基督城槍手自白書集中討論區

858 回覆
261 Like 14 Dislike
美國反LGBT/墮胎嘅宗教團體算唔算?
做乜同佢哋嘥氣,屌全部都係冇讀書社會低層人講佢又講姐,戇鳩仔仲同佢勞氣
就算係伊朗,啲平民絕大部份都唔會點理啲宗教規條啦,係私人地方照樣飲酒除頭巾,其它人係唔係回教徒就更加WFC
由王震殺到依家
沙特,敘利亞,埃及,阿富汗,夠唔夠專制?
咁呢個直頭係反智啦
你要諗到咁複雜 咁直頭任何discussion都無意義 任何”right-wing”都可以係meme troll
支那
你仲未知呢條片既恐佈之處
佢問個班穆斯林全部係受到歐美最高等既教育
下面個班更可想而知

everything I disagree = troll
去理解(understand)一個想法、一個宗教、一個文化,同見證(witness)一件事的發生係兩個概念。
愛與和平係得香港就唔駛搞成而家咁啦
係絕望架啦

土匪唔可怕,最可怕係佢地有埋文化

希望你知我表達梗d乜
我睇下我post條片,入面個個受過高等教育
一樣支持哈馬斯,趕返猶太人入返自己老母個西洞入邊
的確係威脅,比土匪更可怕係可以用文化包裝既土匪
佢咪當正自己係哥布林殺手囉 槍手眼中呢班移民係危害白種人既害蟲 所以佢可能唔覺自己有「殺人」添
—————

咁不如講下第2點
如果現行政治制度無希望推動某種訴求 先唔講呢種訴求岩定錯
用恐襲係咪一個可行既方法去挑戰現況?
人地唔會理你係咪香港人/中國人/日本人
無知可議事論事
跟住連登主流係度話個澳洲人去NZ保護家園所以可以濫殺的確係叻叻ge
係邊到你見到我唔理解white nationalism?
係邊到你見到我唔理解white nationalism?
你對恐襲嘅定義係乜?

恐襲肯定係錯
因為講緊唔係單純使用武力/革命起義打仗
而係散播恐懼

無論響效果上定係道德上都講唔過去
能夠被恐襲說服嘅人,根本本身就有嗰種立場
伊斯蘭教夠多恐怖襲擊啦,數量上仲多過極右翼添
咁點解又唔見啲極右翼走去支持伊斯蘭極端主義呢?

恐襲係(壞嘅)結果,而唔係改變制度嘅手段
除非你嘅目的一開始就係散播恐懼
9唔搭8,
香港人自己有套親西方既生活同價值觀,
同而家既支那人格格不入,
而且本身都人口太多唔夠住,
同6,70年前唔同。

同咩野價值驕唔驕傲有咩野關係?
支那班on9民族意識太強先會鍾意講咩野驕唔驕傲。
正正常常唔撚得既
恐襲指以濫殺無辜黎宣揚極端主張
唔係要說服 而係要阻嚇 或者製造混亂
例如中東佬用恐襲叫西方人唔好插手中東事務
或者白人攻擊少數族裔叫佢地死番去鄉下
甚至係納粹黨故意製造街頭打鬥 流血事件等等 佢地無諗過去「說服」共產黨人或者自由派
呢d都係常規途徑無可能實現既訴求 先唔講個訴求岩定錯

說服根本就唔係個計劃之中 佢地玩到咁大就係覺得對話行唔通
咁當然 恐襲有幾大實際效果呢點直頭商榷
Lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞