基督城槍手自白書集中討論區

858 回覆
261 Like 14 Dislike
連登仔幾時揸槍做低哂d 150
你係個comment嘅原發表者?
即係當有economic crisis 時啲人就會借d意話關移民事咁解?
Sorry唔係好明
你講的伊斯蘭世界係邊啲?
就算世俗化程度唔高的伊朗都有教堂,基督徒都有宗教自由。
冇guidelines
大家就會亂咁嚟
中共本質上咪另一個IS
AI
唔緊
其實你有冇朋友係Muslim,或者你有冇去了解過伊斯蘭教?無的話你不如去了解下先,同muslim傾下計。無時間的話幾個禮拜之前economist有個關於Muslims in Europe 的report都可以去望下。
當然政府要對所有人平等避免剝削同壓迫,但作為個人係私人事務上唔須要覺得所有人的想法都係平等,只係須要尊重對方有權利和平存在就可以。
認同/明白佢某啲論述唔代表完全認同佢理念(總結)。
佢話自己係eco-fascist,呢樣我係反對,因為我反對中共嘅原因就係因為中共係fascist。
More detail pls
如果純粹從政治理念睇件事
shooter種族主義念頭唔似係一早就有
早期信共產主義/無政府主義/自由主義
三者共同點都係反種族主義
所以只能推論
有d事刺激左佢思想由左膠變為極右
全球化下,全球勞工自由流動加劇
基本上就係用更窮幾無產階級同較穩定既中產無產階級鬥race to the bottom
呢個過程當中資產階級獲利以幾何級數咁上
而傳統中產階級只有少數利用炒賣增增加相對財富
大部份都就向下流傾向
左翼早期既應對係用全球無產階級聯合對抗全球資本聯合
呢個趨勢由2003反伊拉克戰爭到華爾街佔領運動達到左翼高鋒
之各國亂印銀紙,衰退不斷,資本主義死唔去
但惡果幾乎由勞工階層食晒,鬥唔瓜資本
社會危機就變成無產階級間互鬥
右翼風開始興起
睇返時序由左向右轉,正係shooter 呢班90後面對既困境
左又唔work,右又唔work,結果就搞到而家咁
呢個局其實左右派都唔知點搞好
唯有等一次全球級經濟大爆破
到時就要take side
一係無產階級大聯合隊瓜資本主義洗牌(左翼方向)
一係就各國內戰排外,變一二戰mode(右翼方向)
魔教唔畀人脫教,仔女一出世就入魔教
總之魔教要殺清
個post 實有左膠係度解釋
跟手扮有深度屌個殺手
女似“我唔同意, 但理解”, 然後屌柒殺手
但左膠就唔睇殺手篇論文
左膠右膠就一定有
各有各用處
難在點樣係依種思想中取得平衡
*兩種
論文

有冇人有睇呢一段 諗起班ssp南亞人 見到女成班一齊望
左膠你D point 黎黎去去都叫人“理解下”
大眾嘅理解你muslim 嘅只有你地D 衰嘢

同埋 無人無義務去理解你哋muslim
因為主場嘅唔係muslim, 反而係muslim 要去理解下個主要群體點念

明唔明啊,左膠
IRA嚴格上嚟講應該唔係宗教原因?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞