基督城槍手自白書集中討論區

858 回覆
261 Like 14 Dislike
咁你有咩高見呀專家
唔撚係討論就死返出去啦
左膠世界只有佢地自己架言論自由

為乜唔俾得人睇,真理乜唔係越辯越明架咩?
你叫討論
上面列哂數據有哂POINT又盛
學人求奇攞段唔知邊度寫既黎做論據
你真係咪撚笑大人個口囉
宗教既野,不嬲都可以自圓其說,
聽講係有d教徒好西化
快呀,條友真係幾理性

看破左膠謊言
我鐘意你d data 不過比起Islam attack真係算少
https://www.thereligionofpeace.com/attacks/attacks.aspx?Yr=2019
睇幾句學人評價成個宗教
咁你有咩高見呀專家
唔撚係討論就死返出去啦
你叫討論
上面列哂數據有哂POINT又盛
學人求奇攞段唔知邊度寫既黎做論據
你真係咪撚笑大人個口囉

每quote一段攞apa落cite好唔好呀?段文入面quote可蘭經quote聖訓你扮盲睇唔到呀?唔撚係針對啲point討論講乜撚野經啫
同成班港燦移民去加拿大溫哥華咪一樣,去到都唔諗下點融入人哋嘅生活,淨係識得成班人圍埋一齊。見過幾個喺澳洲加拿大翻返嚟香港做嘢嘅人,真係一句英文都講唔出!我係加拿大原居民我都想趕走佢哋啦!
出埃及記
凡在埃及地、從坐寶座的法老、直到磨子後的婢女所有的長子、以及一切頭生的牲畜、都必死。

我係咪又可以話基督教係提倡種族滅絕
咩智慧既人咪信D咩講法囉
但事實就係呢個世界有一堆伊斯蘭原教旨國家,真係跟字面去理解
古代嚟講好多主流宗教都係咁
但現代嚟講,就只係得伊斯蘭教仲係好多人不願世俗化
你講經文講古代宗教理論無意思㗎,要講就應該要講現況
知唔知咩叫原教旨主義呀?知唔知咩係新教呀?馬丁路德聽過未?

咁你又知唔知伊朗、沙特呢啲國家真係跟字面解可蘭經?
上面條友學人睇完篇廢文CAP幾句經文當寶咋喎咪以彼之道還施彼身囉
on9

你問下大陸人咩野叫自由民主?
個答案笑撚死你。
公德心你點踩港都有明顯分別。
語言文字都唔同。
思考方式唔同,價值觀唔同。

同幾十年前比香港人口同社會發展度都唔同。

而家講香港歷史,你條on9講咩野香港人移民外國係點根本就係離題,
point又唔中,人地討論咩野又唔知,一味漫罵。
好低質
所以多左班on9
其實係唔係prank已經唔重要
當你張irony push到咁既地步
prank已經失去左意思
其實用"玩"呢個字都唔係咁洽當
我覺得玩只係一種facade
實則上背後係一種power struggle
如果你張memes睇成係一種postmodern language既話
咁佢地營造緊既一個political device會係一種effective但又好危險既野
joke 本身意味住唔認真, 俾人一種玩世不恭既感覺
if I joke, that means I don't take it seriously, so you can't hold me accountable; if you take the joke too seriously, then you're too thick in the skull to be a fun person, and that makes you uncool.
但如果我呃到你以為我認真 咁我就係outsmart 左你
傳統既discourse係以互相理解 申辯作基礎
但呢種所謂"meme culture"式既就以人既idiosyncrasy同interaction structure黎做基礎
結果一個人既belief可以埋係一種irony背後
當有人challenge佢 佢就可以話
"吓 我講笑jar wor, 你唔係當真呀?" 然後一班人笑柒個challenger
4chan就係一個奇怪環境
個個都有呢種mindset 個個都想outsmart對方
久而久之就連某d discourse 係咪一種irony都分唔清
呢件事既發生代表左呢種模式已經可以assert irl influence, 唔再只係一種形式
講多句 後面係咪有野drive 緊呢種struggle?
我諗有 但唔會係表面見倒既呢set ideology
你攞世俗化咗嘅基督教同回教比講經咩,以為自己駁到嘴

而家仲有冇天主教教義嘅國家呀?回教國家呢?
又話伊斯蘭教本身就係一個XXX宗教
依家又要講原教旨,瓦哈比派同什葉派
你究竟搬穩個龍門未啫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞