基督城槍手自白書集中討論區

855 回覆
261 Like 14 Dislike
點解原文又封撚晒?左膠控制嘅世界冇資訊自由?

https://kiwifarms.net/attachments/the-great-replacement-pdf.695022/
又咁講,根本回教同基督教就係不可比嘅,大家喺現代世界個影響力唔對等,回教係真係干預緊政權同個國家本身嘅文化習俗

就算你話世俗化回教,你都係無辦法去質疑/檢討佢哋嘅經文,因為傳統伊斯蘭教喺世界上係有更大嘅話語權

所以其實信奉世俗伊斯蘭教嘅人本身都係一種沉默嘅助長者

美國堆福音派影響力細
拉美堆天主教會影響力原來又細

天主教基督教會唔會引用聖經去立法管治國家呀

美國反LGBT/墮胎嘅宗教團體算唔算?
算唔算另一本我的奮鬥
點解伊斯蘭教剩係恐襲西方國家?
點解無伊斯蘭恐襲亞洲國家?

如果你真係支持報應, 你應該要知點解西方國家會俾人搞

中国用壓制武力手段對伊斯蘭
西方就成日大愛,又話歧視云云

恐襲個大愛
唔恐襲個武力壓制你既中國

笑話黎?

做乜同佢哋嘥氣,屌全部都係冇讀書社會低層人講佢又講姐,戇鳩仔仲同佢勞氣
你知唔知美國佬反墮胎D理據

美國佬反墮胎係政府直接落命令咁做?
回教係直接干預政府架構喎

不如你講下除左伊朗呢個打牌正教士治國既伊斯蘭共和國
其他係點做

就算係伊朗,啲平民絕大部份都唔會點理啲宗教規條啦,係私人地方照樣飲酒除頭巾,其它人係唔係回教徒就更加WFC
好多另類右翼都未搞得清楚,係歐洲muslim係invaders,但係東突厥斯坦反而支那人先係invaders

東突從來唔似歐洲班mulism咁多個世紀不斷向西侵略,差好遠

思維錯晒
唔係東突無入侵
而係中共仲惡過佢地,食番佢地轉頭
派軍隊,殖民,集中營,洗腦,愛国教育

由王震殺到依家
你知唔知美國佬反墮胎D理據

美國佬反墮胎係政府直接落命令咁做?
回教係直接干預政府架構喎

不如你講下除左伊朗呢個打牌正教士治國既伊斯蘭共和國
其他係點做

沙特,敘利亞,埃及,阿富汗,夠唔夠專制?
咁睇黎你唔係太熟悉4(8)chan, 或者post-truth era既某種論述"文化"
我咁睇
呢條友好大機會係一個troll
佢份野好多點其實都唔係新野
你去/pol/求其行一轉就有
佢d論點本身係乜根本唔係重點
重要既係d點係trigger points
只要有人對號入座咁就足夠
你話為乜?
咪就係為左有得玩lor (for the lulz)
去玩社會既主流 然後睇人崩潰
激化矛盾再做更多既lulz
佢自己都認架 掛個名話自己係accelerationlist
咪又係一個meme
響果個圈子入面既人都當呢件事係 "ironic memes and jokes"
個 keyword 係 irony
所以呢件事真正disturbing既地方係果49條人命既死唔係因為一d好grand 既cause
而只係一個笑話 佢地既死對個槍手同佢d fds可能只係一種inside joke
依家NZ政府又禁片又禁文
reddit班友已經夠傻仔
點知你地仲衰 當正佢講d野有寶咁
條友仲唔笑到gap gap聲?

你咁講我又諗起槍手行兇前post過一段話
類似係「日日shitposting我受夠啦,係時候去做下野 大家英靈殿再見啦」之類 似係佢真心膠buy班troll

若然呢個只係prank
咁都幾誇張

其實係唔係prank已經唔重要
當你張irony push到咁既地步
prank已經失去左意思
其實用"玩"呢個字都唔係咁洽當
我覺得玩只係一種facade
實則上背後係一種power struggle
如果你張memes睇成係一種postmodern language既話
咁佢地營造緊既一個political device會係一種effective但又好危險既野
joke 本身意味住唔認真, 俾人一種玩世不恭既感覺
if I joke, that means I don't take it seriously, so you can't hold me accountable; if you take the joke too seriously, then you're too thick in the skull to be a fun person, and that makes you uncool.
但如果我呃到你以為我認真 咁我就係outsmart 左你
傳統既discourse係以互相理解 申辯作基礎
但呢種所謂"meme culture"式既就以人既idiosyncrasy同interaction structure黎做基礎
結果一個人既belief可以埋係一種irony背後
當有人challenge佢 佢就可以話
"吓 我講笑jar wor, 你唔係當真呀?" 然後一班人笑柒個challenger
4chan就係一個奇怪環境
個個都有呢種mindset 個個都想outsmart對方
久而久之就連某d discourse 係咪一種irony都分唔清
呢件事既發生代表左呢種模式已經可以assert irl influence, 唔再只係一種形式
講多句 後面係咪有野drive 緊呢種struggle?
我諗有 但唔會係表面見倒既呢set ideology

咁呢個直頭係反智啦
你要諗到咁複雜 咁直頭任何discussion都無意義 任何”right-wing”都可以係meme troll
支那人定蛔禍害大?

支那
無人駁到

事實係咁
https://youtu.be/arMOuEv4W2c
穆斯林没有一個是無辜的

德國人而家有無叫佢地滾回中東非洲,有無支持希特拉種族清洗政策?

縮返入老母個西度啦柒頭

知啦on9
咁你又有無證明「每一個」穆斯林都係恐怖份子啊?
縮返入老母個西度啦柒頭

你仲未知呢條片既恐佈之處
佢問個班穆斯林全部係受到歐美最高等既教育
下面個班更可想而知

你咁講我又諗起槍手行兇前post過一段話
類似係「日日shitposting我受夠啦,係時候去做下野 大家英靈殿再見啦」之類 似係佢真心膠buy班troll

若然呢個只係prank
咁都幾誇張

其實係唔係prank已經唔重要
當你張irony push到咁既地步
prank已經失去左意思
其實用"玩"呢個字都唔係咁洽當
我覺得玩只係一種facade
實則上背後係一種power struggle
如果你張memes睇成係一種postmodern language既話
咁佢地營造緊既一個political device會係一種effective但又好危險既野
joke 本身意味住唔認真, 俾人一種玩世不恭既感覺
if I joke, that means I don't take it seriously, so you can't hold me accountable; if you take the joke too seriously, then you're too thick in the skull to be a fun person, and that makes you uncool.
但如果我呃到你以為我認真 咁我就係outsmart 左你
傳統既discourse係以互相理解 申辯作基礎
但呢種所謂"meme culture"式既就以人既idiosyncrasy同interaction structure黎做基礎
結果一個人既belief可以埋係一種irony背後
當有人challenge佢 佢就可以話
"吓 我講笑jar wor, 你唔係當真呀?" 然後一班人笑柒個challenger
4chan就係一個奇怪環境
個個都有呢種mindset 個個都想outsmart對方
久而久之就連某d discourse 係咪一種irony都分唔清
呢件事既發生代表左呢種模式已經可以assert irl influence, 唔再只係一種形式
講多句 後面係咪有野drive 緊呢種struggle?
我諗有 但唔會係表面見倒既呢set ideology

咁呢個直頭係反智啦
你要諗到咁複雜 咁直頭任何discussion都無意義 任何”right-wing”都可以係meme troll

everything I disagree = troll
左膠你D point 黎黎去去都叫人“理解下”
大眾嘅理解你muslim 嘅只有你地D 衰嘢

同埋 無人無義務去理解你哋muslim
因為主場嘅唔係muslim, 反而係muslim 要去理解下個主要群體點念

明唔明啊,左膠

你連理解人地的想法都做唔到咁點做批評?

你咪一樣就Christine Ford metoo 單野批評kavanaugh
咁你又係咪親眼見過呀

去理解(understand)一個想法、一個宗教、一個文化,同見證(witness)一件事的發生係兩個概念。

基督城槍手既動機,喺咪真喺冇方法唔用恐怖主義或者武力/打仗黎達成?

愛與和平係得香港就唔駛搞成而家咁啦
係絕望架啦

土匪唔可怕,最可怕係佢地有埋文化

希望你知我表達梗d乜
近十年係前所未有歐洲最大規模引入穆斯林,
而主要原因唔係經濟, 而係政治, 引入果d 係大部份戰爭難民
你唔知唔好講

把打
講下有咩政治原因?
唔該
係迷用外族黎入侵
黎增加國民既民族性?

有班自以為偉大既大愛左膠覺得引入外敵可以教化到佢地
同時本國唔會付出代價,
俾佢地控制之下既國家大量引入佢地覺得可以教化既穆斯林

我睇下我post條片,入面個個受過高等教育
一樣支持哈馬斯,趕返猶太人入返自己老母個西洞入邊
掠奪下石油、殺下你啲平民啊咁囉
肯肯肯定唔可以相提並論

如果起清真寺都算侵略
咁Twitter提供服務畀中東人都算係文化侵略

咁所以好多蛔地方咪開始禁止西方文化轉播,思想拑制人民,但你幾時見到有人會拆撚番個清真寺?

// 好多蛔地方咪開始禁止西方文化轉播//
所以你係覺得中東嘅做法無做錯?
所以就要你學番佢拆番清真寺/殺穆斯林填數?
但係如果你覺得中東嘅做法無做錯/情有可原/值得參考
咁點解你又會將伊斯蘭視為威脅
明明大家都是極端主義不用分那麼細

的確係威脅,比土匪更可怕係可以用文化包裝既土匪
不如你又了解下呢個世紀以來既極右翼恐怖襲擊?

sources:
Ideological Motivations of Terrorism in the United States, 1970--2016

同埋依家無話唔畀你驅逐恐怖份子
依家個問題係將所有穆斯林當恐怖份子
仲要直接私刑處決

咁要分清楚而家討論緊邊樣野

到底係:
1.現代回教組織有冇問題
2.用恐怖主義表達觀點可唔可以接受
3.槍手自白書果套法西斯主義

要討論以上邊一點呢

至於一般蛔民最多係素養低 當然同「聖戰」無關係

其實第一點我相信無人有異議
現代回教組織肯定有問題
我亦都唔想講到自己響度撐伊斯蘭教咁
重點在於響西方嘅伊斯蘭教組織有無可能同普世價值完全兼容到,
定係有相當大嘅張力
呢點我覺得係值得討論嘅,我亦都無既定立場

至於2同3我係明確反對嘅

// 至於一般蛔民最多係素養低 當然同「聖戰」無關係//
重點係依家嘅槍手係用呢個藉口殺一般嘅穆斯林
響佢眼中穆斯林係完全呢一種生物,道德係完全不適用佢地身上咁制

佢咪當正自己係哥布林殺手囉 槍手眼中呢班移民係危害白種人既害蟲 所以佢可能唔覺自己有「殺人」添
—————

咁不如講下第2點
如果現行政治制度無希望推動某種訴求 先唔講呢種訴求岩定錯
用恐襲係咪一個可行既方法去挑戰現況?
你睇完邊個邊個寫既邊本邊本鉅作,學下乜野主義理論,再去阿拉伯地區住番一個甲子研究下當地風土文情(下略一萬字⋯⋯)先番黎同我討論下點解你班極右咁冇人性

典型套路,成班跟主流意見騎住高牆,冇力論述咪訴諸呢堆野去包裝到自己好有道理。

以無知為榮,十足十啲反智廢中就係你呢啲人

讀得多又如何?無知但可議事論事,唔識明辯是非保護家園,跟住個主流論調跳舞,咪又係一群垃撚圾。

無知可議事論事
跟住連登主流係度話個澳洲人去NZ保護家園所以可以濫殺的確係叻叻ge
你睇完邊個邊個寫既邊本邊本鉅作,學下乜野主義理論,再去阿拉伯地區住番一個甲子研究下當地風土文情(下略一萬字⋯⋯)先番黎同我討論下點解你班極右咁冇人性

典型套路,成班跟主流意見騎住高牆,冇力論述咪訴諸呢堆野去包裝到自己好有道理。

以無知為榮,十足十啲反智廢中就係你呢啲人

你D 左膠唔夠人講就串人
你左膠上腦係你嘅事
但兇手篇論文你睇都唔睇就叫人理解Muslim, 但就唔理解兇手
左膠所有提出嘅套路論術, 篇論文咪答左你囉
反對你唔係係係左, 而係你係膠

係邊到你見到我唔理解white nationalism?
左膠你D point 黎黎去去都叫人“理解下”
大眾嘅理解你muslim 嘅只有你地D 衰嘢

同埋 無人無義務去理解你哋muslim
因為主場嘅唔係muslim, 反而係muslim 要去理解下個主要群體點念

明唔明啊,左膠

你連理解人地的想法都做唔到咁點做批評?

點解你唔理解兇手,就可以批評兇手?
你講D 左膠理論 , 其實兇手篇論文講晒出嚟駁你
因為佢睇到好準, 左膠係無貨賣

係邊到你見到我唔理解white nationalism?
on9

你問下大陸人咩野叫自由民主?
個答案笑撚死你。
公德心你點踩港都有明顯分別。
語言文字都唔同。
思考方式唔同,價值觀唔同。

同幾十年前比香港人口同社會發展度都唔同。

而家講香港歷史,你條on9講咩野香港人移民外國係點根本就係離題,
point又唔中,人地討論咩野又唔知,一味漫罵。
好低質

香港人識自由民主?我識香港人只係識番工搵錢。
當年玩鳩撐政府遊行,幾多連燈仔上當。
有錢,叫你同譚耀宗做愛都得啦。

公德心?巴士叉雞飯盒未見過呀?
印到個窗成臉油,你估會抹左佢先落車呀?
思考有咩唔同?香港人核心價值就係錢,同大陸一撚樣,而且重係香港傳過去。
香港歷史我熟過你啦,我就係對香港失望先移民。
我走個時,大部份連燈仔重未出世。

以偏蓋全
用偏見睇人

返工搵錢全世界共通,
亂掉垃圾全世界都有,
香港現實上大多數人有公德心,
係公德心都知道亂掉垃圾係錯
同支那人普遍當周街大小便同掉垃圾係正常有好大分別

你呢d正宗踩港撚偏見。

敢問香港有咩核心價值,係值得香港人驕傲?
除左飲飲食食,我都好想向外國人介紹下香港。
咁要分清楚而家討論緊邊樣野

到底係:
1.現代回教組織有冇問題
2.用恐怖主義表達觀點可唔可以接受
3.槍手自白書果套法西斯主義

要討論以上邊一點呢

至於一般蛔民最多係素養低 當然同「聖戰」無關係

現代回教組織肯定有問題
定係有相當大嘅張力

響佢眼中穆斯林係完全呢一種生物,道德係完全不適用佢地身上咁制

佢咪當正自己係哥布林殺手囉 槍手眼中呢班移民係危害白種人既害蟲 所以佢可能唔覺自己有「殺人」添
—————

咁不如講下第2點

你對恐襲嘅定義係乜?

恐襲肯定係錯
因為講緊唔係單純使用武力/革命起義打仗
而係散播恐懼

無論響效果上定係道德上都講唔過去
能夠被恐襲說服嘅人,根本本身就有嗰種立場
伊斯蘭教夠多恐怖襲擊啦,數量上仲多過極右翼添
咁點解又唔見啲極右翼走去支持伊斯蘭極端主義呢?

恐襲係(壞嘅)結果,而唔係改變制度嘅手段
除非你嘅目的一開始就係散播恐懼
香港人識自由民主?我識香港人只係識番工搵錢。
當年玩鳩撐政府遊行,幾多連燈仔上當。
有錢,叫你同譚耀宗做愛都得啦。

公德心?巴士叉雞飯盒未見過呀?
印到個窗成臉油,你估會抹左佢先落車呀?
思考有咩唔同?香港人核心價值就係錢,同大陸一撚樣,而且重係香港傳過去。
香港歷史我熟過你啦,我就係對香港失望先移民。
我走個時,大部份連燈仔重未出世。

以偏蓋全
用偏見睇人

返工搵錢全世界共通,
亂掉垃圾全世界都有,
香港現實上大多數人有公德心,
係公德心都知道亂掉垃圾係錯
同支那人普遍當周街大小便同掉垃圾係正常有好大分別

你呢d正宗踩港撚偏見。

敢問香港有咩核心價值,係值得香港人驕傲?
除左飲飲食食,我都好想向外國人介紹下香港。

9唔搭8,
香港人自己有套親西方既生活同價值觀,
同而家既支那人格格不入,
而且本身都人口太多唔夠住,
同6,70年前唔同。

同咩野價值驕唔驕傲有咩野關係?
支那班on9民族意識太強先會鍾意講咩野驕唔驕傲。
正正常常唔撚得既
現代回教組織肯定有問題
定係有相當大嘅張力

—————

咁不如講下第2點

你對恐襲嘅定義係乜?

恐襲肯定係錯
因為講緊唔係單純使用武力/革命起義打仗
而係散播恐懼

無論響效果上定係道德上都講唔過去
能夠被恐襲說服嘅人,根本本身就有嗰種立場
伊斯蘭教夠多恐怖襲擊啦,數量上仲多過極右翼添
咁點解又唔見啲極右翼走去支持伊斯蘭極端主義呢?

恐襲係(壞嘅)結果,而唔係改變制度嘅手段
除非你嘅目的一開始就係散播恐懼

恐襲指以濫殺無辜黎宣揚極端主張
唔係要說服 而係要阻嚇 或者製造混亂
例如中東佬用恐襲叫西方人唔好插手中東事務
或者白人攻擊少數族裔叫佢地死番去鄉下
甚至係納粹黨故意製造街頭打鬥 流血事件等等 佢地無諗過去「說服」共產黨人或者自由派
呢d都係常規途徑無可能實現既訴求 先唔講個訴求岩定錯

說服根本就唔係個計劃之中 佢地玩到咁大就係覺得對話行唔通
咁當然 恐襲有幾大實際效果呢點直頭商榷
Lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞