基督城槍手自白書集中討論區

858 回覆
261 Like 14 Dislike
咪又係生多d, 唔好混血囉 希特拉都講左n次啦
老老實實二戰之後佢地個論述都係咁上下
暴走的赫胥黎巴,有部分立場我同你相左,但奈何我學識未夠,好難同你個邏輯較勁,如果我有更多資訊來源(特別係外語),關於今次既極端保守主義、多元矛盾等議題,真係想同你詳談
歐洲估計2045-2049左右,西歐白人與穆斯林人口比例會出現黃金交叉,出生率亦係穆斯林壓倒白人

我發現你真係唔知乜嘢叫曲線,乜嘢叫歸謬法㗎喔

依家講緊你支持個槍手嘅思路
同伊斯蘭恐怖份子嘅思路一樣啊

原來所謂唔畀人入侵嘅方法就係殺人地婦孺
即係你支持伊斯蘭恐怖份子啦
人地咪又係打住反西方帝國主義嘅旗號殺白人囉
人地嘅國家咪就係畀堆「白人」搞亂囉
反對伊斯蘭恐怖主義 = 支持白人入侵
典型on9二元對立思維
冇架, 我覺得而家歐洲個走勢只會同中國文革一樣
後知後覺, 到鑄成大錯不可挽回, 先會知錯
文革進行緊時候有人試過阻止結果俾瘋狂民眾鬥死
而家歐洲一樣, 槍手想阻止穆斯林湧入, 但太多瘋狂民眾, 就算有人同意都未必敢發聲
其實除非白人社會有重大政策 文化改變
否則穆斯林佔人口多數係白人國家 特別係歐洲呢個結局係無可避免

穆斯林一個家庭生八九個
白人家庭先生得一兩個
年復年compound落去
我都覺得個槍手同啲自殺式襲擊恐怖份子一樣
講野係有Point, 係理性既
佢地好清楚自己做緊咩
深明自己既行為係捍衛緊啲咩野價值

但行動就係走極端果隻
鮮明地突顯佢嘅意識形態

佢地果句 “真主偉大“
係想佢既伊斯蘭弟兄醒覺

佢最主要想做到既
係凝聚更多意志聚集埋一齊
佢知道要成功, 一定需要大家既醒覺
所以佢選擇咗以一個流血嘅極端手段既行動

Ps: 唔支持恐怖主義,純粹分析班伊斯蘭恐怖份子既動機
講得好
傾你老味咩。。。人類天生dna 有屠殺同類的根性

你睇下歷史,近呢二三十年死得算好少人,得盧旺達個單,人總會因為一d 原因自相殘殺,以前印尼,蝗,高棉個d...邊有咩撚解釋。

p.s 環保撚有咩表示
恐怖襲擊係去到人地國土攻擊, 根本就係侵略戰
槍手o係自己國土攻擊, 係自衛戰性質, 你覺得一樣?
係呀你可以話白人都有侵略中東, 推翻人地政權,
如果你係中東人你一樣可以打自衛戰, 絕對係合理正確
同理而家穆斯林入侵白人國度, 個槍手實行自衛戰有咩問題 ?
又想扯去其他話題呀?再者個判詞咪強調左冇證明事主作偽證囉,究竟係邊個死撐緊

不過納粹主義興起嘅背景
應該無關全球化啦
同一次大戰同埋大蕭條比較關係大

雖然我同意納粹初期確實係有部分政綱論調模仿左翼
個槍手都係走入人地國土開火,咁響本質上已經係藉極端右翼行恐怖主義
倒不如話「意見不同而達成唔到共識」嘅盡頭會引導至戰爭
只不過係邊一派首先按捺不住引發戰爭
Glass 結尾
其實法西斯主義嘅其中一個要素確實係民族主義
學者Roger Griffin就係將法西斯主義稱為
palingenetic ultranationalism
「國家復興式極端民族主義」 (中華民族偉大復興?

(當然法西斯主義非常複雜,呢個只係其中一種講法)
威瑪時代留低既係接踵不斷既負債及物價上漲,當時既德國民眾就同而家既香港人一樣,做左潛移默化既「德豬」

希特拉成功在用社會主義、民族復興等手段吸引人
Mosque = 穆斯林國土?
果度係NZ 唔係中東喎
澳洲人=紐西蘭人?
白人為主既國家必定係同一國家?
冇辦法宜家依個世界sound bite當道
啊即係穆斯林響自己國家無故殺害白人平民就無問題??
咁都叫自衛戰?自慰戰咋嘛?
唔會啊,連登仔響嗰種情況一樣會話人地蛔豬㗎
人地用英文做官方語言, 而唔係阿拉伯文做官方語言你點睇?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞