基督城槍手自白書集中討論區

855 回覆
261 Like 14 Dislike
佢呢篇文章唔應該流出。

管理員係咪唔理,有人報警舉報散布恐怖主義可以好大獲。
但強烈建議你唔好理,
畢竟關係到社會網絡使用自由
變左唔係宗教問題而係本土權利問題。

呢種犯罪者思想擺上水面都唔好,
人類受資訊左右大部份局限於眼前
除非擁有第三方資訊
同時無人會得知潛在人士對犯罪者意志既認同及繼承,
繼續散布「恐怖」主義;
一切維穩都係圍繞「安全」為中心。
唔應該因爲好奇,想認識,想防範而公開,
而係就部份認知而加而有限度放佈資訊。
溫水煮蛙係華人常用手段,無知係自由既代價。

當然好似老美咁用命去換資訊散布都可以,
只係中國人口允許隨時都可以取代,
所以用因果去談數據只係量化既個別例子而非大數據處理。

你講得啱,但要杜絕呢種思潮唔係單靠冚檔,而係改變呢個過份政治正確既主流,尊重返一般右翼人士既聲音,而唔係咩都話法西斯

睇而家個風向睇怕都係人格謀殺條友然後當咩事都無發生過
過一排又有下個槍手出黎又LOOP返

傳媒放大佢係法西斯呢d字眼,已經同話佢係evil冇咩分別
仲有冇巴打有本自白書嘅備份 想睇
穆斯林班撚樣去其他國家搞人就得,一屌佢就比人話歧視

但其他國家嘅人去伊斯蘭國家就要跟返佢哋嘅規矩
宗教自由??
試下喺穆斯林國家起個耶穌就真係自由啦

真係幾惡
令我諗起西方耶撚一直以來做緊嘅行為
點解伊斯蘭教剩係恐襲西方國家?
點解無伊斯蘭恐襲亞洲國家?

如果你真係支持報應, 你應該要知點解西方國家會俾人搞

你最後呢句
"如果你真係支持報應, 你應該要知點解西方國家會俾人搞"
同樣地係合理番個槍手做既野

講真, 諗左一諗自白書入面講既野, 根本除左傷亡唔會有第二個結果
以香港為例
1, 我地鍵盤屌住班每日150, 現實默默忍受, 最後香港人被同化﹑忍唔住離開﹑離開唔到既洐生社會撕裂, 結果都係衝突, 雖然死既唔一定係人命, 係希望

2, 選擇對抗的話, 只會被強權逐個獵殺, 因為香港本身冇本錢對抗
3, 冇左150, 大家都互相係自己留係原有既土地生活 (好似自白書入面所講唔憎唔入侵nz既muslim), 但最後只會因為資源問題而打破, 文化入侵, 人口入侵, 衝突再次展開

由globalization開始, 文化﹑宗教仲有其他衝突都係避免唔到, 有得揀冇咩人想係ssp對住班南亞圍住你生活。 會唔會只係世界和平左太耐, 因為教育水平提升﹑資訊流通左既呢幾十年令大家將一d好根本既問題壓制左?

世界太和平 太耐無打仗

現代人對戰爭嘅概念得返 d 紀念碑

而戰爭其實先係解決人類衝突同持續發展嘅有效手段

正正係因為冇打過仗你先講得出呢番說話
建議你睇下原一男既《怒祭戰友魂》
或者自己參軍打下仗XD
點解伊斯蘭教剩係恐襲西方國家?
點解無伊斯蘭恐襲亞洲國家?

如果你真係支持報應, 你應該要知點解西方國家會俾人搞

你最後呢句

講真, 諗左一諗自白書入面講既野, 根本除左傷亡唔會有第二個結果
以香港為例
1, 我地鍵盤屌住班每日150, 現實默默忍受, 最後香港人被同化﹑忍唔住離開﹑離開唔到既洐生社會撕裂, 結果都係衝突, 雖然死既唔一定係人命, 係希望

2, 選擇對抗的話, 只會被強權逐個獵殺, 因為香港本身冇本錢對抗
3, 冇左150, 大家都互相係自己留係原有既土地生活 (好似自白書入面所講唔憎唔入侵nz既muslim), 但最後只會因為資源問題而打破, 文化入侵, 人口入侵, 衝突再次展開

由globalization開始, 文化﹑宗教仲有其他衝突都係避免唔到, 有得揀冇咩人想係ssp對住班南亞圍住你生活。 會唔會只係世界和平左太耐, 因為教育水平提升﹑資訊流通左既呢幾十年令大家將一d好根本既問題壓制左?

世界太和平 太耐無打仗

係唔係睇復仇者聯盟上腦 thanos liked your comment
你最後呢句

以香港為例

世界太和平 太耐無打仗

係唔係睇復仇者聯盟上腦 thanos liked your comment

有討論就直接講啦
首先穆斯林人走就唔一定係侵略
佢地可以係為左逃避戰亂

其次係政治考量
歐洲唔收佢地咪變成中國或者印度收
甚至俄佬都有機會收少少
到時等於為呢兩個國家增添一堆額外勞動人口
加上中國成熟既管治手段
可以迅速控制呢班人既思想
結果又會加快中國發展速度
對歐洲帶黎威脅

而家穆斯林難民o係歐洲既行為已經令人聯想到侵略
(大量生仔, 拒絕接受本地文化, 要本地人就番佢地, 令治安惡化, 搞本地女人, 仲有好多事例)
逃避戰亂只係一個藉口, 實際就係當左歐洲係佢地既應許之地
仲有乜野勞動人口, 歐洲係唔夠人手既自然會請外勞
而唔係好似而家咁大部份都係俾佢地白吃白喝, 搞到本地人都驚左佢地

問題咪就係歐洲收佢地,入黎會浪費資源
唔收佢地,變俾印度或者中共收
結果都係對歐洲有負面影響
兩難問題黎

中共先唔會收,自己新疆嗰班都未搞得掂,點會收多班自己捉蟲
穆斯林班撚樣去其他國家搞人就得,一屌佢就比人話歧視

但其他國家嘅人去伊斯蘭國家就要跟返佢哋嘅規矩
宗教自由??
試下喺穆斯林國家起個耶穌就真係自由啦

無錯 自己穆斯林就大撚晒 逼死人地作出決責 槍手只係行得太前
世界太和平 太耐無打仗

有討論就直接講啦

成效有分短期同長期
開源/節流
戰爭係節流 以前嘅戰爭出現係因為科技唔進步、冇足夠資源,將來有冇機會可以由源頭解決問題?
而且戰爭無人確保到會唔會一發不可收拾(eg核武器科技
所以先至冇superpower敢開戰 得把聲
但係今次呢個絕對唔係戰爭
係一個發洩性質嘅屠殺So9sad
留名
想問下有無自白書既backup, 第一個post 條link 已經404

https://docdro.id/f9zGhny

戴頭盔: 我都唔知咩黎

應該係依份同第一條link(maybe?)
個圈圈裏面有我上講嘅野
“Additional free community “
宜家嘅世代根本就係一個上咗癮嘅世代(主要因為科技資訊爆炸)
警鐘?
政府依然都會放難民入黎
正如之前醫療界遊行暫停150一樣

其他人都有機會認同槍手的動機,
有可能會跟佢咁做,或去傷害更多穆斯林的信徒,班信徒當然唔好恰一定會反抗,咁就會去到國家層面。

你用香港D遊行來做比喻,我覺得唔太適合。因為這事件係有關宗教等問題。

你咁講即係認同殺人係合理
到最尾成個國家都會變大逃殺

香港遊行過幾百次叫停150 點解唔合理?
唔通去到連燈仔拎老牛起義清洗先可以拎黎比?
蝗日日搶緊香港人資源應該比宗教問題更貼切

起義,係最終手段
真心最驚佢地

係,南亞佬入侵香港先近返單案所指既入侵囉..
白皮書講到佢地只會越生越多小朋友,小朋友長大會揀返自已既同類去反坑白人... 上面呢句野岩用係中港問題咩? 150支那同香港生既會變左白人? 會變左黑人? 會變左用手爬飯食? 心口會生多好多毛? 唔會架, 最後都係生個香港華人出黎架? 種族仍然係一樣
殺手所指既種族上既完全唔同既講指賓賓 南亞佬 印度佬 中東佬呀,殺手係擔心之後國家既人都係伊斯蘭人,會帶頭巾 本地人既膚色不在白色主導

問題係母語係普通話既, 會繼續用普通話傳授下一代
講廣東話會愈來愈少, 你睇下廣東省就會明, 只有私下同朋友先講番廣東話
所有公眾場合都講普通話, 教下一代都係用普通話,
你可能唔覺, 但我真係覺得母語講廣東話同普通話既好大分別
而家o係每日150之下, 過多幾十年廣東話就會玩完
咁當然比起今次呢次槍擊事件槍人意識到未來穆斯林取代白人又真係比較小事

Be Simple
分別唔係指「膚色」
而係指「思想」
其實槍手既動機好大部分只係發洩
左膠當道既環境下,屠殺咪只不過將自己既立場同理念更加污名
雖然係一早計劃定,打左好大篇野咁

但普羅大眾有幾多個會去睇會去了解
再講無差別屠殺真係唔會有咩結果

如果真係想改變人既諗法,
真係要行到極端行為既話

針對性殺人(講明邊啲人做左邊啲仆街野)
或者 花幾年去接觸果啲人,計劃下點樣會顯露到佢地既醜陋性
例如捉佢地去個密室,然後揀自己一個死定另一間房10個基督徒/無神論者 死咁樣

咁都可能會有人buy下

依家咁樣⋯⋯
倒米

當然我覺得佢對蝻既憎恨
左膠要負最大責任
整咗個翻譯本,暫時都唔完整,希望各位巴絲幫幫手,比下意見。
編輯後記得加番個名。

《後殖民世代》
https://drive.google.com/file/d/120SMuKxDCw9y9Tmd0SsJj0v0qpE-LTlF/view?usp=drivesdk

100分

省返時間唔洗釋返中文讀
其實唔係班主流傳謀/左膠係度打壓呢d聲音
呢d事係可以避免

政治上,主流媒體可以比呢d人發聲/展現到反對力
嚴格控制移民質素
d人就唔會咁易走向極端, 因為有渠道比佢地宣洩

d政客,主流媒體個撚個都慷他人之概
話鳩班移民就即刻係報紙屌柒你歧視
右翼冇渠道宣洩咪有一少部份人走向極端

可惜既係左膠永遠察覺唔到自己既錯

其實個shooter話自己年輕時係信共產主義
後來信無政府主義,自由主義
最後先確信法西斯主義
可以話係由左膠突轉至極右
並唔係一開始就係極右排外
呢d中下階層思想突變
主流傳媒好少深入了解
簡單一句極右反移民了事

新法西斯排外反難民
14年有套德國戲We are young we are strong
覺得值得一睇
講返92年Rostock一場排外暴動
同依家面對緊同樣社會問題,相似嘅迷茫
唔想被意識形態左右嘅後生仔
點解會被標籤咗係新納粹

但導演左翼立場幾明顯
社運後生仔係班三五成群廢青
而且當年班越南民工都無依家穆斯林嘅宗教問題
整咗個翻譯本,暫時都唔完整,希望各位巴絲幫幫手,比下意見。
編輯後記得加番個名。

《後殖民世代》
https://drive.google.com/file/d/120SMuKxDCw9y9Tmd0SsJj0v0qpE-LTlF/view?usp=drivesdk

100分

省返時間唔洗釋返中文讀

可惜我英文唔多好
一開頭翻譯已經有錯
kebab remover 唔係講緊中東食物果隻kebab
班極右講kebab係代指中東佬

麻煩巴打幫手改下,如果有需要可以開個Google doc改
然後up條link上黎就得。

算啦 翻譯完單野都唔hit架啦
睇唔明英文不如唔好睇 篇野咪又係希特拉果套反移民反國際資本反共產黨 其實無咩特別

Me 會睇
不過個槍手似乎唔反女權佢提到果兩件穆斯林惡行都係為女性可憐,又係堆建議大家點做到用men and women,表示白人女性都應該為呢場culture war出一分力

其實先對外而對內一向係白人中心意想,華人就只會自己人打自己人,人地依家姦你d女,你仲諗咩女權主義?打走班強姦犯再諗啦,就好似香港,比支那一啖一啖食緊,但港豬仲分毒撚女神,私樓公屋,註定香港呢個城市要失敗

中point
繼續分化吖
繼續負面標籤人吖
繼續做閪嘢吖
香港離滅亡不遠矣

此行為不適用於既得利益者
佢呢篇文章唔應該流出。

管理員係咪唔理,有人報警舉報散布恐怖主義可以好大獲。
但強烈建議你唔好理,
畢竟關係到社會網絡使用自由
變左唔係宗教問題而係本土權利問題。

呢種犯罪者思想擺上水面都唔好,
人類受資訊左右大部份局限於眼前
除非擁有第三方資訊
同時無人會得知潛在人士對犯罪者意志既認同及繼承,
繼續散布「恐怖」主義;
一切維穩都係圍繞「安全」為中心。
唔應該因爲好奇,想認識,想防範而公開,
而係就部份認知而加而有限度放佈資訊。
溫水煮蛙係華人常用手段,無知係自由既代價。

當然好似老美咁用命去換資訊散布都可以,
只係中國人口允許隨時都可以取代,
所以用因果去談數據只係量化既個別例子而非大數據處理。

禁止人講只係逃避
唔會令呢種想法消失

或者正正因為呢種諗法冇得到正視
先會用呢種形式爆發

唔好用一句法西斯標籤人
唔好用民主霸權去打壓人
先真正抒解到呢種壓力
以前就指住俠義風骨嚟笑,話人無腦港女,而家就用返一模一樣嘅論述撐白人槍手,笑撚死人咩兒登仔
其實槍手既動機好大部分只係發洩
左膠當道既環境下,屠殺咪只不過將自己既立場同理念更加污名
雖然係一早計劃定,打左好大篇野咁

但普羅大眾有幾多個會去睇會去了解
再講無差別屠殺真係唔會有咩結果

如果真係想改變人既諗法,
真係要行到極端行為既話

針對性殺人(講明邊啲人做左邊啲仆街野)
或者 花幾年去接觸果啲人,計劃下點樣會顯露到佢地既醜陋性
例如捉佢地去個密室,然後揀自己一個死定另一間房10個基督徒/無神論者 死咁樣

咁都可能會有人buy下

依家咁樣⋯⋯
倒米

當然我覺得佢對蝻既憎恨
左膠要負最大責任

佢變成法西斯前都係左膠黎架
其實先對外而對內一向係白人中心意想,華人就只會自己人打自己人,人地依家姦你d女,你仲諗咩女權主義?打走班強姦犯再諗啦,就好似香港,比支那一啖一啖食緊,但港豬仲分毒撚女神,私樓公屋,註定香港呢個城市要失敗

中point
繼續分化吖
繼續負面標籤人吖
繼續做閪嘢吖
香港離滅亡不遠矣

其實至雨革之後
香港註定滅亡

你至少要做得激過軍部叛變
https://youtu.be/649kKllr7g8
https://youtu.be/CmRsYK-4GOg
呢位巴打不如查下西方「女權」到底係咩一回事先再加入討論 應該會嚇你一跳

如果係講白左扭曲左既女權我無異議
我講緊係女性應該有同男性同樣權利同責任果種女權而槍手暗示女性都有同樣為呢場culture war付出既責任

其實一用得男/女嘅字眼已經有少少主權

倒不如一齊叫平權

#主觀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞