基督城槍手自白書集中討論區

855 回覆
261 Like 14 Dislike
佢咪當正自己係哥布林殺手囉 槍手眼中呢班移民係危害白種人既害蟲 所以佢可能唔覺自己有「殺人」添
—————

咁不如講下第2點
如果現行政治制度無希望推動某種訴求 先唔講呢種訴求岩定錯
用恐襲係咪一個可行既方法去挑戰現況?

你對恐襲嘅定義係乜?

恐襲肯定係錯
因為講緊唔係單純使用武力/革命起義打仗
而係散播恐懼

無論響效果上定係道德上都講唔過去
能夠被恐襲說服嘅人,根本本身就有嗰種立場
伊斯蘭教夠多恐怖襲擊啦,數量上仲多過極右翼添
咁點解又唔見啲極右翼走去支持伊斯蘭極端主義呢?

恐襲係(壞嘅)結果,而唔係改變制度嘅手段
除非你嘅目的一開始就係散播恐懼

恐襲指以濫殺無辜黎宣揚極端主張
唔係要說服 而係要阻嚇 或者製造混亂
例如中東佬用恐襲叫西方人唔好插手中東事務
或者白人攻擊少數族裔叫佢地死番去鄉下
甚至係納粹黨故意製造街頭打鬥 流血事件等等 佢地無諗過去「說服」共產黨人或者自由派
呢d都係常規途徑無可能實現既訴求 先唔講個訴求岩定錯

說服根本就唔係個計劃之中 佢地玩到咁大就係覺得對話行唔通
咁當然 恐襲有幾大實際效果呢點直頭商榷

// 而係要阻嚇 或者製造混亂//

咁今次個槍手阻嚇到邊個,造成嘅混亂又對邊個有利?
唔見得對佢嘅目標有利
因為佢想警惕世人伊斯蘭嘅「威脅」
但係自己就證明恐怖主義並唔係伊斯蘭嘅專利
Ok
佢呢篇文章唔應該流出。

管理員係咪唔理,有人報警舉報散布恐怖主義可以好大獲。
但強烈建議你唔好理,
畢竟關係到社會網絡使用自由
變左唔係宗教問題而係本土權利問題。

呢種犯罪者思想擺上水面都唔好,
人類受資訊左右大部份局限於眼前
除非擁有第三方資訊
同時無人會得知潛在人士對犯罪者意志既認同及繼承,
繼續散布「恐怖」主義;
一切維穩都係圍繞「安全」為中心。
唔應該因爲好奇,想認識,想防範而公開,
而係就部份認知而加而有限度放佈資訊。
溫水煮蛙係華人常用手段,無知係自由既代價。

當然好似老美咁用命去換資訊散布都可以,
只係中國人口允許隨時都可以取代,
所以用因果去談數據只係量化既個別例子而非大數據處理。

禁止人講只係逃避
唔會令呢種想法消失

或者正正因為呢種諗法冇得到正視
先會用呢種形式爆發

唔好用一句法西斯標籤人
唔好用民主霸權去打壓人
先真正抒解到呢種壓力

講得出咁既野既人多數唔清楚社會既愚蠢
唔係個個懂得讀書懂得理解文字架wor
一個意念足以影響人是否具備發動恐襲既可能。

有限度公開恐怖想法係維穩手段之一
假如意念建立係為左xxx而殺人
意念一起 只差動機
到時候香港人理想既番工旅行 簡稱生活
就會咩都無哂

但意念就唔同
單一而純粹
今日想殺人,因為中國人抵死,工作壓力太大。
但無奈社會制度同安全限制,
你既思想促發既行動一樣受到管制。
但同時個人意念會克服同反抗制度,
成為制度本身既反亂,
到時候,即係現在,我地咪當佢恐怖份子。

換言之呢d所謂既恐怖思想一旦邁延而且建立
一旦動機黎到 自然會產生社會恐怖既一份子

當然到最後維穩都受制於假理性自由
自以為靠聰明和智慧
平衡殺戮同多元討論不同議題
明顯低估人既愚蠢同純粹
生物行動只需要一個想法,
例如餓,就用上全身本領執狩獵。
正因為無辦法令每個人具有智慧
所以先有限度發佈理想資訊

所以問題就係點解要用第一身去接觸殺人既意念
影響全球人民呢
如今都因為打著自由同安全名號散佈
都覆水難收
呢兩年會否有人繼承佢既意志都係未知數
但意念確實散佈左
你對恐襲嘅定義係乜?

恐襲肯定係錯
因為講緊唔係單純使用武力/革命起義打仗
而係散播恐懼

無論響效果上定係道德上都講唔過去
能夠被恐襲說服嘅人,根本本身就有嗰種立場
伊斯蘭教夠多恐怖襲擊啦,數量上仲多過極右翼添
咁點解又唔見啲極右翼走去支持伊斯蘭極端主義呢?

恐襲係(壞嘅)結果,而唔係改變制度嘅手段
除非你嘅目的一開始就係散播恐懼

恐襲指以濫殺無辜黎宣揚極端主張
唔係要說服 而係要阻嚇 或者製造混亂
例如中東佬用恐襲叫西方人唔好插手中東事務
或者白人攻擊少數族裔叫佢地死番去鄉下
甚至係納粹黨故意製造街頭打鬥 流血事件等等 佢地無諗過去「說服」共產黨人或者自由派
呢d都係常規途徑無可能實現既訴求 先唔講個訴求岩定錯

說服根本就唔係個計劃之中 佢地玩到咁大就係覺得對話行唔通
咁當然 恐襲有幾大實際效果呢點直頭商榷

// 而係要阻嚇 或者製造混亂//

咁今次個槍手阻嚇到邊個,造成嘅混亂又對邊個有利?
唔見得對佢嘅目標有利
因為佢想警惕世人伊斯蘭嘅「威脅」
但係自己就證明恐怖主義並唔係伊斯蘭嘅專利

Let say有更多類似佢既人響應佢呼籲 去殺回教平民

阻嚇:更多既移民
如果有安全問題佢地唔會想移 移左既可能會想走

混亂:令到美國再討論第二修正案 無論禁定唔禁槍 都一定會好混亂

簡單講啦 個槍手最唔想見既就係回教人順利融入白人社會 變得文明開化
除此而外任何結果佢都ok 左膠當道佢都ok 甚至愈亂愈好

佢個心態有d似焦土派 就係唔在乎短時間有冇人buy自己果套 而係希望令更多人受苦 從而去關注自己既政治主張
呢一點同哈馬斯果班聖戰份子唔一樣
以偏蓋全
用偏見睇人

返工搵錢全世界共通,
亂掉垃圾全世界都有,
香港現實上大多數人有公德心,
係公德心都知道亂掉垃圾係錯
同支那人普遍當周街大小便同掉垃圾係正常有好大分別

你呢d正宗踩港撚偏見。

敢問香港有咩核心價值,係值得香港人驕傲?
除左飲飲食食,我都好想向外國人介紹下香港。

9唔搭8,
香港人自己有套親西方既生活同價值觀,
同而家既支那人格格不入,
而且本身都人口太多唔夠住,
同6,70年前唔同。

同咩野價值驕唔驕傲有咩野關係?
支那班on9民族意識太強先會鍾意講咩野驕唔驕傲。
正正常常唔撚得既

親西方生活同價值觀?係咩呀?
著Nike呀?睇Netflix?
西方民主,你識幾多呀?
參議眾議,你識唔識分?
格格不入,主要係現在後生,
你睇有幾多%50歲以上,反新移民?
因為佢地心知肚明,自己都係新移民
好多另類右翼都未搞得清楚,係歐洲muslim係invaders,但係東突厥斯坦反而支那人先係invaders

中國都霸左新疆成百年所以當左係自己地方。美加澳新夠一樣係白人霸番黎,點解佢哋又唔係入侵者???
美加白人讀過下書都唔敢指其他種族係入侵者,係要叫非法移民。

香港本身係魚港,人好少。宜家所謂的香港人,其實都係呢幾十年來霸香港。大部份都係戰時同飢荒時來港。所以根本無人,有資格屌新移民,除非你老豆係四大家族。要屌就屌香港政府。

我意思係種族同身份認同係構建出來,誰霸先霸後亦只會淪落為中國自古以有五千年理論。
敢問香港有咩核心價值,係值得香港人驕傲?
除左飲飲食食,我都好想向外國人介紹下香港。

9唔搭8,
香港人自己有套親西方既生活同價值觀,
同而家既支那人格格不入,
而且本身都人口太多唔夠住,
同6,70年前唔同。

同咩野價值驕唔驕傲有咩野關係?
支那班on9民族意識太強先會鍾意講咩野驕唔驕傲。
正正常常唔撚得既

親西方生活同價值觀?係咩呀?
著Nike呀?睇Netflix?
西方民主,你識幾多呀?
參議眾議,你識唔識分?
格格不入,主要係現在後生,
你睇有幾多%50歲以上,反新移民?
因為佢地心知肚明,自己都係新移民

其實你想討論咩野?
不斷離題

一句講晒,食貓狗定唔食貓狗已經唔同,
支那人講民主就話投票分你身家又係白痴。
唔知有憲法呢樣野
中國都霸左新疆成百年所以當左係自己地方。美加澳新夠一樣係白人霸番黎,點解佢哋又唔係入侵者???

香港本身係魚港,人好少。宜家所謂的香港人,其實都係呢幾十年來霸香港。大部份都係戰時同飢荒時來港。所以根本無人,有資格屌新移民,除非你老豆係四大家族。要屌就屌香港政府。

我意思係種族同身份認同係構建出來,誰霸先霸後亦只會淪落為中國自古以有五千年理論。

條友充滿晒支那人思維
問心啦,如果你有槍又唔使負責任,你會唔會射死啲支拿人同蝻?
即係你指班isis因為強國監控難發動大屠殺?

根本isis冇可能係支那生存到

中共本質上咪另一個IS

中共會怕冇面、喺外國人面前會自卑(習見到trump即刻唔插袋張gif.)
但班蛔係一班切切底底嘅生番
分別一舊屎同一舊臭少dd嘅屎
小學雞乖乖地讀好D 英文先出黎吠 乖啊
如果純粹從政治理念睇件事
shooter種族主義念頭唔似係一早就有
早期信共產主義/無政府主義/自由主義
三者共同點都係反種族主義
所以只能推論
有d事刺激左佢思想由左膠變為極右
全球化下,全球勞工自由流動加劇
基本上就係用更窮幾無產階級同較穩定既中產無產階級鬥race to the bottom
呢個過程當中資產階級獲利以幾何級數咁上
而傳統中產階級只有少數利用炒賣增增加相對財富
大部份都就向下流傾向
左翼早期既應對係用全球無產階級聯合對抗全球資本聯合
呢個趨勢由2003反伊拉克戰爭到華爾街佔領運動達到左翼高鋒
之各國亂印銀紙,衰退不斷,資本主義死唔去
但惡果幾乎由勞工階層食晒,鬥唔瓜資本
社會危機就變成無產階級間互鬥
右翼風開始興起
睇返時序由左向右轉,正係shooter 呢班90後面對既困境
左又唔work,右又唔work,結果就搞到而家咁
呢個局其實左右派都唔知點搞好
唯有等一次全球級經濟大爆破
到時就要take side
一係無產階級大聯合隊瓜資本主義洗牌(左翼方向)
一係就各國內戰排外,變一二戰mode(右翼方向)

係個11歲女仔俾人屠殺成為咗引爆點

如果普通女仔我都覺得唔太明白
但嗰個係聾啞女仔
叧一個post話個女仔察覺唔到而俾車輾死

普通細路「有可能」會sense到危險亦「有可能」會即時採取逃離危險嘅行動
但個細路根本連「sense到危險嘅權利」都冇就被輾死咗

睇到依part我都有少少觸動到
何況係個槍手

點睇呀各位義士

同意要人到最後要為維護自己利益不擇手段
而家個社會的確二源緊
因為對手比你更加殘暴,壓迫到最後結果你既底線同希望始終會喪失,屋企文化都無埋

但係依種手段應該喺非常時期先用
非常時期用非常手段
又係呢種on9諗法
1 以前走難唔係搵著數
2 以前大家文化水平近未獨立成形
3 所以大家可以共存到

而家3點都唔同晒

當年香港人係講客家話,
洗到宜家廣東話變主流。
搵著數搵到本土消失左

再者宜家文化水平有分別咩?
香港有咩文明,咁值得驕傲?
地下有錢唔執呀?
個個奉功守法呀?
唔偷唔搶呀?
去到外國又唔係港蝗?
一身Nike addias,衣著有文化咩?
大大聲聲,語言有文化咩?
搞到我係外國生活都唔想認,自己係香港人,呢d叫有文化

日本就有文化啦。
正到大撚把人過來學。
又衣著到說話敬語。

不過你覺得香港人應該有優越感,
你想點咪點?不過你說服唔到人。

on9

你問下大陸人咩野叫自由民主?
個答案笑撚死你。
公德心你點踩港都有明顯分別。
語言文字都唔同。
思考方式唔同,價值觀唔同。

同幾十年前比香港人口同社會發展度都唔同。

而家講香港歷史,你條on9講咩野香港人移民外國係點根本就係離題,
point又唔中,人地討論咩野又唔知,一味漫罵。
好低質

五毛一早block咗啦 仲覆
宗教既野,不嬲都可以自圓其說,
聽講係有d教徒好西化

但事實就係呢個世界有一堆伊斯蘭原教旨國家,真係跟字面去理解

所以多左班on9

連基督教都有呢種派系
所以變到好極端
點解你地可以咁認真討論呢份野?
你地唔係真係以為個槍手係真心相信佢寫既野?
份野一渣buzzwords, 典型論述, memes
再睇埋段片
真係好難認真看待呢份野

佢唔係真心又點會又寫70幾頁又直播?
份野仲有大量篇幅叫其他白人學佢
姑勿論佢諗法岩唔岩 呢個槍手一定係真心膠

不如你睇多次份野

殺人係有成本
無緣無故唔會走去殺人
志士仁人,無求生以害仁,有殺身以成仁
睇連登討論真係on99,唔係要極左就係支持極右。兩邊都on99

世界大戰 抹黑宇宙了 can you feel

唯一的解決方法係接受一個現代社會文化係流動同多元,建立一個以寬容作為基礎的社會。

就係有你呢啲諗法先大件事

理想大於現實
世界種種衝突 已經證明唔可行 包容都要睇對方特性 有d低調沉穩 有d具有侵略性會吞噬其他文化
排斥異己始終係人類本性 返轉頭大家劃河為界可能先係最合適
咁睇黎你唔係太熟悉4(8)chan, 或者post-truth era既某種論述"文化"
我咁睇
呢條友好大機會係一個troll
佢份野好多點其實都唔係新野
你去/pol/求其行一轉就有
佢d論點本身係乜根本唔係重點
重要既係d點係trigger points
只要有人對號入座咁就足夠
你話為乜?
咪就係為左有得玩lor (for the lulz)
去玩社會既主流 然後睇人崩潰
激化矛盾再做更多既lulz
佢自己都認架 掛個名話自己係accelerationlist
咪又係一個meme
響果個圈子入面既人都當呢件事係 "ironic memes and jokes"
個 keyword 係 irony
所以呢件事真正disturbing既地方係果49條人命既死唔係因為一d好grand 既cause
而只係一個笑話 佢地既死對個槍手同佢d fds可能只係一種inside joke
依家NZ政府又禁片又禁文
reddit班友已經夠傻仔
點知你地仲衰 當正佢講d野有寶咁
條友仲唔笑到gap gap聲?

你咁講我又諗起槍手行兇前post過一段話
類似係「日日shitposting我受夠啦,係時候去做下野 大家英靈殿再見啦」之類 似係佢真心膠buy班troll

若然呢個只係prank
咁都幾誇張

其實係唔係prank已經唔重要
當你張irony push到咁既地步
prank已經失去左意思
其實用"玩"呢個字都唔係咁洽當
我覺得玩只係一種facade
實則上背後係一種power struggle
如果你張memes睇成係一種postmodern language既話
咁佢地營造緊既一個political device會係一種effective但又好危險既野
joke 本身意味住唔認真, 俾人一種玩世不恭既感覺
if I joke, that means I don't take it seriously, so you can't hold me accountable; if you take the joke too seriously, then you're too thick in the skull to be a fun person, and that makes you uncool.
但如果我呃到你以為我認真 咁我就係outsmart 左你
傳統既discourse係以互相理解 申辯作基礎
但呢種所謂"meme culture"式既就以人既idiosyncrasy同interaction structure黎做基礎
結果一個人既belief可以埋係一種irony背後
當有人challenge佢 佢就可以話
"吓 我講笑jar wor, 你唔係當真呀?" 然後一班人笑柒個challenger
4chan就係一個奇怪環境
個個都有呢種mindset 個個都想outsmart對方
久而久之就連某d discourse 係咪一種irony都分唔清
呢件事既發生代表左呢種模式已經可以assert irl influence, 唔再只係一種形式
講多句 後面係咪有野drive 緊呢種struggle?
我諗有 但唔會係表面見倒既呢set ideology

其實應該強調
Jokes同埋Insult嘅分別

就係因為冇另一個字去形容一啲過咗Jokes底線嘅事
所以先搞個文化咁
部份節錄

第二項
呢啲咪骨氣 勇武咯!

講d 野一模一樣
伊斯蘭教屠殺白人 = 白人先係有錯個班

好多女性都渴望俾人感覺自己特別、型,往往女人唔係太適合政治,因為貪慕虛榮係女人既天性,貪慕虛榮好難做殘酷而正確既決定。

好似默克爾夫人
係全球化年代資源本身就係流動,唔想流動的話就唯有做北韓。同埋文化的流動比資源的流動更加難以控制,歷史上無一個地方同國家的文化係恆久不變,係一個人類社會生存的條件就係要接受同其他唔同想法的人和平共存。

你用好多terms砌埋都係無回應到
呢一種資本、資源嘅流動係好宏觀,咁樣去睇似乎好理性,但其實係好唔理性,因為從個體去出發嘅話,呢種流動係個體身上係見唔到
不過而家係講緊點分配
但講到底,呢個世界嘅資源係有限,我相信你都讀過Karl Marx 我諗你都明,conflict係必然

接受唔同想法但有個限度,例如民主制度下反民主嘅人會被「驅逐」
而家面對緊嘅係兩套唔同秩序(文明)之間嘅嚴重衝突
資源反而只係面個層直觀嘅野....

唔明點解係咁講資源. 好嘅政府根本唔會令到自己嘅人民為"資源"呢個字/論題去擔心, 成為大家嘅問題. 即係話, 有資源問題, 你要屌嘅係政府, 去投票俾一個幫你出聲同做野嘅話事人, 而唔係喺度屌啲新移民 (不論來源).

隔岸觀火係好撚易嫁, 但係喺度拋書包又有咩春用?

好嘅政府
咁你都明問題根源係邊
可以成串討論後番(後面仲有)

針對番個槍手嘅動機,就係佢覺得政府不作為
加埋民主制到係以人數定勝敗,佢恐懼白人會係自己嘅國家由主流變少數

唔係想拋書包,但個刻真係咁樣去思考
而資源問題好多時都係反移民(如香港)嘅主要論點
好多另類右翼都未搞得清楚,係歐洲muslim係invaders,但係東突厥斯坦反而支那人先係invaders

又黎原住民論

其實香港發展蓬勃多得以前呢班「新移民」拼搏出黎

佢地係有份令到香港更美好

但而家反緊既新移民係無咩社會供獻 淨係黎香港吞食資源

甚至建立自己既小社會 唔識入鄉隨俗 情況到蛔一撚樣

三五成群去同化或欺壓其他人

講自己語言而唔學廣東話 甚至無恥到要人跟返佢地講蝗語

有文化有學識會入鄉隨俗既唔會反感 係反班蝗咋
有冇原文?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞