基督城槍手自白書集中討論區

858 回覆
261 Like 14 Dislike
現今社會 大家都講ethics嘅時候
殺人係咪都係錯㗎啦
但係佢講嘅一啲points係有道理
只能夠話佢從心裡面捍衛緊自己嘅「homeland」
但係捍衛還捍衛 殺人就係唔啱
從佢角度睇 佢覺得政府同警察根本冇做過任何野去維護佢地自己國民
所以先逼到佢用極端手法咁去自己解決對呢班「invaders」嘅仇恨
大膽啲講 政府有份令呢件事發生 佢地有份延伸疑犯嘅仇恨
邊個西方國家會覺得比日本文化入侵而覺得受威脅?
JAV & anime?
佢支持中國係支持佢處理muslim嘅手法?全面嘅壓迫滅人族
但佢無處理到一點,中國CCP先係侵略者,個班Muslim 係係自己屋企,而無向外侵略。
係,佢指名果三大罪人除左本身回人既埃爾多安同薩迪克汗,就係默克爾
同埋佢都有批評保守黨一批文化等等咩都守護唔到(對左翼直頭話我知無可能說服你所以鬧你地都晒氣
多元文化本身就係on9黃子華講得啱,兩個人用一個廁所得唔得?就算係美國所謂多元文化,其實歧視同分類都好多,比如黑人區,富人區,韓國城,中國城,講大愛多元根本on9,你唔介意同人同廁,就覺得其他人都唔介意
太敢言,其實甘發展落去,真係似宗教戰爭既開始。的而且確,伊斯蘭教係全世界都extend 緊
多謝你嘅回應
我剛才嘅語氣太harsh 抱歉
我係反對啲人亂咁將香港VS中國嘅思路套入去其他地方嘅衝突

因為香港嘅情況有兩點唔同:
1. 香港未建立民主制度,而中國係奉行威權嘅國家,香港抵抗殖民係有普世價值支撐;但係西方VS伊斯蘭就唔係咁講,當然伊斯蘭教同自由民主價值有張力,我同意,但係同香港受到嘅政治形式嘅壓迫係完全不能同日而論

2. 香港同中國嘅勢力完全唔對等。
好簡單,如果依家有一個基督教小國
響正伊斯蘭國家隔離,然後有大量伊斯蘭人口不受限制湧入,仲要係反對民主制度
咁我或者就會認為極端手段「情有可原、不可接受」
亦都即係點解我會響另一嘅留言引用巴勒斯坦做例子
上面覆左你,係,駁唔到
佢地之間的確未累積到足夠嘅仇恨
但問題又黎啦,係唔係只要咁樣互相傷害多幾次,儲夠足夠嘅血,就「合理」呢?
個審訊好可能會成為一場政治宣言嘅表演場
連登仔出到門口都腳震啦
之前日本行軍國主義去佔台灣 殺台灣人
但會有人話日本先係自已祖國
係得中國先咁強硬反對
你口中嘅法治係乜意思先
帝皇專政下嘅依法治國
同埋民主政體嘅法治
係兩回事黎㗎
明白
Well-said
yeah
paradox of intolerance
今晚聽下陶傑分析,條友真係好有先見之明,由歐洲接收難民一刻,世界已經不一樣。
個張女孩屍體相,一堆左膠權貴為左搶道德高地
其實佢講既INVADERS班大陸仆街都已經係咁
隨時呢單野令個種族仇恨提升到第個層次去埋其他種族或者一個新標準去非本土既人
所以我唔會提倡互相傷害
因為two wrong doesn't make one right
我講德國滅族嘅例子,明顯係歸謬法

當然唯一嘅出路係要化解怨恨
講就容易做就難
所以先會有一大堆有關轉型正義/族群衝突嘅研究
但係問題正正在於
有心解決問題嘅人,佢地嘅論述會有好多nuance
自然唔係上網講幾句「你殺我族一人,我滅你全家」呢啲中二病咁易理解/傳播
係你班asian太林善
白鬼好多都係行動派
反我族類必殺之
同埋人地種族一體
呢個世界本身就係你打下我,我侵略下你。以前人地用宗教,十字軍東征,近代d用意識形態,經濟,資本主義大戰共產主義,呢家就用大愛多元和平,支那同穆斯林本身就係黑食黑,白人怕穆斯林,穆斯林怕支那人極左之後只會係極右,其實呢家歐洲已經有一班人好反對女權,多元,全球化,難民大愛,只係等緊一個再世元首,時勢做英雄
*tolerance
好波,竟然有議員夠膽咁講
望下歐洲個班虛偽既垃圾
其實道理上我認同呢個槍手自白書講既野
佢開槍射死咁多人的確係殘暴冷血
但係係咩原因逼到佢去到呢一步?
而家數千百萬既穆斯林入侵緊歐洲, 搶奪緊當地資源, 搞人地D 女人
個政府唔係制止而係允許佢地咁做, 有白人反對既話仲要俾政府同一班瘋狂人民圍攻,
連政府, 媒體都出賣自己人民, 你唔自己出手可以點?
右翼表達意見只會俾左膠話係法西斯, 但係左膠對穆斯林既禍害隻字不提

咁而家即係點先, 外人可以任意入黎搶你既野, 搞你既女人, 殺人都有政府幫手低調處理,
你要攤大雙手唔俾反抗任人魚肉, 哪怕一句話話講出口都係法西斯
下場只有一個, 好似香港人咁等死, 等下一代俾外敵同化邊個講普通話做母語既中國人

根本呢d 情況拎槍殺人先係理性下既選擇, 呢個係唯一反抗既機會
好似香港人呢d 唔係叫理性, 而係叫甘願為奴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞