(見過鬼怕黑)識揀一定唔揀高登仔做男朋友

1001 回覆
397 Like 623 Dislike
在我角度,係唔係AA唔關錢事。我唔介意幫女仔比埋,但係女仔主動話要AA,我會覺得係對一段關係既尊重

樓主最大問題,係用食飯邊個比錢來定義一段關係,如果真心想一齊,邊個比錢根本唔會成為一個問題。樓主唔係物化女人,係物化關係,將男女關係當係一種交易

男人比錢orAA制,本身唔係一個對與錯嘅問題,我估好多比負皮嘅男人都唔係話一定要AA制,亦都唔介意幫女仔比錢。而係樓主對呢件事嘅判斷方式令大部份男人都非常反感
冇話唔比AA既,係話緊你膚淺拜金啊臭雞
成日覺得女人一話事件事就玩完⋯
有時唸男權都幾好

利申 真絲有男友
講黎講去都係錢,咁鍾意錢咪搵個油頭有錢大叔做男朋友囉,無人阻你架,嘈生晒
講黎講去都係錢,咁鍾意錢咪搵個油頭有錢大叔做男朋友囉,無人阻你架,嘈生晒

仲要開post教壞人
如果你係大波靚女 請pm

仲要開post教壞人

咪臭系,呢位絲打

仲要開post教壞人

港女道理就是真理,其他都是歪理
如果男女關係喺一種交易,男人拍拖係為咗屌閪的話
咁出面叫雞得啦,使睇你d港女面色?樓主唔係以為自己d服務好過出面d雞呀?
我係連登仔,但我唔會溝女
沒錢,沒樣,沒身材,溝女仲要受氣

唔緊要啊 老返小小樓主呢類女人會搵你

啱啊。點都唔拍拖,就唔洗受呢d閪女人氣
如果男女關係喺一種交易,男人拍拖係為咗屌閪的話
咁出面叫雞得啦,使睇你d港女面色?樓主唔係以為自己d服務好過出面d雞呀?

分分鐘成條死魚咁,咁就真係叫雞都好過搵你

好想睇樓主咩結局

你幾時見啲港女話條仔aa果啲係結左婚?
反正我就上左岸 睇下邊個笑到最後

點解兩個人一齊要用付出嚟衡量?唔係睇你有幾愛佢?咩一段感情有價值可言?咁如果真係要有返個價值係度,咁咪同交易無分別?咁你同做雞有咩唔同?

愛情有等價交換但唔係交易,又或者可以這麼說,不能接受的,是沒有條件作等價交換的男人。

這也是合乎邏輯。你從來唔會聽到一個男孩子說:「我最理想的對象,就是一個又醜,又沒有才華,又粗魯,常常發脾氣,對我諸多要求的女人。」

好了,又有美貎又有智慧又有身材又有才華溫柔體貼照顧細心的女人,她們會選擇甚麼人作為拍拖或結婚對象?

她們當然是找條件好的男人。而沒有條件的男人,得到這類型的女生機會差不多是零。

也因此,沒有錢沒有才華工作運不强的男人,他們基本上不會得到任何機會或入場券;這是「等價交換」原則下必需要接受的現實。

第一次接觸「等價交換」這個字眼的朋友,很多時候都會有誤會,就是男女之間的等價交換,就是肉體交易,男方出錢,女方出賣肉體。

這是完全錯誤的。因為肉體交易,並不有愛。而男女感情,愛情,一定有愛的成份在內。

等價交換,不一定是金錢和肉體,可能是才華,可能是溫柔性格。

只是男生可供交換的東西不多,只靠外表吸引別人的,不是沒有,而是很少;同樣地,只靠內在美而沒有外表又能夠吸引男生的,不是沒有,而是很少。

再回絲打或巴打?你可以唔接受感情係需要衡量,量度,自己既人生對自己負責就得,只係事實如此。

你口中嘅係交易唔係愛情,唔好物化女人同愛情。愛情根本就唔係咁。愛情係要講求雙方去經營而唔係有啲咩去作為交易。愛情係睇到雙方嘅優點之餘更會去接受包容雙方嘅缺點,會去遷就雙方一啲唔同嘅習慣。愛情係就算呢個世界有大把人好過對方但你會依然淨係要對方一個,係因為你知道佢會係最適合自己嗰個。唔係你所講咁樣要睇曬條件嚟做等價交換架。

終於有絲打應吓,可以令呢個po從男女既角度出發

一樣有趣既野就係,巴打多數喪屌我係雞同只有錢,絲打從情既角度出發,兩種viewpoint都有理據,巴打我覆左好多,至於絲

你話愛情既經營就係
-雙方嘅優點之餘更會去接受包容雙方嘅缺點
-會去遷就雙方一啲唔同嘅習慣
-只要對方一個

我完全認同,而我認為兩者冇衝突

你既包容,遷就同溫柔就係你/你地既付出,但如果係一個矮肥柒對你做一樣既野同有錢高大靚仔對你做同一樣野你會揀邊個?
我講既只係想叫女仔從一開始既階段就要識揀個最好(男女都可以揀),一齊之後都要做好自己令雙方更好,最適合自己既人有好多方面要睇,唔係淨係愛,包括經濟,價值觀,性格

其實我連mathew本get the guy本書都睇埋,女仔可以睇多啲佢個youtube channel,睇完你就會後悔點解咁遲先接觸到佢既理論!

btw佢呢段片帶出既信息就係等價交換

咁男人你互換左啲咩比條女?大家都有付出既唔叫付出喔

呢段片帶出嘅訊息就係你根本睇唔明

咪係 正垃圾

佢成個youtube channel我都睇哂,女人要有自己既standard唔係靠男人,aa只係其中一樣反映男人人格既野

點解兩個人一齊要用付出嚟衡量?唔係睇你有幾愛佢?咩一段感情有價值可言?咁如果真係要有返個價值係度,咁咪同交易無分別?咁你同做雞有咩唔同?

愛情有等價交換但唔係交易,又或者可以這麼說,不能接受的,是沒有條件作等價交換的男人。

這也是合乎邏輯。你從來唔會聽到一個男孩子說:「我最理想的對象,就是一個又醜,又沒有才華,又粗魯,常常發脾氣,對我諸多要求的女人。」

好了,又有美貎又有智慧又有身材又有才華溫柔體貼照顧細心的女人,她們會選擇甚麼人作為拍拖或結婚對象?

她們當然是找條件好的男人。而沒有條件的男人,得到這類型的女生機會差不多是零。

也因此,沒有錢沒有才華工作運不强的男人,他們基本上不會得到任何機會或入場券;這是「等價交換」原則下必需要接受的現實。

第一次接觸「等價交換」這個字眼的朋友,很多時候都會有誤會,就是男女之間的等價交換,就是肉體交易,男方出錢,女方出賣肉體。

這是完全錯誤的。因為肉體交易,並不有愛。而男女感情,愛情,一定有愛的成份在內。

只是男生可供交換的東西不多,只靠外表吸引別人的,不是沒有,而是很少;同樣地,只靠內在美而沒有外表又能夠吸引男生的,不是沒有,而是很少。

再回絲打或巴打?你可以唔接受感情係需要衡量,量度,自己既人生對自己負責就得,只係事實如此。

你口中嘅係交易唔係愛情,唔好物化女人同愛情。愛情根本就唔係咁。愛情係要講求雙方去經營而唔係有啲咩去作為交易。愛情係睇到雙方嘅優點之餘更會去接受包容雙方嘅缺點,會去遷就雙方一啲唔同嘅習慣。愛情係就算呢個世界有大把人好過對方但你會依然淨係要對方一個,係因為你知道佢會係最適合自己嗰個。唔係你所講咁樣要睇曬條件嚟做等價交換架。

一樣有趣既野就係,巴打多數喪屌我係雞同只有錢,絲打從情既角度出發,兩種viewpoint都有理據,巴打我覆左好多,至於絲

你話愛情既經營就係
-只要對方一個

你既包容,遷就同溫柔就係你/你地既付出,但如果係一個矮肥柒對你做一樣既野同有錢高大靚仔對你做同一樣野你會揀邊個?
我講既只係想叫女仔從一開始既階段就要識揀個最好(男女都可以揀),一齊之後都要做好自己令雙方更好,最適合自己既人有好多方面要睇,唔係淨係愛,包括經濟,價值觀,性格

但如果無愛嘅,就唔係最適合自己嗰個囉。揀最好嘅,如果唔係自己愛嘅又點啊?愛情入面一定要有愛先叫愛情囉。

你話愛情既經營就係
-只要對方一個

但如果無愛嘅,就唔係最適合自己嗰個囉。揀最好嘅,如果唔係自己愛嘅又點啊?愛情入面一定要有愛先叫愛情囉。

絕對係要有愛,只係愛要包含現實既考量

你話愛情既經營就係
-只要對方一個

仲有愛情真係唔可以用付出嚟衡量,更加唔可以用條件去考慮。

你話愛情既經營就係
-只要對方一個

仲有愛情真係唔可以用付出嚟衡量,更加唔可以用條件去考慮。

咁就係愛情同麵包嘅選擇,本人會盡量攞個平衡點,唔會有愛就大晒

你話愛情既經營就係
-只要對方一個

絕對係要有愛,只係愛要包含現實既考量

愛要包含現實嘅考量嘅咁就已經唔係愛。愛一個人唔洗講條件唔洗講現實嘅考量,而係同佢一齊去面對現實,接受現實嘅挑戰。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞