基督城槍手自白書集中討論區

855 回覆
261 Like 14 Dislike
雖然佢講得幾有道理, 但係用到槍vs手無寸鐵嘅人, 點都係失敗者, 一d都唔光彩, 一係你夠彊就去搞話事人/領袖/當權者

果d 湧入既難民 / 移民都係共犯黎
就好似香港每日150人咁, 你今日睇好似冇咩野
人地慢慢壯大自己既勢力, 他日社會地位高過你本地人你就會明咩事
而且香港仲要係畀中國offend嗰個

依稀記得呢種算係世界主義一種。
不過冇讀poli soci好耐唔記得啲terms同人名

你講緊乜嘢算係世界主義 ?唔係好follow到你refer緊啲乜嘢sorry
法西斯主義?

sor 我講得唔清楚
應該咁講,香港呢種支那人死返上去,但又唔係會想全面滅殺支那,亦接受有經濟等交流嘅依種思想
屌既唔係移民唔係單單字面上既意思喎, 依家(or應該講以前繁榮既香港) 係你口中既移民+英國政府建立出黎。

你口中既屌新移民係香港無自主決定權下, 每日強制接受150個新移民, 佢地對社會既影響, 同經濟既負擔先令人討厭啫

利申我係反對每日150
不過又咁講
97前其實香港人都係無自主決定權審批移民
真正控制審批權嘅係英國人(除非你將殖民地官員當成香港人囉...
大把人嘅父母都係咁走落黎

只不過依家香港人嘅主體意識成形,所以過往嗰套移民政策不合時宜姐

其實你講得一d都冇錯
當年同而家衝落黎既人都係為左更好既環境同生活 (當年仲有家庭團聚)
但以前個堆人同政府為而家既人建立左更好既制度, 而而家衝落黎既人就消費緊香港既福行同增加左"當地人"既生活壓力同成本

Yes
份野唔係比左膠或者一般人睇
佢自己都好清楚
某d 人睇到,係一個wake up call
另外亦唔想比media 亂鳩spin

試想像下一個asian 比人歧視,同一個穆斯林移民甚至難民被歧視,左膠既反應係點?
家陣佢覺得白人地位被打壓,係一件危險既事,佢覺得要做d 野

呢個舉動最危險就係有機會打動左一d 遊離既low life

依句唔明
解嚟聽吓

我諗佢指份自白既受眾其實唔係俾所有光譜既人,反正如果你係和理非大愛份子,根本都唔會convince 到你做同路人,反而自白係鼓動部分中間或游離派,可以自發學佢咁出黎暴力抗爭。
不如探討下點解伊斯蘭原教旨主義乜事吹得越嚟越勁
聖經可蘭經都有鼓吹暴力傳教既經文
但十字軍、宗教裁判所呢啲宗教狂熱行為係文藝復興之後已經少左好多
二戰後同基督教有關既恐襲,真係得IRA咁大把
反而伊斯蘭恐怖分子就越嚟越多
睇返條timeline 又好似係伊朗革命之後開始萌芽

睇過啲關於加入ISIS嘅歐洲回教青年嘅研究,佢地好多都係舊移民嘅下一代,係歐洲土生土長而且本來對宗教冇太大興趣。但係因為好難係主流社會向上流動而被ISIS嘅宣傳吸引

簡單講姐係又窮又廢又比人排 於是係極端組織尋求存在意義
正一唔死都無用

好人好姐點會生班咁既垃圾出黎
移民政策過鬆咪搞到有呢種事發生囉
歐洲佬諗住補充低端勞動力 點知搞出個大頭佛
份野唔係比左膠或者一般人睇
佢自己都好清楚
某d 人睇到,係一個wake up call
另外亦唔想比media 亂鳩spin

試想像下一個asian 比人歧視,同一個穆斯林移民甚至難民被歧視,左膠既反應係點?
家陣佢覺得白人地位被打壓,係一件危險既事,佢覺得要做d 野

呢個舉動最危險就係有機會打動左一d 遊離既low life

所以政府同媒體不斷醜化緊佢篇文,呼籲人唔好睇,各大網站係咁刪文

睇到有共鳴既人應該唔少
但有佢咁既吉士既人搵多個都未必有
依稀記得呢種算係世界主義一種。
不過冇讀poli soci好耐唔記得啲terms同人名

你講緊乜嘢算係世界主義 ?唔係好follow到你refer緊啲乜嘢sorry
法西斯主義?

ethno-centric ideology可以點「世界主義」

我邊到有講香港人覺得自己優越啲
屌D白人當年咪又係外來入侵賤種,澳洲新西蘭的土著唔係白皮膚
但十字軍、宗教裁判所呢啲宗教狂熱行為係文藝復興之後已經少左好多

睇過啲關於加入ISIS嘅歐洲回教青年嘅研究,佢地好多都係舊移民嘅下一代,係歐洲土生土長而且本來對宗教冇太大興趣。但係因為好難係主流社會向上流動而被ISIS嘅宣傳吸引

正是,但係響白人角度,伊斯蘭人不願融入歐洲既風俗,絕對係不可行既。德國既土耳其移民,好似都有類似情形,所以世界盃德國兵敗,奧斯爾就因為土耳其身分,加上見過Erdogan而成為眾矢之的
屌D白人當年咪又係外來入侵賤種,澳洲新西蘭的土著唔係白皮膚

冇架, 勝者為王, 所以今日你意識到俾外敵入侵就應該反抗
如果唔係到第日入侵者成為主流, 你想反抗都冇用

澳洲昆士蘭參議員回應事件

一句講晒
如果格硬要合理化佢啲行為

就要將責任推晒俾政府
因為係瘤閪蘭垃圾政府導致
土耳其回教徒身在歐洲 但係就聽番母國領袖埃爾多安鳩up

呢班人根本就無loyalty 憑咩要人比佢融入
要人地唔排你 唔該做番好自己先啦

我記得2010年定2011年,仲未係兩登變過街老鼠既默大嬸已經講過,話德國既種族融合政策完全失敗
果陣佢當然未預計到敘利亞內戰
但其實個炸彈已經埋好左
制度既錯就要去做勇士殺人
咁樣合理?

政府對每日150問題就只會用
唔好阻人天輪樂 為由唔取消

醫療界都知既問題所在
但政府都仲係用上述理由

咁連燈仔係咪又要組團去拎老牛去殺蝗?
成件事真係好矛盾
紐西蘭 澳洲係移民國 白人係外來人
點解外來人會反外來人...... 情況就如香港一樣?

係 事實的確係咁 老一輩嘅香港人好多都係大陸偷渡落黎 但香港已經有佢一套嘅文化 語言 依家政府就係同你講將來本地文化係會被取締 要我地去改變包容 你叫係香港文化生活嘅我地點接受?same case

一句你係咪中國人已經玩死你

唔係 就係因為個文化已勁成立 所以根本冇衝突 如果照你咁講唔通韓國人又係中國人?
掠奪下石油、殺下你啲平民啊咁囉
肯肯肯定唔可以相提並論

如果起清真寺都算侵略
咁Twitter提供服務畀中東人都算係文化侵略

咁所以好多蛔地方咪開始禁止西方文化轉播,思想拑制人民,但你幾時見到有人會拆撚番個清真寺?

// 好多蛔地方咪開始禁止西方文化轉播//
所以你係覺得中東嘅做法無做錯?
所以就要你學番佢拆番清真寺/殺穆斯林填數?
但係如果你覺得中東嘅做法無做錯/情有可原/值得參考
咁點解你又會將伊斯蘭視為威脅
明明大家都是極端主義不用分那麼細

係你可以同佢地debate

佢地d logic唔consistent 我真係無耐性回
不過澳洲新西蘭都係比白鬼入侵喎
原住民都未出聲

仲要佢本身都唔係新西蘭居民 好撚白痴
話人 invader 自己都係 invader

澳紐聯軍
呢兩個地方居民可自由流動
制度既錯就要去做勇士殺人
咁樣合理?

政府對每日150問題就只會用
唔好阻人天輪樂 為由唔取消

醫療界都知既問題所在
但政府都仲係用上述理由

咁連燈仔係咪又要組團去拎老牛去殺蝗?

唔一定要殺人,但今次殺人係一種表達的方式。

向所有人講要注意。一有人死 media value 會去到最高。令到大家都講緊。
倒不如話係人嘅思想跟唔上時代嘅發展

侵略呢個行為真係"自古以來"
而包容, 接受呢兩個詞從來都係被迫
包容人地既文化? 只會慢慢被同化
接受民選選舉既結果? 再現代化再左膠既美國橫誇接近20年都接受唔到而家既trump同當年既布殊仔爆冷贏左個馬鼻

用宗教去講, 如果人係無罪﹑聖潔既話, 的確可以思想上進化 (唔單止進步)
但人係有欲望, 只會製造更多同延續衝突

將來會有更多嘅人為災難

只有用教化嘅途徑使人進化先係惟一嘅解決方法

「愛」同「平衡」嘅概念兩者缺一不可

唔係突登唱反調, 但得咩?
先唔講人部份宗教既信徒為左信仰可以聖戰
一d宗教異端就賺錢洗腦人民

宏觀d舉其他社會既問題黎講,
選舉可以玩黑材料(eg.香港), 傳媒操控 (成個hollywood 屌trump), 恐怖d既地方可以殺埋人都仲得 (南美)

又以接收難民為例, 根本現時難民主要來自伊斯蘭既國家, 佢地因宗教分歧一路打打殺殺, 其他國家如歐洲就算香港又基於人道理由無條件咁收, 但佢地因為處境加埋其他因素令佢地成為一個個炸彈設置係人民生活入面。
難民掙扎求存會愛收容佢地既地方嗎? 怕被歧視而先敵視, 怕被邊緣而先擴將

縮到香港咁細既地方黎講....我地連住咩地區, 男女性別, 工作地位都會嘈到面紅耳熱

人類真係可以大愛咩? 心入面每個人都想有咁既社會, 但可能出門口先落雨我地都會發炆, 何況人與人相處, 種族, 文化同埋宗教既林林總總
槍手o係呢個時候開槍已經係最好既時候.
佢呢篇文都已經設想到未來穆斯林o係歐洲人口會擴大,
漸漸o係國家有自己勢力, 可以投票俾穆斯林政客影響國家
進一步文化層面取代本地文化
白人要反抗而家真係唯一機會,
否則過多幾十年穆斯林勢力大左之後, 唔好話白人開槍,
隨時穆斯林光明正大殺白人 , 白人都唔敢出聲
班冇腦左膠唔會諗到自己今日引入穆斯林, 幾十年後帶黎不可挽回既負面影響
反而開槍既就係諗到以後既局勢先會o係今日開槍

南非
槍手o係呢個時候開槍已經係最好既時候.
佢呢篇文都已經設想到未來穆斯林o係歐洲人口會擴大,
漸漸o係國家有自己勢力, 可以投票俾穆斯林政客影響國家
進一步文化層面取代本地文化
白人要反抗而家真係唯一機會,
否則過多幾十年穆斯林勢力大左之後, 唔好話白人開槍,
隨時穆斯林光明正大殺白人 , 白人都唔敢出聲
班冇腦左膠唔會諗到自己今日引入穆斯林, 幾十年後帶黎不可挽回既負面影響
反而開槍既就係諗到以後既局勢先會o係今日開槍

佢呢個moment 其實幾關鍵
若然將來真係白人主導返
佢就變人民英雄

若然未來係蝻揸旗既話
佢就變希特拉二世 被人唾罵

今次會係推動歷史既重要事件

其中一個因素,歐洲出現過大規模既宗教戰爭,但亦造成教權既衰落,以及世俗化產生(加爾文宗)

但其實中古時期,伊斯蘭教係以寬容著稱
例如薩拉丁同鄂圖曼都有收容猶太人(收重稅就另一回事)
莫臥兒尊伊斯蘭為國教,都幾寬容印度教徒
反而今日班自命虔誠穆斯林一嚟就真主偉大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞