基督城槍手自白書集中討論區

858 回覆
261 Like 14 Dislike
我認同佢指出既問題癥結係邊同急切性,但唔認同佢將暴力施加落並非加害者,理解佢以恐襲手段行事既原因,否則都無幾多人會睇咁大篇野,但睇完都係唔認同佢恐襲無犯事既穆斯林

咁又得唔得,定所謂互相尊重彼此思考既左翼,係只尊重自己認同既思維
當然唔係講民族,跳左一跳,果然食飽飯唔好用咁多腦
除非共產(現實證明唔可行),否則都會為左多出黎嘅資源嘅分配而有衝突
/
以下199999
我會咁睇,唔計兒童係無自主能力,抽空context (即係由Muslim個肚出世開始,一世都係Muslim)
一個群體之中,抽出一個個 個體 去睇,無一個會係有罪,人亦都好難無緣無故去仇恨一個同自己無關係、無犯罪嘅人
但從整體黎講,係個群體就「有罪」,佢嘅對象係整體,而唔係個體,兒童都好,都只係群體嘅一部分
結論係,理解佢點解要咁做,但無法接受
希望佢會如同自白書所寫,受法律制裁
我邊度有揸住支持中共就全篇贊成/反對?
The path to hell is paved with good intentions
估到好多連登仔會屌柒你
再吹奏條友係英雄
係連登講呢D就會一定會比人屌 , 但係事實...
分別只係早上岸同遲上岸既分別
屌既唔係移民唔係單單字面上既意思喎, 依家(or應該講以前繁榮既香港) 係你口中既移民+英國政府建立出黎。

你口中既屌新移民係香港無自主決定權下, 每日強制接受150個新移民, 佢地對社會既影響, 同經濟既負擔先令人討厭啫
not you,呢一段quote最上果位
讀到中三中史都知有啦
篇文無咗;0 政治正確洗太平地要展開了
但係呢種將個體subsume響群體之下嘅概念
其實同伊斯蘭恐怖份子有乜嘢分別?

美國插手中東事務,相信你都會同意係造成中東亂局嘅其中一個原因
咁伊斯蘭恐怖份子咪用呢樣嘢做藉口去西方國家恐怖襲擊囉
點解啊,因為響佢地眼中「白人」呢個群體都係有罪
根本唔理呢啲白人「個體」/西方國家有無真係出兵打中東

所謂「理解佢點解要咁做」根本只係緩頰嘅代名詞

按照同樣嘅想法
其實德國應該要滅族
因為幾十年前德國嘅納粹黨一樣都係咁樣滅人地族
依家嘅德國人係點樣唔緊要
因為「群體」係有罪㗎嘛
我都諗起哥布林殺手
利申我係反對每日150
不過又咁講
97前其實香港人都係無自主決定權審批移民
真正控制審批權嘅係英國人(除非你將殖民地官員當成香港人囉...
大把人嘅父母都係咁走落黎

只不過依家香港人嘅主體意識成形,所以過往嗰套移民政策不合時宜姐
其實應該雙方面包容 單方面包容根本達成唔到平衡
如果一方過硬 就要另一方軟硬兼施咁教化佢地
軟軟效果慢 硬硬反效果 唯有軟硬兼施先最有用
班左膠仲要揸住subscribe to pewdiepie 句野黎講一陣又九唔搭八咁咩FPS害人,網絡監管
份野唔係比左膠或者一般人睇
佢自己都好清楚
某d 人睇到,係一個wake up call
另外亦唔想比media 亂鳩spin

試想像下一個asian 比人歧視,同一個穆斯林移民甚至難民被歧視,左膠既反應係點?
家陣佢覺得白人地位被打壓,係一件危險既事,佢覺得要做d 野

呢個舉動最危險就係有機會打動左一d 遊離既low life
無人駁到
dog whistle(雖然其實都明顯到唔係dog whistle
係reddit (/r/conspiracy) 見到
侵略呢個行為真係"自古以來"
而包容, 接受呢兩個詞從來都係被迫
包容人地既文化? 只會慢慢被同化
接受民選選舉既結果? 再現代化再左膠既美國橫誇接近20年都接受唔到而家既trump同當年既布殊仔爆冷贏左個馬鼻

用宗教去講, 如果人係無罪﹑聖潔既話, 的確可以思想上進化 (唔單止進步)
但人係有欲望, 只會製造更多同延續衝突
唔明你講的分配具體係指咩。如果係國與國之間的分配,好似上面咁講,係全球化之下資源係流動。如果係一個社會之下的分配,首先佢會受上一種的分配所影響,另外我唔反對一個國家的資源承受能力係有上限,但而家好多時承受能力出現問題係因為資源過度不平等同集中,而呢個問題的原因正正係因為全球化之下一個國家已經唔可以確保到佢可以控制資本的出入。

和平共存的前題唔係大家都有一至的想法。而係即使有根本分歧都接受對方的存在。要避免你所講的文明衝突(其實具體指啲咩?),接受和平共存係前題。
所以政府同媒體不斷醜化緊佢篇文,呼籲人唔好睇,各大網站係咁刪文
我認同,大家都無分別
其實我自己係apply左係香港嘅中國人佢思考呢樣野
所以所有都只係藉口,二元化豎立敵人去處理政治問題
我唔認同佢嘅行徑,但理解;「對準政權」先係可行(但以人數取勝嘅民主制度,應該對準邊到?)
族群仇恨呢樣野真係無解...
想聽你分享多啲,對於呢件事,你點睇/點反應?
cls 姐係只差一點點佢就屠黃種人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞