基督城槍手自白書集中討論區

855 回覆
261 Like 14 Dislike
屌既唔係移民唔係單單字面上既意思喎, 依家(or應該講以前繁榮既香港) 係你口中既移民+英國政府建立出黎。

你口中既屌新移民係香港無自主決定權下, 每日強制接受150個新移民, 佢地對社會既影響, 同經濟既負擔先令人討厭啫

香港人口大部份,戰時加大飢荒時來港,30年間來左三百幾萬。呢個時候,香港有自主決定權嗎?每日何只150人呀?幾萬幾萬咁來架?所以香港從來都係移民城市,唔好自以為原居民啦,你老豆係四大家族先好出聲啦。
新移民係垃圾,係蝗蟲
因為佢都係我之後先來。

你要說服自己,我無所謂,不過你根本說服唔到其他人。

Btw民已移,等你班蝗蟲後代打蝗蟲。

「Btw民已移,等你班蝗蟲後代打蝗蟲。」

呢單野個啟示就係話俾你聽咪咁撚老定,你去到其他地方唔會尊重當地風俗文化,一樣有人會當你異族收你皮。

Right, discrimination is everywhere.
You need to behave yourself when you are in other country. Otherwise they may against you.
除左回教徒外,中共霸權再甘串又擴大霸權去世界各地,遲早又另一班癲鬼佬,見華人樣就殺

會, 全球排華指日可待
掠奪下石油、殺下你啲平民啊咁囉
肯肯肯定唔可以相提並論

如果起清真寺都算侵略
咁Twitter提供服務畀中東人都算係文化侵略

起清真寺唔一定係侵略
但咁多穆斯林湧入歐洲, 政府仲要偏幫佢地就肯定係侵略

首先穆斯林人走就唔一定係侵略
佢地可以係為左逃避戰亂

其次係政治考量
歐洲唔收佢地咪變成中國或者印度收
甚至俄佬都有機會收少少
到時等於為呢兩個國家增添一堆額外勞動人口
加上中國成熟既管治手段
可以迅速控制呢班人既思想
結果又會加快中國發展速度
對歐洲帶黎威脅

而家穆斯林難民o係歐洲既行為已經令人聯想到侵略
(大量生仔, 拒絕接受本地文化, 要本地人就番佢地, 令治安惡化, 搞本地女人, 仲有好多事例)
逃避戰亂只係一個藉口, 實際就係當左歐洲係佢地既應許之地
仲有乜野勞動人口, 歐洲係唔夠人手既自然會請外勞
而唔係好似而家咁大部份都係俾佢地白吃白喝, 搞到本地人都驚左佢地
屌既唔係移民唔係單單字面上既意思喎, 依家(or應該講以前繁榮既香港) 係你口中既移民+英國政府建立出黎。

你口中既屌新移民係香港無自主決定權下, 每日強制接受150個新移民, 佢地對社會既影響, 同經濟既負擔先令人討厭啫

香港人口大部份,戰時加大飢荒時來港,30年間來左三百幾萬。呢個時候,香港有自主決定權嗎?每日何只150人呀?幾萬幾萬咁來架?所以香港從來都係移民城市,唔好自以為原居民啦,你老豆係四大家族先好出聲啦。
新移民係垃圾,係蝗蟲
因為佢都係我之後先來。

我自己覺得兩種"新移民"最大既分別係, 佢地點樣影響社會發展。
以前個堆你口中幾萬幾萬都係踩成腳牛屎既來港移民, 令香港由漁村變輕工業亞洲4小龍, 再成為國際金融中心。

而97起每日150, 當然唔可以否定佢地對香港冇貢獻, 亦唔講新聞點樣通常報導佢地拎綜援r著數 etc.
咁到而家過左22年, 香港又有冇因為呢班勞動力令我地更鞏固亞洲入面既地位﹑影響力?

不過既然你民巳移, 抱住隔山觀虎鬥既心態不如比心機係你新既地方貢獻一下吧, 如果唔係做左你當地人眼中既侵略者就替你擔心了

其實用中港移民黎代入槍殺案根本就唔岩...
槍殺案所指既入侵遠遠大於香港既情況...

你話香港比南亞人入侵就似返D樣
膚色習俗完全唔同又帶頭巾又唔係講中文 所繁殖既下一代係完全無華人DNA向入面...
你150支那同香港人結合最終都係生個華人出黎,個仔都係一個香港華人

新移民係垃圾,係蝗蟲
因為佢都係我之後先來。

我自己覺得兩種"新移民"最大既分別係, 佢地點樣影響社會發展。
以前個堆你口中幾萬幾萬都係踩成腳牛屎既來港移民, 令香港由漁村變輕工業亞洲4小龍, 再成為國際金融中心。

而97起每日150, 當然唔可以否定佢地對香港冇貢獻, 亦唔講新聞點樣通常報導佢地拎綜援r著數 etc.
咁到而家過左22年, 香港又有冇因為呢班勞動力令我地更鞏固亞洲入面既地位﹑影響力?

不過既然你民巳移, 抱住隔山觀虎鬥既心態不如比心機係你新既地方貢獻一下吧, 如果唔係做左你當地人眼中既侵略者就替你擔心了

其實用中港移民黎代入槍殺案根本就唔岩...
槍殺案所指既入侵遠遠大於香港既情況...

你話香港比南亞人入侵就似返D樣
膚色習俗完全唔同又帶頭巾又唔係講中文 所繁殖既下一代係完全無華人DNA向入面...
你150支那同香港人結合最終都係生個華人出黎,個仔都係一個香港華人

真心最驚佢地
起清真寺唔一定係侵略
但咁多穆斯林湧入歐洲, 政府仲要偏幫佢地就肯定係侵略

首先穆斯林人走就唔一定係侵略
佢地可以係為左逃避戰亂

其次係政治考量
歐洲唔收佢地咪變成中國或者印度收
甚至俄佬都有機會收少少
到時等於為呢兩個國家增添一堆額外勞動人口
加上中國成熟既管治手段
可以迅速控制呢班人既思想
結果又會加快中國發展速度
對歐洲帶黎威脅

而家穆斯林難民o係歐洲既行為已經令人聯想到侵略
(大量生仔, 拒絕接受本地文化, 要本地人就番佢地, 令治安惡化, 搞本地女人, 仲有好多事例)
逃避戰亂只係一個藉口, 實際就係當左歐洲係佢地既應許之地
仲有乜野勞動人口, 歐洲係唔夠人手既自然會請外勞
而唔係好似而家咁大部份都係俾佢地白吃白喝, 搞到本地人都驚左佢地

問題咪就係歐洲收佢地,入黎會浪費資源
唔收佢地,變俾印度或者中共收
結果都係對歐洲有負面影響
兩難問題黎
係全球化年代資源本身就係流動,唔想流動的話就唯有做北韓。同埋文化的流動比資源的流動更加難以控制,歷史上無一個地方同國家的文化係恆久不變,係一個人類社會生存的條件就係要接受同其他唔同想法的人和平共存。

多元係咪代表要通吃?
係咪幾低劣既文明都要忍讓?

包容都算 而家有蛔成日叫所有人就佢地
咁我地使唔使叫班港女又包下頭 或者叫茶樓唔食豬?

回教=低劣&霸道

唔係要通吃,如果一啲行為威脅到和平共存的話係可以唔寬容。例如唔畀人食豬食牛食狗的主張可以唔寬容,強迫人帶頭巾或者強迫人唔可以帶頭巾的都可以唔寬容。

但條線唔係高尚或者低劣呢類主觀的直覺。

最緊要set界線
穆斯林班撚樣去其他國家搞人就得,一屌佢就比人話歧視

但其他國家嘅人去伊斯蘭國家就要跟返佢哋嘅規矩
宗教自由??
試下喺穆斯林國家起個耶穌就真係自由啦

大家互相仇殺 一定會戰爭

可以嘅話,應該將戰爭「盡量」推到「最後選項」嘅手段

直頭唔好接觸咪算囉
蛔自己圍來玩
肯尊重其他人既就繼續開放交流

人地都唔包容你 你做咩要去接受人呢?
雖然佢講得幾有道理, 但係用到槍vs手無寸鐵嘅人, 點都係失敗者, 一d都唔光彩, 一係你夠彊就去搞話事人/領袖/當權者
果d 湧入既難民 / 移民都係共犯黎
就好似香港每日150人咁, 你今日睇好似冇咩野
人地慢慢壯大自己既勢力, 他日社會地位高過你本地人你就會明咩事

咁佢可以去冧支持150人嘅當權者, 走去搞d魚毛有咩用, 係就直接去搞掂維尼/柒婆

下個上台咪一鳩樣
制度既錯就要去做勇士殺人
咁樣合理?

政府對每日150問題就只會用
唔好阻人天輪樂 為由唔取消

醫療界都知既問題所在
但政府都仲係用上述理由

咁連燈仔係咪又要組團去拎老牛去殺蝗?

槍手目的唔係為咗清理門戶
而係敲響個警鐘

警鐘?
政府依然都會放難民入黎
正如之前醫療界遊行暫停150一樣

咁就唔做?而家呢個係佢認為嘅可行辦法喎 要個後續同自己預想完全一樣先係啱先可以做?不如去做先知
槍手自白最尾嗰段
“Do nothing, Win nothing, Achieve nothing.”
“With risk comes possibilities, with possibilities comes chance for victory.”
已經充份表達咗佢點解揀呢條不歸路
想問下有無自白書既backup, 第一個post 條link 已經404
而係敲響個警鐘

警鐘?
政府依然都會放難民入黎

咁就唔做?而家呢個係佢認為嘅可行辦法喎 要個後續同自己預想完全一樣先係啱先可以做?不如去做先知
槍手自白最尾嗰段
“Do nothing, Win nothing, Achieve nothing.”
“With risk comes possibilities, with possibilities comes chance for victory.”

咁試問連燈仔係咪會拎老牛去清蝗?
點講都唔合情理

你估政府真係唔知150連累醫療界?
係維尼叫到無得停
咁樣合理?

醫療界都知既問題所在
但政府都仲係用上述理由

而係敲響個警鐘

警鐘?
政府依然都會放難民入黎

其他人都有機會認同槍手的動機,
有可能會跟佢咁做,或去傷害更多穆斯林的信徒,班信徒當然唔好恰一定會反抗,咁就會去到國家層面。

你用香港D遊行來做比喻,我覺得唔太適合。因為這事件係有關宗教等問題。
本地人穆斯林點計?
想問下有無自白書既backup, 第一個post 條link 已經404

https://docdro.id/f9zGhny

戴頭盔: 我都唔知咩黎
咁樣合理?

醫療界都知既問題所在
但政府都仲係用上述理由

而係敲響個警鐘

警鐘?
政府依然都會放難民入黎

佢有講自己個心路歷程
大意就係佢好絕望 覺得民主社會改變唔到現況 所以想以身作則鼓勵更多白人效法

其實真係無乜用 嚴格黎講都係發洩姐
全球化係一盤大生意 邊可能話改就改
穆斯林班撚樣去其他國家搞人就得,一屌佢就比人話歧視

但其他國家嘅人去伊斯蘭國家就要跟返佢哋嘅規矩
宗教自由??
試下喺穆斯林國家起個耶穌就真係自由啦

其實阿拉伯國家都有伊斯蘭教同基督教共存的地方,黎巴嫩就係最好的例子,小弟以前去伊拉克都見到有教堂

黎巴嫩可以共存?唔太覺,班天主教徒同回咪又係打到飛起,再加埋周圍以色列同敘利亞千絲萬縷既情仇,根本係死局黎,唯有不同種族隔離先得

可能以前係打到飛起,現在的黎巴嫩已經冇戰爭好耐,可能近以色列的邊境地區會較亂,而加好多阿拉伯國家都深受西化文化影響,當地人開放程度其實好高,我自己都係親眼見過先咁講。

以色列同全部伊斯蘭教國家都敵對,我估唔止要隔離,要趕d猶太人離開中東地區先肯罷休
警鐘?
政府依然都會放難民入黎

槍手自白最尾嗰段

咁試問連燈仔係咪會拎老牛去清蝗?
點講都唔合情理

你估政府真係唔知150連累醫療界?
係維尼叫到無得停

香港人有槍 可能早就有人做咗
之鋒都恥笑u no gun 冇force邊有bargaining power

https://www.documentcloud.org/documents/5770516-The-Great-Replacement-New-Zealand-Shooter.html#document/p1

有冇pdf?
而係敲響個警鐘

警鐘?
政府依然都會放難民入黎

其他人都有機會認同槍手的動機,
有可能會跟佢咁做,或去傷害更多穆斯林的信徒,班信徒當然唔好恰一定會反抗,咁就會去到國家層面。

你用香港D遊行來做比喻,我覺得唔太適合。因為這事件係有關宗教等問題。

你咁講即係認同殺人係合理
到最尾成個國家都會變大逃殺

香港遊行過幾百次叫停150 點解唔合理?
唔通去到連燈仔拎老牛起義清洗先可以拎黎比?
蝗日日搶緊香港人資源應該比宗教問題更貼切

https://www.documentcloud.org/documents/5770516-The-Great-Replacement-New-Zealand-Shooter.html#document/p1

有冇pdf?

而係敲響個警鐘

警鐘?
政府依然都會放難民入黎

佢有講自己個心路歷程
大意就係佢好絕望 覺得民主社會改變唔到現況 所以想以身作則鼓勵更多白人效法

所以香港都係中國一盤大生意
絕對無可能會停到150
方便第時接翻香港全部都係蝗
警鐘?
政府依然都會放難民入黎

佢有講自己個心路歷程

所以香港都係中國一盤大生意
絕對無可能會停到150
方便第時接翻香港全部都係蝗

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞