基督城槍手自白書集中討論區

855 回覆
261 Like 14 Dislike
呢個世界本身就係你打下我,我侵略下你。以前人地用宗教,十字軍東征,近代d用意識形態,經濟,資本主義大戰共產主義,呢家就用大愛多元和平,支那同穆斯林本身就係黑食黑,白人怕穆斯林,穆斯林怕支那人極左之後只會係極右,其實呢家歐洲已經有一班人好反對女權,多元,全球化,難民大愛,只係等緊一個再世元首,時勢做英雄

不過個槍手似乎唔反女權佢提到果兩件穆斯林惡行都係為女性可憐,又係堆建議大家點做到用men and women,表示白人女性都應該為呢場culture war出一分力
係reddit (/r/conspiracy) 見到

所以事實上佢既行動出於危機感
多元文化本身就係on9黃子華講得啱,兩個人用一個廁所得唔得?就算係美國所謂多元文化,其實歧視同分類都好多,比如黑人區,富人區,韓國城,中國城,講大愛多元根本on9,你唔介意同人同廁,就覺得其他人都唔介意

其實最on9 係劃分得越來越細
甚至係以小眾為榮 行逆向歧視
多元文化本身就係on9黃子華講得啱,兩個人用一個廁所得唔得?就算係美國所謂多元文化,其實歧視同分類都好多,比如黑人區,富人區,韓國城,中國城,講大愛多元根本on9,你唔介意同人同廁,就覺得其他人都唔介意

同樣邏輯

民主制度本身就係on9柏拉圖講得啱,搞政治點解唔搵特殊培訓嘅專業人士?就算係美國所謂民主制度,其實缺點都好多,比如gerrymandering,金權政治,electoral college,disenfranchisement,講民主制度根本on9,你唔介意畀暴民通知,就覺得其他人都唔介意

係咪好合理呢
其實佢講既INVADERS班大陸仆街都已經係咁
隨時呢單野令個種族仇恨提升到第個層次去埋其他種族或者一個新標準去非本土既人

呢份自白真係好爆
呢個世界本身就係你打下我,我侵略下你。以前人地用宗教,十字軍東征,近代d用意識形態,經濟,資本主義大戰共產主義,呢家就用大愛多元和平,支那同穆斯林本身就係黑食黑,白人怕穆斯林,穆斯林怕支那人極左之後只會係極右,其實呢家歐洲已經有一班人好反對女權,多元,全球化,難民大愛,只係等緊一個再世元首,時勢做英雄

不過個槍手似乎唔反女權佢提到果兩件穆斯林惡行都係為女性可憐,又係堆建議大家點做到用men and women,表示白人女性都應該為呢場culture war出一分力

其實先對外而對內一向係白人中心意想,華人就只會自己人打自己人,人地依家姦你d女,你仲諗咩女權主義?打走班強姦犯再諗啦,就好似香港,比支那一啖一啖食緊,但港豬仲分毒撚女神,私樓公屋,註定香港呢個城市要失敗
係全球化年代資源本身就係流動,唔想流動的話就唯有做北韓。同埋文化的流動比資源的流動更加難以控制,歷史上無一個地方同國家的文化係恆久不變,係一個人類社會生存的條件就係要接受同其他唔同想法的人和平共存。

多元係咪代表要通吃?
係咪幾低劣既文明都要忍讓?

包容都算 而家有蛔成日叫所有人就佢地
咁我地使唔使叫班港女又包下頭 或者叫茶樓唔食豬?

回教=低劣&霸道

唔係要通吃,如果一啲行為威脅到和平共存的話係可以唔寬容。例如唔畀人食豬食牛食狗的主張可以唔寬容,強迫人帶頭巾或者強迫人唔可以帶頭巾的都可以唔寬容。

但條線唔係高尚或者低劣呢類主觀的直覺。

而家就係班回豬莊閒不分囉 要人包容又唔肯就下人 個問題咪呢度囉 根本就係中世紀生蕃

低劣唔低劣係另一個問題 確實唔係重點
至於唔了解詳情既巴打可以睇下巴基斯坦d on9新聞
家庭團聚

團足廿年都未團完?

其實點解唔係講日本 而係支持支那
日本移民低 又排外 本土文化保留極佳 好岩佢個套 係依家少子化被迫吸多些少人

定係好似Pewdiepie 咁知自己衰衰地 想拎個名hurt中國 唔想hurt到日本

佢支持中國係支持佢處理muslim嘅手法?全面嘅壓迫滅人族
但佢無處理到一點,中國CCP先係侵略者,個班Muslim 係係自己屋企,而無向外侵略。

就係咁先唔明
定只係反映咗外國人對支那殘暴既無知 上reddit真係大把on9仔
咁請問你點樣回應我嘅論點?
我嘅邏輯完全係參考上面同情槍手嘅人

利申反對150,但係樓上啲人完全抽離脈絡
將香港VS中國嘅思維套入去西方VS伊斯蘭嗰度

假如今次係巴勒斯坦人炸猶太會堂的話
我就真係「能夠理解」(當然不能接受

上面覆左你,係,駁唔到
佢地之間的確未累積到足夠嘅仇恨
但問題又黎啦,係唔係只要咁樣互相傷害多幾次,儲夠足夠嘅血,就「合理」呢?

所以我唔會提倡互相傷害
因為two wrong doesn't make one right
我講德國滅族嘅例子,明顯係歸謬法

當然唯一嘅出路係要化解怨恨
講就容易做就難
所以先會有一大堆有關轉型正義/族群衝突嘅研究
但係問題正正在於
有心解決問題嘅人,佢地嘅論述會有好多nuance
自然唔係上網講幾句「你殺我族一人,我滅你全家」呢啲中二病咁易理解/傳播

和平當然係最好
不過我又會諗,而家其實係戰爭之中
戰爭要結束除左一面輸,就係兩面一齊輸
有無咩相關嘅書、文會推薦?

轉型正義我淺薄嘅認識之中,都只係事後點樣重新frame件事,化解遺族仇恨(i.e. nazi戰後已經唔存在,下令殺人嘅人都死晒)
係現在進行式之中,除左分向兩邊,真真正正根除問題,又有咩解決方法化解怨恨呢?定真係inevitable,全世界一齊食花生、食人血饅頭?

同樣邏輯

民主制度本身就係on9柏拉圖講得啱,搞政治點解唔搵特殊培訓嘅專業人士?就算係美國所謂民主制度,其實缺點都好多,比如gerrymandering,金權政治,electoral college,disenfranchisement,講民主制度根本on9,你唔介意畀暴民通知,就覺得其他人都唔介意

係咪好合理呢

一向冇人話民主制度係完美佢係一人食飯萬人食屎,同大家一齊食飯或者一齊食屎分別,民主著重人人都有責任同權力,但獨裁統治就得一個人有權力但萬人要為佢負責

呢位巴打不如查下西方「女權」到底係咩一回事先再加入討論 應該會嚇你一跳
其實佢講既INVADERS班大陸仆街都已經係咁
隨時呢單野令個種族仇恨提升到第個層次去埋其他種族或者一個新標準去非本土既人

我咁講可能唔係太岩聽,不過大陸新移民問題同伊斯蘭激進文化入侵,性質唔係好想同,而家世界既局勢太亂。係世界觀來講,如果打仗,香港人同大陸人都會係殊途同歸。
其實道理上我認同呢個槍手自白書講既野
佢開槍射死咁多人的確係殘暴冷血
但係係咩原因逼到佢去到呢一步?
而家數千百萬既穆斯林入侵緊歐洲, 搶奪緊當地資源, 搞人地D 女人
個政府唔係制止而係允許佢地咁做, 有白人反對既話仲要俾政府同一班瘋狂人民圍攻,
連政府, 媒體都出賣自己人民, 你唔自己出手可以點?
右翼表達意見只會俾左膠話係法西斯, 但係左膠對穆斯林既禍害隻字不提

咁而家即係點先, 外人可以任意入黎搶你既野, 搞你既女人, 殺人都有政府幫手低調處理,
你要攤大雙手唔俾反抗任人魚肉, 哪怕一句話話講出口都係法西斯
下場只有一個, 好似香港人咁等死, 等下一代俾外敵同化邊個講普通話做母語既中國人

根本呢d 情況拎槍殺人先係理性下既選擇, 呢個係唯一反抗既機會
好似香港人呢d 唔係叫理性, 而係叫甘願為奴

屌咁你咁講
咁多中東難民湧入歐洲係點解啊?
係咩原因逼到佢去到呢一步?
而家歐美國家介入中東政治,玩代理人戰爭
外人可以任意入黎炸你嘅樓, 殺你嘅仔女, 軍火都係外國提供嘅
按照你嘅邏輯
咁伊斯蘭恐怖主義咪就係「理性下既選擇」, 呢個係唯一反抗既機會

呢一段佢講咗好多人都唔肯面對嘅現實。啲人寧願逃避呢啲現實

其實2戰後 個世界都無真正和平過

係從來都冇
除非大家都死晒
一日有宗教 一日都唔會和平
而家數千百萬既穆斯林入侵緊歐洲, 搶奪緊當地資源, 搞人地D 女人
個政府唔係制止而係允許佢地咁做, 有白人反對既話仲要俾政府同一班瘋狂人民圍攻,
右翼表達意見只會俾左膠話係法西斯, 但係左膠對穆斯林既禍害隻字不提

咁而家即係點先, 外人可以任意入黎搶你既野, 搞你既女人, 殺人都有政府幫手低調處理,
你要攤大雙手唔俾反抗任人魚肉, 哪怕一句話話講出口都係法西斯
下場只有一個, 好似香港人咁等死, 等下一代俾外敵同化邊個講普通話做母語既中國人

根本呢d 情況拎槍殺人先係理性下既選擇, 呢個係唯一反抗既機會

屌咁你咁講
外人可以任意入黎炸你嘅樓, 殺你嘅仔女, 軍火都係外國提供嘅
按照你嘅邏輯
咁伊斯蘭恐怖主義咪就係「理性下既選擇」, 呢個係唯一反抗既機會

閣下係俠義風骨本人

呢位巴打不如查下西方「女權」到底係咩一回事先再加入討論 應該會嚇你一跳

如果係講白左扭曲左既女權我無異議
我講緊係女性應該有同男性同樣權利同責任果種女權而槍手暗示女性都有同樣為呢場culture war付出既責任

同樣邏輯

係咪好合理呢

一向冇人話民主制度係完美佢係一人食飯萬人食屎,同大家一齊食飯或者一齊食屎分別,民主著重人人都有責任同權力,但獨裁統治就得一個人有權力但萬人要為佢負責

無錯
我亦都同意你所講嘅嘢啊

多元文化亦都一樣
美國執行得唔好,係美國嘅問題
唔能夠直接推論多元文化嘅問題
(當然多元文化佢本身有問題啦,但係唔係就咁噠美國/黃子華做例子就得

屌咁你咁講
按照你嘅邏輯

閣下係俠義風骨本人

同樣邏輯

係咪好合理呢

條友大愛左狗黎
講親lgbt 變性人 蝻 個類
例牌衝出黎護航
幾時到班大媽呀
睇撚死你學咩文都唔掂啦
支那人定蛔禍害大?

支那過一代就變黃皮白人啦,蛔唔離教就永遠係蛔
同樣邏輯

係咪好合理呢

條友大愛左狗黎
講親lgbt 變性人 蝻 個類
例牌衝出黎護航

大愛左狗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞