基督城槍手自白書集中討論區

855 回覆
261 Like 14 Dislike
班連登仔咁驚比人文化入侵
搬上支那住未
上面最興民族主義

民族主義同法西斯主義兩樣嘢黎架

咪同極端民族主義差唔多

不過個槍手似乎唔反女權佢提到果兩件穆斯林惡行都係為女性可憐,又係堆建議大家點做到用men and women,表示白人女性都應該為呢場culture war出一分力

呢位巴打不如查下西方「女權」到底係咩一回事先再加入討論 應該會嚇你一跳

如果係講白左扭曲左既女權我無異議
我講緊係女性應該有同男性同樣權利同責任果種女權而槍手暗示女性都有同樣為呢場culture war付出既責任

咪又係生多d, 唔好混血囉 希特拉都講左n次啦
老老實實二戰之後佢地個論述都係咁上下
暴走的赫胥黎巴,有部分立場我同你相左,但奈何我學識未夠,好難同你個邏輯較勁,如果我有更多資訊來源(特別係外語),關於今次既極端保守主義、多元矛盾等議題,真係想同你詳談
隨時殺左個恐怖分子 救返唔少人

https://www.youtube.com/watch?v=FqfbeuZf-n8
行得太前既人 總係會比社會指罵
到白人國家淪陷 伊斯蘭人口多過白人人口時 大家就會知佢係民族英雄

歐洲估計2045-2049左右,西歐白人與穆斯林人口比例會出現黃金交叉,出生率亦係穆斯林壓倒白人
其實道理上我認同呢個槍手自白書講既野
佢開槍射死咁多人的確係殘暴冷血
但係係咩原因逼到佢去到呢一步?
而家數千百萬既穆斯林入侵緊歐洲, 搶奪緊當地資源, 搞人地D 女人
個政府唔係制止而係允許佢地咁做, 有白人反對既話仲要俾政府同一班瘋狂人民圍攻,
連政府, 媒體都出賣自己人民, 你唔自己出手可以點?
右翼表達意見只會俾左膠話係法西斯, 但係左膠對穆斯林既禍害隻字不提

咁而家即係點先, 外人可以任意入黎搶你既野, 搞你既女人, 殺人都有政府幫手低調處理,
你要攤大雙手唔俾反抗任人魚肉, 哪怕一句話話講出口都係法西斯
下場只有一個, 好似香港人咁等死, 等下一代俾外敵同化邊個講普通話做母語既中國人

根本呢d 情況拎槍殺人先係理性下既選擇, 呢個係唯一反抗既機會
好似香港人呢d 唔係叫理性, 而係叫甘願為奴

屌咁你咁講
咁多中東難民湧入歐洲係點解啊?
係咩原因逼到佢去到呢一步?
而家歐美國家介入中東政治,玩代理人戰爭
外人可以任意入黎炸你嘅樓, 殺你嘅仔女, 軍火都係外國提供嘅
按照你嘅邏輯
咁伊斯蘭恐怖主義咪就係「理性下既選擇」, 呢個係唯一反抗既機會

你呢d 就係左膠典型既"白人贖罪論"
覺得白人對過往行為雖然贖罪
咪撚玩啦, 你睇歷史幾時有見過有國家打完人地之後覺得內疚
跟住俾佢地入侵番自己? 以往歷史係冇出現過咁瘋狂, 愚蠢既事
唯一有既咪就係而家班左膠控制下既歐洲
因為果班左膠既真面目就係背國賊, 同埋過份天真既蠢人

開槍果個就係考慮得比呢班左膠更多先會決定開槍, 佢知道俾呢班左膠搞落去, 歐洲遲早淪為穆斯林國度, 白人成為次等人

我發現你真係唔知乜嘢叫曲線,乜嘢叫歸謬法㗎喔

依家講緊你支持個槍手嘅思路
同伊斯蘭恐怖份子嘅思路一樣啊

原來所謂唔畀人入侵嘅方法就係殺人地婦孺
即係你支持伊斯蘭恐怖份子啦
人地咪又係打住反西方帝國主義嘅旗號殺白人囉
人地嘅國家咪就係畀堆「白人」搞亂囉
反對伊斯蘭恐怖主義 = 支持白人入侵
典型on9二元對立思維

https://www.youtube.com/watch?v=FqfbeuZf-n8
到白人國家淪陷 伊斯蘭人口多過白人人口時 大家就會知佢係民族英雄

冇架, 我覺得而家歐洲個走勢只會同中國文革一樣
後知後覺, 到鑄成大錯不可挽回, 先會知錯
文革進行緊時候有人試過阻止結果俾瘋狂民眾鬥死
而家歐洲一樣, 槍手想阻止穆斯林湧入, 但太多瘋狂民眾, 就算有人同意都未必敢發聲

真係去到伊斯蘭人口 > 白人個陣
我諗伊斯蘭應該掌握晒社會話說權

到時佢應該會被人妖魔化做 第二個希特拉
伊斯蘭教同支那人個格好似
去人地國家唔係學習融入當地文化
係要人地就佢個不特只
仲惡到改變當地傳統文化

就係一個例子,人地百幾年講開Merry Christmas
伊斯蘭教班撚樣投訴唔尊重佢個宗教
外國左膠就改晒做Happy Holiday

同支那人要香港人講普通話一樣唔肯融入

歐洲估計2045-2049左右,西歐白人與穆斯林人口比例會出現黃金交叉,出生率亦係穆斯林壓倒白人

其實除非白人社會有重大政策 文化改變
否則穆斯林佔人口多數係白人國家 特別係歐洲呢個結局係無可避免

穆斯林一個家庭生八九個
白人家庭先生得一兩個
年復年compound落去
唔明你講的分配具體係指咩。如果係國與國之間的分配,好似上面咁講,係全球化之下資源係流動。如果係一個社會之下的分配,首先佢會受上一種的分配所影響,另外我唔反對一個國家的資源承受能力係有上限,但而家好多時承受能力出現問題係因為資源過度不平等同集中,而呢個問題的原因正正係因為全球化之下一個國家已經唔可以確保到佢可以控制資本的出入。

和平共存的前題唔係大家都有一至的想法。而係即使有根本分歧都接受對方的存在。要避免你所講的文明衝突(其實具體指啲咩?),接受和平共存係前題。

文明衝突我會定義係無法共存嘅秩序之間衝突(Clash of Civilizations? 不過無真係睇本書 呢單野之後即刻想搵番出黎睇)
和平共存、接受分歧,我諗即係民主制度?但係民主都有佢嘅原則。

第一段最後一句「而呢個問題的原因~」我理解唔到同上面嘅關係
我會認為全球化資本流動只係將剝削全球化 ,但資本點流動都好,國家內嘅資源分配嘅界線係無變動
而「資源不平等同集中」我認為係無解決方法,係資本主義嘅必然

好似唔可在抽空黎講,而家衝突位正正係移民帶住另一套秩序,去其他國家,令資源分配出現更嚴重嘅問題(本身嘅class conflict,所加上族群conflict)

開始唔知自己up緊乜

要留住資本,就要令到個制度變得capital friendly,即係低稅低褔利。但一低稅低褔利就會有財富嚴重不平等,所以資本流動會影響國內分配,特別係福利分配。要解決呢個問題又唔想做北韓,唯一的方法就係好似歐盟咁進行國與國政治上的整合去制衡資本,但呢個方法無可避免會令唔同國家的文化面對面接觸,所以接受和平共存就會變得重要。

要分清移民的所謂秩序指的係咩。如果係奴隸制、獨裁、種族主義、恐怖主義之類的話,自由民主社會無需要寬容。但如果係新的宗教、文化、語言、生活飲食習慣,我見唔到有唔寬容的理由。

同埋就算無移民,一個自由社會之內一定會有各種不能共存的文化同信仰,和平共存都係必需。

講得好
傾你老味咩。。。人類天生dna 有屠殺同類的根性

你睇下歷史,近呢二三十年死得算好少人,得盧旺達個單,人總會因為一d 原因自相殘殺,以前印尼,蝗,高棉個d...邊有咩撚解釋。

p.s 環保撚有咩表示
屌咁你咁講
咁多中東難民湧入歐洲係點解啊?
係咩原因逼到佢去到呢一步?
而家歐美國家介入中東政治,玩代理人戰爭
外人可以任意入黎炸你嘅樓, 殺你嘅仔女, 軍火都係外國提供嘅
按照你嘅邏輯
咁伊斯蘭恐怖主義咪就係「理性下既選擇」, 呢個係唯一反抗既機會

跟住俾佢地入侵番自己? 以往歷史係冇出現過咁瘋狂, 愚蠢既事

開槍果個就係考慮得比呢班左膠更多先會決定開槍, 佢知道俾呢班左膠搞落去, 歐洲遲早淪為穆斯林國度, 白人成為次等人

典型on9二元對立思維

恐怖襲擊係去到人地國土攻擊, 根本就係侵略戰
槍手o係自己國土攻擊, 係自衛戰性質, 你覺得一樣?
係呀你可以話白人都有侵略中東, 推翻人地政權,
如果你係中東人你一樣可以打自衛戰, 絕對係合理正確
同理而家穆斯林入侵白人國度, 個槍手實行自衛戰有咩問題 ?
歐洲引入回教徒移民係二戰後已經出現嘅事,而家目的係要廉價勞力,唔係咩大愛內疚而畀佢地黎。連登仔乜鳩都鐘意賴落左膠呢個稻草人度

近十年係前所未有歐洲最大規模引入穆斯林,
而主要原因唔係經濟, 而係政治, 引入果d 係大部份戰爭難民
你唔知唔好講

佢呂麗瑤個單野出左verdict 都可以死撐
你唔洗咁認真

又想扯去其他話題呀?再者個判詞咪強調左冇證明事主作偽證囉,究竟係邊個死撐緊
睇左shooter篇野
純講思想
佢既中心思想其實係民族主義
係相信有種族差異個種民族主義(唔係公民民族主義)
其他經濟方面主張,同左翼冇太大分別

係個種典型由左突變極右既極端主義
呢種思潮全球化後大盛
全球化導致貧富分化嚴重惡化
中產下流
一批受過一定教育
能接觸最新資訊
但又生活不斷相對惡化
又改變唔到
形成一種左右滲集思想
納粹主義其實係咁既背景下出現
但現況又同納粹主義好唔同
呢種思潮更加去組織去中心

不過納粹主義興起嘅背景
應該無關全球化啦
同一次大戰同埋大蕭條比較關係大

雖然我同意納粹初期確實係有部分政綱論調模仿左翼

典型on9二元對立思維

個槍手都係走入人地國土開火,咁響本質上已經係藉極端右翼行恐怖主義

點睇呀各位義士

佢地個個都扮睇唔到
原來自己既價值觀同最愛既阿爺一樣

原來有理由就可以亂槍掃射殺人
咁同呀爺真係無分別
仲要咁多連登仔撐
有時真係好懷疑連登仔中學畢業未
一d批判性思考都無

倒不如話「意見不同而達成唔到共識」嘅盡頭會引導至戰爭
只不過係邊一派首先按捺不住引發戰爭
其實應該將輿論引去支那起集中營
等班回教佬同中共鬼打鬼

Glass 結尾
班連登仔咁驚比人文化入侵
搬上支那住未
上面最興民族主義

民族主義同法西斯主義兩樣嘢黎架

其實法西斯主義嘅其中一個要素確實係民族主義
學者Roger Griffin就係將法西斯主義稱為
palingenetic ultranationalism
「國家復興式極端民族主義」 (中華民族偉大復興?

(當然法西斯主義非常複雜,呢個只係其中一種講法)
睇左shooter篇野
純講思想
佢既中心思想其實係民族主義
係相信有種族差異個種民族主義(唔係公民民族主義)
其他經濟方面主張,同左翼冇太大分別

係個種典型由左突變極右既極端主義
呢種思潮全球化後大盛
全球化導致貧富分化嚴重惡化
中產下流
一批受過一定教育
能接觸最新資訊
但又生活不斷相對惡化
又改變唔到
形成一種左右滲集思想
納粹主義其實係咁既背景下出現
但現況又同納粹主義好唔同
呢種思潮更加去組織去中心

不過納粹主義興起嘅背景
應該無關全球化啦
同一次大戰同埋大蕭條比較關係大

雖然我同意納粹初期確實係有部分政綱論調模仿左翼

威瑪時代留低既係接踵不斷既負債及物價上漲,當時既德國民眾就同而家既香港人一樣,做左潛移默化既「德豬」

希特拉成功在用社會主義、民族復興等手段吸引人

典型on9二元對立思維

個槍手都係走入人地國土開火,咁響本質上已經係藉極端右翼行恐怖主義

Mosque = 穆斯林國土?
果度係NZ 唔係中東喎

果度係NZ 唔係中東喎

澳洲人=紐西蘭人?
白人為主既國家必定係同一國家?
令我諗起七宗罪同石破天驚套戲果兩個人,有時你要人留意你既message,就要做d 好驚天動地既壞事

冇辦法宜家依個世界sound bite當道

典型on9二元對立思維

啊即係穆斯林響自己國家無故殺害白人平民就無問題??
咁都叫自衛戰?自慰戰咋嘛?
唔會啊,連登仔響嗰種情況一樣會話人地蛔豬㗎

果度係NZ 唔係中東喎

澳洲人=紐西蘭人?
白人為主既國家必定係同一國家?

人地用英文做官方語言, 而唔係阿拉伯文做官方語言你點睇?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞