基督城槍手自白書集中討論區

855 回覆
261 Like 14 Dislike
唔好意思,之前貼錯例子,以下係簡易版

最左段野咁似腥港人5毛成日講既野
連登仔幾時揸槍做低哂d 150
我諗佢指份自白既受眾其實唔係俾所有光譜既人,反正如果你係和理非大愛份子,根本都唔會convince 到你做同路人,反而自白係鼓動部分中間或游離派,可以自發學佢咁出黎暴力抗爭。

奧兄你嘅講法似係傾向較正面嘅效果
但佢嘅講法好似傾向做依件事會引致一啲危險咁(指紫色嗰段)

做得呢種事一定係nothing to lose既人
所以一篇文既迴響唔會比得上一場經濟危機
到時實會有人scapegoat少數民族/移民之類

然後又會有呢類窮撚「保衛家園」

你係個comment嘅原發表者?
即係當有economic crisis 時啲人就會借d意話關移民事咁解?
Sorry唔係好明
穆斯林班撚樣去其他國家搞人就得,一屌佢就比人話歧視

但其他國家嘅人去伊斯蘭國家就要跟返佢哋嘅規矩
宗教自由??
試下喺穆斯林國家起個耶穌就真係自由啦

其實阿拉伯國家都有伊斯蘭教同基督教共存的地方,黎巴嫩就係最好的例子,小弟以前去伊拉克都見到有教堂

佢係講緊伊斯蘭嘅世界
黎巴嫩嗰啲世俗化好難講
係都用埃及/馬來西亞嚟做例子

你講的伊斯蘭世界係邊啲?
就算世俗化程度唔高的伊朗都有教堂,基督徒都有宗教自由。
仇恨真係好恐怖

支持呢個槍手既連登仔
係咪都會支持印尼排華...

https://youtu.be/arMOuEv4W2c
唔係支持 不過你要明白當中嘅原因
一日解決唔到 下單就會仲勁

冇guidelines
大家就會亂咁嚟
又係思維錯晒
強国監控晒,入埋集中營,酷刑,洗腦
但西方大愛任你想點就點

即係你指班isis因為強國監控難發動大屠殺?

根本isis冇可能係支那生存到

中共本質上咪另一個IS
係唔係睇復仇者聯盟上腦 thanos liked your comment

有討論就直接講啦

成效有分短期同長期
開源/節流
戰爭係節流 以前嘅戰爭出現係因為科技唔進步、冇足夠資源,將來有冇機會可以由源頭解決問題?
而且戰爭無人確保到會唔會一發不可收拾(eg核武器科技
所以先至冇superpower敢開戰 得把聲
但係今次呢個絕對唔係戰爭
係一個發洩性質嘅屠殺So9sad

AI
想問下有無自白書既backup, 第一個post 條link 已經404

https://docdro.id/f9zGhny

戴頭盔: 我都唔知咩黎

應該係依份同第一條link(maybe?)
個圈圈裏面有我上講嘅野
“Additional free community “
宜家嘅世代根本就係一個上咗癮嘅世代(主要因為科技資訊爆炸)

整咗個翻譯本,暫時都唔完整,希望各位巴絲幫幫手,比下意見。
編輯後記得加番個名。

《後殖民世代》
https://drive.google.com/file/d/120SMuKxDCw9y9Tmd0SsJj0v0qpE-LTlF/view?usp=drivesdk

100分

省返時間唔洗釋返中文讀

可惜我英文唔多好

唔緊
文明衝突我會定義係無法共存嘅秩序之間衝突(Clash of Civilizations? 不過無真係睇本書 呢單野之後即刻想搵番出黎睇)
和平共存、接受分歧,我諗即係民主制度?但係民主都有佢嘅原則。

第一段最後一句「而呢個問題的原因~」我理解唔到同上面嘅關係
我會認為全球化資本流動只係將剝削全球化 ,但資本點流動都好,國家內嘅資源分配嘅界線係無變動
而「資源不平等同集中」我認為係無解決方法,係資本主義嘅必然

好似唔可在抽空黎講,而家衝突位正正係移民帶住另一套秩序,去其他國家,令資源分配出現更嚴重嘅問題(本身嘅class conflict,所加上族群conflict)

開始唔知自己up緊乜

要留住資本,就要令到個制度變得capital friendly,即係低稅低褔利。但一低稅低褔利就會有財富嚴重不平等,所以資本流動會影響國內分配,特別係福利分配。要解決呢個問題又唔想做北韓,唯一的方法就係好似歐盟咁進行國與國政治上的整合去制衡資本,但呢個方法無可避免會令唔同國家的文化面對面接觸,所以接受和平共存就會變得重要。

要分清移民的所謂秩序指的係咩。如果係奴隸制、獨裁、種族主義、恐怖主義之類的話,自由民主社會無需要寬容。但如果係新的宗教、文化、語言、生活飲食習慣,我見唔到有唔寬容的理由。

同埋就算無移民,一個自由社會之內一定會有各種不能共存的文化同信仰,和平共存都係必需。

呢位巴打講野總係忽略穆斯林既特殊性
理論上你岩 包容先至令到資本同人才可以自由流動 對商業發展係有利
甚至個槍手本人都認同呢點

但要現代文明遷就kebab就有問題
好 就算仆街既蛔唔係多數
有兩成極端分子都死啦
就算佢地唔作奸犯科 都會對宿主國帶來麻煩

我唔敢講回教徒水平低係回教教義既錯
不過最起碼、最低限度下
西方政府有責任查清楚自己比咩人入黎自己國家
如果唔係實會有種族問題出現

其實你有冇朋友係Muslim,或者你有冇去了解過伊斯蘭教?無的話你不如去了解下先,同muslim傾下計。無時間的話幾個禮拜之前economist有個關於Muslims in Europe 的report都可以去望下。
文明衝突我會定義係無法共存嘅秩序之間衝突(Clash of Civilizations? 不過無真係睇本書 呢單野之後即刻想搵番出黎睇)
和平共存、接受分歧,我諗即係民主制度?但係民主都有佢嘅原則。

第一段最後一句「而呢個問題的原因~」我理解唔到同上面嘅關係
我會認為全球化資本流動只係將剝削全球化 ,但資本點流動都好,國家內嘅資源分配嘅界線係無變動
而「資源不平等同集中」我認為係無解決方法,係資本主義嘅必然

好似唔可在抽空黎講,而家衝突位正正係移民帶住另一套秩序,去其他國家,令資源分配出現更嚴重嘅問題(本身嘅class conflict,所加上族群conflict)

開始唔知自己up緊乜

要留住資本,就要令到個制度變得capital friendly,即係低稅低褔利。但一低稅低褔利就會有財富嚴重不平等,所以資本流動會影響國內分配,特別係福利分配。要解決呢個問題又唔想做北韓,唯一的方法就係好似歐盟咁進行國與國政治上的整合去制衡資本,但呢個方法無可避免會令唔同國家的文化面對面接觸,所以接受和平共存就會變得重要。

要分清移民的所謂秩序指的係咩。如果係奴隸制、獨裁、種族主義、恐怖主義之類的話,自由民主社會無需要寬容。但如果係新的宗教、文化、語言、生活飲食習慣,我見唔到有唔寬容的理由。

同埋就算無移民,一個自由社會之內一定會有各種不能共存的文化同信仰,和平共存都係必需。

多謝你嘅reply
諗左好耐,終於有啲明白點解會同你嘅想法有差異
係「和平」呢個字 我對呢個字有個太高嘅standard,但「和平」只不過係唔直接互相傷害
唔係包括平等而不受壓迫或剝削

當然政府要對所有人平等避免剝削同壓迫,但作為個人係私人事務上唔須要覺得所有人的想法都係平等,只係須要尊重對方有權利和平存在就可以。

點睇呀各位義士

佢地個個都扮睇唔到
原來自己既價值觀同最愛既阿爺一樣

認同/明白佢某啲論述唔代表完全認同佢理念(總結)。
佢話自己係eco-fascist,呢樣我係反對,因為我反對中共嘅原因就係因為中共係fascist。
如果純粹從政治理念睇件事
shooter種族主義念頭唔似係一早就有
早期信共產主義/無政府主義/自由主義
三者共同點都係反種族主義
所以只能推論
有d事刺激左佢思想由左膠變為極右
全球化下,全球勞工自由流動加劇
基本上就係用更窮幾無產階級同較穩定既中產無產階級鬥race to the bottom
呢個過程當中資產階級獲利以幾何級數咁上
而傳統中產階級只有少數利用炒賣增增加相對財富
大部份都就向下流傾向
左翼早期既應對係用全球無產階級聯合對抗全球資本聯合
呢個趨勢由2003反伊拉克戰爭到華爾街佔領運動達到左翼高鋒
之各國亂印銀紙,衰退不斷,資本主義死唔去
但惡果幾乎由勞工階層食晒,鬥唔瓜資本
社會危機就變成無產階級間互鬥
右翼風開始興起
睇返時序由左向右轉,正係shooter 呢班90後面對既困境
左又唔work,右又唔work,結果就搞到而家咁
呢個局其實左右派都唔知點搞好
唯有等一次全球級經濟大爆破
到時就要take side
一係無產階級大聯合隊瓜資本主義洗牌(左翼方向)
一係就各國內戰排外,變一二戰mode(右翼方向)

理論上你岩 包容先至令到資本同人才可以自由流動 對商業發展係有利

有兩成極端分子都死啦

不過最起碼、最低限度下

其實你有冇朋友係Muslim,或者你有冇去了解過伊斯蘭教?無的話你不如去了解下先,同muslim傾下計。無時間的話幾個禮拜之前economist有個關於Muslims in Europe 的report都可以去望下。

魔教唔畀人脫教,仔女一出世就入魔教
總之魔教要殺清
個post 實有左膠係度解釋
跟手扮有深度屌個殺手
女似“我唔同意, 但理解”, 然後屌柒殺手
但左膠就唔睇殺手篇論文
左膠右膠就一定有
各有各用處
難在點樣係依種思想中取得平衡
左膠右膠就一定有
各有各用處
難在點樣係依種思想中取得平衡

*兩種
個post 實有左膠係度解釋
跟手扮有深度屌個殺手
女似“我唔同意, 但理解”, 然後屌柒殺手
但左膠就唔睇殺手篇論文

論文

有冇人有睇呢一段 諗起班ssp南亞人 見到女成班一齊望

有兩成極端分子都死啦

不過最起碼、最低限度下

左膠你D point 黎黎去去都叫人“理解下”
大眾嘅理解你muslim 嘅只有你地D 衰嘢

同埋 無人無義務去理解你哋muslim
因為主場嘅唔係muslim, 反而係muslim 要去理解下個主要群體點念

明唔明啊,左膠
不如探討下點解伊斯蘭原教旨主義乜事吹得越嚟越勁
聖經可蘭經都有鼓吹暴力傳教既經文
但十字軍、宗教裁判所呢啲宗教狂熱行為係文藝復興之後已經少左好多
二戰後同基督教有關既恐襲,真係得IRA咁大把
反而伊斯蘭恐怖分子就越嚟越多
睇返條timeline 又好似係伊朗革命之後開始萌芽

IRA嚴格上嚟講應該唔係宗教原因?

一幅圖點出晒左膠既虛偽

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞