基督城槍手自白書集中討論區

855 回覆
261 Like 14 Dislike
其實講到尾

佢就喺因為個人經歷

披住捍衛自由既羊皮

用恐怖主義既手段

去實行極端既保護主義

佢話hate those in the name of diversity ,係佢言語中根本就無diversity

將boundary 同culture 同diversity 呢d concept混為一談,然後披著正義既羊皮鼓吹武力,連老弱婦孺呢個普世價值都不顧,同幾百年前下下屠城有乜分別

如果連登仔學佢,應該一槍打死左梁天琦
香港本身係魚港好少人,今日大部份香港人都移民後代。所以香港人屌新移民,其實都幾好笑。

屌既唔係移民唔係單單字面上既意思喎, 依家(or應該講以前繁榮既香港) 係你口中既移民+英國政府建立出黎。

你口中既屌新移民係香港無自主決定權下, 每日強制接受150個新移民, 佢地對社會既影響, 同經濟既負擔先令人討厭啫

利申我係反對每日150
不過又咁講
97前其實香港人都係無自主決定權審批移民
真正控制審批權嘅係英國人(除非你將殖民地官員當成香港人囉...
大把人嘅父母都係咁走落黎

只不過依家香港人嘅主體意識成形,所以過往嗰套移民政策不合時宜姐

其實你講得一d都冇錯
當年同而家衝落黎既人都係為左更好既環境同生活 (當年仲有家庭團聚)
但以前個堆人同政府為而家既人建立左更好既制度, 而而家衝落黎既人就消費緊香港既福行同增加左"當地人"既生活壓力同成本
佢地個個都扮睇唔到
原來自己既價值觀同最愛既阿爺一樣

原來有理由就可以亂槍掃射殺人
咁同呀爺真係無分別
仲要咁多連登仔撐
有時真係好懷疑連登仔中學畢業未
一d批判性思考都無

佢哋好似強國人咁
信叢林法則以暴易暴
冇法治概念㗎

孫中山搞革命死咁多人又係莫視清朝嘅法治? Law is just a means to an end and is man made. Wake up
當然唔係講民族,跳左一跳,果然食飽飯唔好用咁多腦
除非共產(現實證明唔可行),否則都會為左多出黎嘅資源嘅分配而有衝突
/
以下199999
我會咁睇,唔計兒童係無自主能力,抽空context (即係由Muslim個肚出世開始,一世都係Muslim)
一個群體之中,抽出一個個 個體 去睇,無一個會係有罪,人亦都好難無緣無故去仇恨一個同自己無關係、無犯罪嘅人
但從整體黎講,係個群體就「有罪」,佢嘅對象係整體,而唔係個體,兒童都好,都只係群體嘅一部分
結論係,理解佢點解要咁做,但無法接受
希望佢會如同自白書所寫,受法律制裁

但係呢種將個體subsume響群體之下嘅概念
其實同伊斯蘭恐怖份子有乜嘢分別?

美國插手中東事務,相信你都會同意係造成中東亂局嘅其中一個原因
咁伊斯蘭恐怖份子咪用呢樣嘢做藉口去西方國家恐怖襲擊囉
點解啊,因為響佢地眼中「白人」呢個群體都係有罪
根本唔理呢啲白人「個體」/西方國家有無真係出兵打中東

所謂「理解佢點解要咁做」根本只係緩頰嘅代名詞

按照同樣嘅想法
其實德國應該要滅族
因為幾十年前德國嘅納粹黨一樣都係咁樣滅人地族
依家嘅德國人係點樣唔緊要
因為「群體」係有罪㗎嘛

無人駁到

你咁樣嘅態度唔係討論...
你最後呢句
"如果你真係支持報應, 你應該要知點解西方國家會俾人搞"
同樣地係合理番個槍手做既野

講真, 諗左一諗自白書入面講既野, 根本除左傷亡唔會有第二個結果
以香港為例
1, 我地鍵盤屌住班每日150, 現實默默忍受, 最後香港人被同化﹑忍唔住離開﹑離開唔到既洐生社會撕裂, 結果都係衝突, 雖然死既唔一定係人命, 係希望

2, 選擇對抗的話, 只會被強權逐個獵殺, 因為香港本身冇本錢對抗
3, 冇左150, 大家都互相係自己留係原有既土地生活 (好似自白書入面所講唔憎唔入侵nz既muslim), 但最後只會因為資源問題而打破, 文化入侵, 人口入侵, 衝突再次展開

由globalization開始, 文化﹑宗教仲有其他衝突都係避免唔到, 有得揀冇咩人想係ssp對住班南亞圍住你生活。 會唔會只係世界和平左太耐, 因為教育水平提升﹑資訊流通左既呢幾十年令大家將一d好根本既問題壓制左?

倒不如話係人嘅思想跟唔上時代嘅發展

侵略呢個行為真係"自古以來"
而包容, 接受呢兩個詞從來都係被迫
包容人地既文化? 只會慢慢被同化
接受民選選舉既結果? 再現代化再左膠既美國橫誇接近20年都接受唔到而家既trump同當年既布殊仔爆冷贏左個馬鼻

用宗教去講, 如果人係無罪﹑聖潔既話, 的確可以思想上進化 (唔單止進步)
但人係有欲望, 只會製造更多同延續衝突

// 包容人地既文化? 只會慢慢被同化//
咁只係代表你用錯咗「包容」呢個字
一種文化會被同化
最大原因就係因為佢弱
假如某啲人口中定義嘅「西方文化」咁優越
咁點解會畀人取代?

// 接受民選選舉既結果? 再現代化再左膠既美國橫誇接近20年都接受唔到而家既trump同當年既布殊仔爆冷贏左個馬鼻//

呢樣仲搞笑
如果接受到呢樣嘢的話
我不如支持功能組別千秋萬世

// 用宗教去講, 如果人係無罪﹑聖潔既話, 的確可以思想上進化 (唔單止進步)但人係有欲望, 只會製造更多同延續衝突//
正正係因為人唔係完美
所以先需要進步
更加唔好提人嘅慾望相當大程度受社會塑造
曾經我都好天真以為香港人團結對付蝗

唔好話去到殺人,連鄙視咀咒都做唔到

大家咁話

澳洲昆士蘭參議員回應事件
穆斯林班撚樣去其他國家搞人就得,一屌佢就比人話歧視

但其他國家嘅人去伊斯蘭國家就要跟返佢哋嘅規矩
宗教自由??
試下喺穆斯林國家起個耶穌就真係自由啦

大家互相仇殺 一定會戰爭
人生存要消耗資源
而唔同文明都有自己嘅秩序=資源分配嘅方式
流動嘅話,點處理資源分配呢個問題?
如果為令資源可以分配到,而改變秩序,咁就唔存在diversity
現代嘅秩序以「國家」為單位,特別好多係nation state。國家有界線,民族呢個身份嘅劃分亦都有資源分配劃分嘅意味
一日資源唔係無限,人類一日都好難可以和平共存
(食飯時間唔係太諗到野,但好想好想知道你會點諗資源呢個問題。呢一樣野係直接令我支拎本土運動。)

係全球化年代資源本身就係流動,唔想流動的話就唯有做北韓。同埋文化的流動比資源的流動更加難以控制,歷史上無一個地方同國家的文化係恆久不變,係一個人類社會生存的條件就係要接受同其他唔同想法的人和平共存。

多元係咪代表要通吃?
係咪幾低劣既文明都要忍讓?

包容都算 而家有蛔成日叫所有人就佢地
咁我地使唔使叫班港女又包下頭 或者叫茶樓唔食豬?

回教=低劣&霸道

唔係要通吃,如果一啲行為威脅到和平共存的話係可以唔寬容。例如唔畀人食豬食牛食狗的主張可以唔寬容,強迫人帶頭巾或者強迫人唔可以帶頭巾的都可以唔寬容。

但條線唔係高尚或者低劣呢類主觀的直覺。

澳洲昆士蘭參議員回應事件

順帶一提已經俾人輪緊大米
蝗蟲好似唔會好似伊斯蘭教徒咁集中聚集係一個地方
但係呢種將個體subsume響群體之下嘅概念
其實同伊斯蘭恐怖份子有乜嘢分別?

美國插手中東事務,相信你都會同意係造成中東亂局嘅其中一個原因
咁伊斯蘭恐怖份子咪用呢樣嘢做藉口去西方國家恐怖襲擊囉
點解啊,因為響佢地眼中「白人」呢個群體都係有罪
根本唔理呢啲白人「個體」/西方國家有無真係出兵打中東

所謂「理解佢點解要咁做」根本只係緩頰嘅代名詞

按照同樣嘅想法
其實德國應該要滅族
因為幾十年前德國嘅納粹黨一樣都係咁樣滅人地族
依家嘅德國人係點樣唔緊要
因為「群體」係有罪㗎嘛

無人駁到

你咁樣嘅態度唔係討論...

咁請問你點樣回應我嘅論點?
我嘅邏輯完全係參考上面同情槍手嘅人

利申反對150,但係樓上啲人完全抽離脈絡
將香港VS中國嘅思維套入去西方VS伊斯蘭嗰度

假如今次係巴勒斯坦人炸猶太會堂的話
我就真係「能夠理解」(當然不能接受

香港日日150...

家庭團聚

團足廿年都未團完?

香港日日150...

家庭團聚

團足廿年都未團完?

空穴來風 未必無因
曾經我都好天真以為香港人團結對付蝗

唔好話去到殺人,連鄙視咀咒都做唔到

大家咁話

D & G 係最團結
好唔想承認,佢講既都有道理,令人好struggle
屌既唔係移民唔係單單字面上既意思喎, 依家(or應該講以前繁榮既香港) 係你口中既移民+英國政府建立出黎。

你口中既屌新移民係香港無自主決定權下, 每日強制接受150個新移民, 佢地對社會既影響, 同經濟既負擔先令人討厭啫

利申我係反對每日150
不過又咁講
97前其實香港人都係無自主決定權審批移民
真正控制審批權嘅係英國人(除非你將殖民地官員當成香港人囉...
大把人嘅父母都係咁走落黎

只不過依家香港人嘅主體意識成形,所以過往嗰套移民政策不合時宜姐

其實你講得一d都冇錯
當年同而家衝落黎既人都係為左更好既環境同生活 (當年仲有家庭團聚)
但以前個堆人同政府為而家既人建立左更好既制度, 而而家衝落黎既人就消費緊香港既福行同增加左"當地人"既生活壓力同成本

呢點勉強同意嘅
但係你肯定當初走落黎香港嘅人真係如你所講
「建立咗更好嘅制度」?

我相信你都知道
香港人嘅政治冷感唔係今年先有
港英遺留落黎嘅社會制度
其實好大程度唔係港人自己爭取
而係英國為咗增加前途談判籌碼而落嘅工夫

所以點解香港制度崩壞得咁快
就係因為你心目中嘅
「為而家既人建立左更好既制度」嘅香港人
根本未出現
(近年有嘅都畀人打壓
穆斯林班撚樣去其他國家搞人就得,一屌佢就比人話歧視

但其他國家嘅人去伊斯蘭國家就要跟返佢哋嘅規矩
宗教自由??
試下喺穆斯林國家起個耶穌就真係自由啦

大家互相仇殺 一定會戰爭

呢個係遲早,
一個黨要一黨專政,千秋萬代
一個宗教係要不停繁殖要統治人類。
一批膠不理成本不停搶高地
你覺得進步具體係點
我都好認同你講"慾望相當大程度受社會塑造"
其實講到尾

佢就喺因為個人經歷

披住捍衛自由既羊皮

用恐怖主義既手段

去實行極端既保護主義

佢話hate those in the name of diversity ,係佢言語中根本就無diversity

將boundary 同culture 同diversity 呢d concept混為一談,然後披著正義既羊皮鼓吹武力,連老弱婦孺呢個普世價值都不顧,同幾百年前下下屠城有乜分別

如果連登仔學佢,應該一槍打死左梁天琦

exactly
指出伊斯蘭教義同普世價值衝突、要求鞏固自由民主價值係一回事
但係屠殺人地婦孺就完全係另一回事
其實點解唔係講日本 而係支持支那
日本移民低 又排外 本土文化保留極佳 好岩佢個套 係依家少子化被迫吸多些少人

定係好似Pewdiepie 咁知自己衰衰地 想拎個名hurt中國 唔想hurt到日本
係全球化年代資源本身就係流動,唔想流動的話就唯有做北韓。同埋文化的流動比資源的流動更加難以控制,歷史上無一個地方同國家的文化係恆久不變,係一個人類社會生存的條件就係要接受同其他唔同想法的人和平共存。

你用好多terms砌埋都係無回應到
呢一種資本、資源嘅流動係好宏觀,咁樣去睇似乎好理性,但其實係好唔理性,因為從個體去出發嘅話,呢種流動係個體身上係見唔到
不過而家係講緊點分配
但講到底,呢個世界嘅資源係有限,我相信你都讀過Karl Marx 我諗你都明,conflict係必然

接受唔同想法但有個限度,例如民主制度下反民主嘅人會被「驅逐」
而家面對緊嘅係兩套唔同秩序(文明)之間嘅嚴重衝突
資源反而只係面個層直觀嘅野....

唔明你講的分配具體係指咩。如果係國與國之間的分配,好似上面咁講,係全球化之下資源係流動。如果係一個社會之下的分配,首先佢會受上一種的分配所影響,另外我唔反對一個國家的資源承受能力係有上限,但而家好多時承受能力出現問題係因為資源過度不平等同集中,而呢個問題的原因正正係因為全球化之下一個國家已經唔可以確保到佢可以控制資本的出入。

和平共存的前題唔係大家都有一至的想法。而係即使有根本分歧都接受對方的存在。要避免你所講的文明衝突(其實具體指啲咩?),接受和平共存係前題。

文明衝突我會定義係無法共存嘅秩序之間衝突(Clash of Civilizations? 不過無真係睇本書 呢單野之後即刻想搵番出黎睇)
和平共存、接受分歧,我諗即係民主制度?但係民主都有佢嘅原則。

第一段最後一句「而呢個問題的原因~」我理解唔到同上面嘅關係
我會認為全球化資本流動只係將剝削全球化 ,但資本點流動都好,國家內嘅資源分配嘅界線係無變動
而「資源不平等同集中」我認為係無解決方法,係資本主義嘅必然

好似唔可在抽空黎講,而家衝突位正正係移民帶住另一套秩序,去其他國家,令資源分配出現更嚴重嘅問題(本身嘅class conflict,所加上族群conflict)

開始唔知自己up緊乜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞