ptgf同叫雞有咩分別? 大時大節 男人比錢唔係問題 但唔係日日夜夜 餐餐都比 樣樣計到咁盡仲邊有愛?

樓豬答一答thanks

我再講多次
女人唔係無付出
喺男人付出錢既同時
女人都要溫柔得體 入得廚房出得廳堂
唔好再曲解我話女人無付出啦屌你老母 只係女人付出唔係喺經濟上咁解
懶人包:樓主係雞 但係唔肯俾閪人屌既雞 想白飲白食 無腦無常識且on9
比錯正皮
其實樓主講嘅嘢都冇錯
其他人嘅睇法亦都冇錯
因為呢樣野無分對錯
係愛情入邊有啲人會着重對方付出幾多
或者對方嘅能力
有啲人會只係着重個感覺
覺得好鍾意就好沉迷

如果真係要講到aa呢個問題
其實好簡單
你自己心入面有個答案
搵嘅另一半佢fit你咪得囉

我拍拖嘅時候就通常都會埋單同佢講
俾返錢
如果佢話唔需要
我先收返
但係咁耐以來冇試過AA
所以好難理解會係咩感受
依家都結咗婚了

另一個case係
我有一個朋友
佢爸爸知道佢男朋友要同個女aa
好傷心同個女講
覺得男仔唔夠鍾意佢,無能力照顧佢
所以其實上一代都係會覺得男仔要請個女仔
對佢好有能力照顧佢基本生活先叫好仔
我發現呢個傻西唔會意識到自己係幾咁cheap
有份比錢就叫慘?至少無你咁厚顏無恥咁cheap咁慘

男朋友比錢就係cheap? 你捱得唔代表你要捱,真心同情你

你確定你真係結到婚?
你所謂大波靚女,係男人眼中只係一個玩物,屌厭就飛,因為你係婚姻裡面乜野價值都提供唔到,無論有錢人定普通人,無人願意娶你,極其量都只係會包養你

到時候你一定會捱,然後又吵呢個世界無好男人
更何況,你未必係大波靚女

我唔係大波靚女唔通你係咩傻閪
的而且確 我認同女人如果無條件,係唔可以要求男人咁多
反之亦然
認同世界無公平
女人青春真係好快無

所以聽到啲人用男女平等黎做藉口唔比錢就好撚想嘔

講真用男女平等來做藉口就係好廢
你係孤寒嘅
想女仔一齊分擔
想儲多啲錢或者想洗係其他地方就認
唔使搵藉口
要將心入邊嗰句講出嚟
咁先唔會浪費大家時間

點解兩個人一齊要用付出嚟衡量?唔係睇你有幾愛佢?咩一段感情有價值可言?咁如果真係要有返個價值係度,咁咪同交易無分別?咁你同做雞有咩唔同?

愛情有等價交換但唔係交易,又或者可以這麼說,不能接受的,是沒有條件作等價交換的男人。

這也是合乎邏輯。你從來唔會聽到一個男孩子說:「我最理想的對象,就是一個又醜,又沒有才華,又粗魯,常常發脾氣,對我諸多要求的女人。」

好了,又有美貎又有智慧又有身材又有才華溫柔體貼照顧細心的女人,她們會選擇甚麼人作為拍拖或結婚對象?

她們當然是找條件好的男人。而沒有條件的男人,得到這類型的女生機會差不多是零。

也因此,沒有錢沒有才華工作運不强的男人,他們基本上不會得到任何機會或入場券;這是「等價交換」原則下必需要接受的現實。

第一次接觸「等價交換」這個字眼的朋友,很多時候都會有誤會,就是男女之間的等價交換,就是肉體交易,男方出錢,女方出賣肉體。

這是完全錯誤的。因為肉體交易,並不有愛。而男女感情,愛情,一定有愛的成份在內。

等價交換,不一定是金錢和肉體,可能是才華,可能是溫柔性格。

只是男生可供交換的東西不多,只靠外表吸引別人的,不是沒有,而是很少;同樣地,只靠內在美而沒有外表又能夠吸引男生的,不是沒有,而是很少。

再回絲打或巴打?你可以唔接受感情係需要衡量,量度,自己既人生對自己負責就得,只係事實如此。

你口中嘅係交易唔係愛情,唔好物化女人同愛情。愛情根本就唔係咁。愛情係要講求雙方去經營而唔係有啲咩去作為交易。愛情係睇到雙方嘅優點之餘更會去接受包容雙方嘅缺點,會去遷就雙方一啲唔同嘅習慣。愛情係就算呢個世界有大把人好過對方但你會依然淨係要對方一個,係因為你知道佢會係最適合自己嗰個。唔係你所講咁樣要睇曬條件嚟做等價交換架。

終於有絲打應吓,可以令呢個po從男女既角度出發

一樣有趣既野就係,巴打多數喪屌我係雞同只有錢,絲打從情既角度出發,兩種viewpoint都有理據,巴打我覆左好多,至於絲

你話愛情既經營就係
-雙方嘅優點之餘更會去接受包容雙方嘅缺點
-會去遷就雙方一啲唔同嘅習慣
-只要對方一個

我完全認同,而我認為兩者冇衝突

你既包容,遷就同溫柔就係你/你地既付出,但如果係一個矮肥柒對你做一樣既野同有錢高大靚仔對你做同一樣野你會揀邊個?
我講既只係想叫女仔從一開始既階段就要識揀個最好(男女都可以揀),一齊之後都要做好自己令雙方更好,最適合自己既人有好多方面要睇,唔係淨係愛,包括經濟,價值觀,性格

但如果無愛嘅,就唔係最適合自己嗰個囉。揀最好嘅,如果唔係自己愛嘅又點啊?愛情入面一定要有愛先叫愛情囉。

仲有愛情真係唔可以用付出嚟衡量,更加唔可以用條件去考慮。

想問絲打你幾大?
你係咪果啲相信呢個世界有無條件真愛既人?
人揀我我揀人
擇偶第一樣野當然係睇條件
符合唔到條件點樣繼續發展落去?
定係你呀豬呀狗都岩
有風度嘅男人會自動拎荷包出嚟
有教養嘅女人會主動夾返自己嗰份
咁先係aa嘅原意
如果係由男方開口要求就好柒

當然啦 如果女方唔願意夾嘅

高質絲you get the point

講真我地男人請下唔係問題,但十餐十餐都男人請,個女人好似奉旨咁橋埋雙手真係唔要得
唔係話要求十餐有5餐男請5餐女請,係5餐男請,5餐aa都好掛?
真係要100%男方請,好似養你咁既,唔係唔得既
除非你已經做左我老婆囉
其實樓主講嘅嘢都冇錯
其他人嘅睇法亦都冇錯
因為呢樣野無分對錯
係愛情入邊有啲人會着重對方付出幾多
或者對方嘅能力
有啲人會只係着重個感覺
覺得好鍾意就好沉迷

如果真係要講到aa呢個問題
其實好簡單
你自己心入面有個答案
搵嘅另一半佢fit你咪得囉

我拍拖嘅時候就通常都會埋單同佢講
俾返錢
如果佢話唔需要
我先收返
但係咁耐以來冇試過AA
所以好難理解會係咩感受
依家都結咗婚了

另一個case係
我有一個朋友
佢爸爸知道佢男朋友要同個女aa
好傷心同個女講
覺得男仔唔夠鍾意佢,無能力照顧佢
所以其實上一代都係會覺得男仔要請個女仔
對佢好有能力照顧佢基本生活先叫好仔

你講嘅嘢實在好啱,我就係想講有啲女仔淨係注重情同愛,日日要生要死但又唔知有咩問題問點解

男人天性係有保護慾,中意話事,社會地位等等都係佢展示天性既地方,所以請個女仔呢個動作係個男仔品性既顯示,根本男人自己知咩事,唔請就籍口要公平,

男人同女人既思維係唔同,只係想話比女人知一啲千古不變既定律其實係有佢既道理
講黎講去都係錢,咁鍾意錢咪搵個油頭有錢大叔做男朋友囉,無人阻你架,嘈生晒

有條件自然有得揀 都係果句
正皮畀咁多位巴打
講黎講去都係錢,咁鍾意錢咪搵個油頭有錢大叔做男朋友囉,無人阻你架,嘈生晒

岩啊 咪睇下邊個笑到最後

點解兩個人一齊要用付出嚟衡量?唔係睇你有幾愛佢?咩一段感情有價值可言?咁如果真係要有返個價值係度,咁咪同交易無分別?咁你同做雞有咩唔同?

愛情有等價交換但唔係交易,又或者可以這麼說,不能接受的,是沒有條件作等價交換的男人。

這也是合乎邏輯。你從來唔會聽到一個男孩子說:「我最理想的對象,就是一個又醜,又沒有才華,又粗魯,常常發脾氣,對我諸多要求的女人。」

好了,又有美貎又有智慧又有身材又有才華溫柔體貼照顧細心的女人,她們會選擇甚麼人作為拍拖或結婚對象?

她們當然是找條件好的男人。而沒有條件的男人,得到這類型的女生機會差不多是零。

也因此,沒有錢沒有才華工作運不强的男人,他們基本上不會得到任何機會或入場券;這是「等價交換」原則下必需要接受的現實。

第一次接觸「等價交換」這個字眼的朋友,很多時候都會有誤會,就是男女之間的等價交換,就是肉體交易,男方出錢,女方出賣肉體。

這是完全錯誤的。因為肉體交易,並不有愛。而男女感情,愛情,一定有愛的成份在內。

只是男生可供交換的東西不多,只靠外表吸引別人的,不是沒有,而是很少;同樣地,只靠內在美而沒有外表又能夠吸引男生的,不是沒有,而是很少。

再回絲打或巴打?你可以唔接受感情係需要衡量,量度,自己既人生對自己負責就得,只係事實如此。

你口中嘅係交易唔係愛情,唔好物化女人同愛情。愛情根本就唔係咁。愛情係要講求雙方去經營而唔係有啲咩去作為交易。愛情係睇到雙方嘅優點之餘更會去接受包容雙方嘅缺點,會去遷就雙方一啲唔同嘅習慣。愛情係就算呢個世界有大把人好過對方但你會依然淨係要對方一個,係因為你知道佢會係最適合自己嗰個。唔係你所講咁樣要睇曬條件嚟做等價交換架。

一樣有趣既野就係,巴打多數喪屌我係雞同只有錢,絲打從情既角度出發,兩種viewpoint都有理據,巴打我覆左好多,至於絲

你話愛情既經營就係
-只要對方一個

你既包容,遷就同溫柔就係你/你地既付出,但如果係一個矮肥柒對你做一樣既野同有錢高大靚仔對你做同一樣野你會揀邊個?
我講既只係想叫女仔從一開始既階段就要識揀個最好(男女都可以揀),一齊之後都要做好自己令雙方更好,最適合自己既人有好多方面要睇,唔係淨係愛,包括經濟,價值觀,性格

想問絲打你幾大?
人揀我我揀人
定係你呀豬呀狗都岩

Sorry我得個廿幾歲真係唔係好識世界啦,但係我覺得愛情入面愛係最緊要。擇偶第一樣野如果要睇條件,咁個一種會唔會似係超級市場到買野咁睇你想要啲咩就買啲咩?
擇偶第一樣野係應該要講相處講愛唔愛對方,唔係每一個人生出嚟就會完美。兩個人相處仲有磨擦,如果一定要講到有條件先有愛,好坦白講個種真係唔係愛。愛唔係要人哋符合你嘅條件,亦唔係要你去符合其他人嘅條件。而且你個條件可以隨時間改變,咁到時你係咪就唔會再愛而家嗰個?愛情唔係一種物質,人都唔係,唔係下下可以用條件去鎖死。

希望你到30歲仲有條件

其實由頭到尾都係佢講自己有條件,無咩實質例子去證明
你唔拍拖唔會老架咩?
講青春

老實講你係有本事有廉恥有骨氣就唔洗人主動叫你俾錢嘅
你個ex幫你老母教你啫

又話咩大波靚女各取所需
你痴撚左線
自己天生雞格做雞以為自己想拍拖

你唔好諗到呢個世界個個都係你咁扭曲
祝你早日康復

你話愛情既經營就係
-只要對方一個

想問絲打你幾大?
人揀我我揀人
定係你呀豬呀狗都岩

Sorry我得個廿幾歲真係唔係好識世界啦,但係我覺得愛情入面愛係最緊要。擇偶第一樣野如果要睇條件,咁個一種會唔會似係超級市場到買野咁睇你想要啲咩就買啲咩?
擇偶第一樣野係應該要講相處講愛唔愛對方,唔係每一個人生出嚟就會完美。兩個人相處仲有磨擦,如果一定要講到有條件先有愛,好坦白講個種真係唔係愛。愛唔係要人哋符合你嘅條件,亦唔係要你去符合其他人嘅條件。而且你個條件可以隨時間改變,咁到時你係咪就唔會再愛而家嗰個?愛情唔係一種物質,人都唔係,唔係下下可以用條件去鎖死。

所有野都係條件,由你第一眼見到佢個樣,之後佢點對你,態度好唔好,性格夾唔夾都係,你敢講你所有野都唔睇?如果你條仔咩都冇比你,你又點繼續?有條件先會有野可以付出比對方,如果你樣又冇錢又冇,連性格又有問題,請問仲有咩野資格要求人無條件咁愛你先?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞