基督城槍手自白書集中討論區

855 回覆
261 Like 14 Dislike
法國呢到好撚多回教打手

咪又係成班理論家坐係樹講和平、自由、大愛,指住你個頭話你邏輯唔consistent,法西斯,恐怖保守右翼,跟手拋下幾個英文啊,乜乜學者,乜乜主義之類嚇人。
佢呢篇文章唔應該流出。

管理員係咪唔理,有人報警舉報散布恐怖主義可以好大獲。
但強烈建議你唔好理,
畢竟關係到社會網絡使用自由
變左唔係宗教問題而係本土權利問題。

呢種犯罪者思想擺上水面都唔好,
人類受資訊左右大部份局限於眼前
除非擁有第三方資訊
同時無人會得知潛在人士對犯罪者意志既認同及繼承,
繼續散布「恐怖」主義;
一切維穩都係圍繞「安全」為中心。
唔應該因爲好奇,想認識,想防範而公開,
而係就部份認知而加而有限度放佈資訊。
溫水煮蛙係華人常用手段,無知係自由既代價。

當然好似老美咁用命去換資訊散布都可以,
只係中國人口允許隨時都可以取代,
所以用因果去談數據只係量化既個別例子而非大數據處理。

你講得啱,但要杜絕呢種思潮唔係單靠冚檔,而係改變呢個過份政治正確既主流,尊重返一般右翼人士既聲音,而唔係咩都話法西斯

睇而家個風向睇怕都係人格謀殺條友然後當咩事都無發生過
過一排又有下個槍手出黎又LOOP返
你最後呢句
"如果你真係支持報應, 你應該要知點解西方國家會俾人搞"
同樣地係合理番個槍手做既野

講真, 諗左一諗自白書入面講既野, 根本除左傷亡唔會有第二個結果
以香港為例
1, 我地鍵盤屌住班每日150, 現實默默忍受, 最後香港人被同化﹑忍唔住離開﹑離開唔到既洐生社會撕裂, 結果都係衝突, 雖然死既唔一定係人命, 係希望

2, 選擇對抗的話, 只會被強權逐個獵殺, 因為香港本身冇本錢對抗
3, 冇左150, 大家都互相係自己留係原有既土地生活 (好似自白書入面所講唔憎唔入侵nz既muslim), 但最後只會因為資源問題而打破, 文化入侵, 人口入侵, 衝突再次展開

由globalization開始, 文化﹑宗教仲有其他衝突都係避免唔到, 有得揀冇咩人想係ssp對住班南亞圍住你生活。 會唔會只係世界和平左太耐, 因為教育水平提升﹑資訊流通左既呢幾十年令大家將一d好根本既問題壓制左?

倒不如話係人嘅思想跟唔上時代嘅發展

香港已經好明顯啦
學術上同職訓上兩方面應該分開
過份吹捧「惟有讀書高」依個概念
然後全個社會盲目追求「大學生」資歴
根本好多工「中學畢業」加「職業訓練」已經足夠
Skills Dismatch 得好嚴重

依種追尋高學歷要求嘅渴望係無止盡同貪(男)嘅
「人人都係Degree生」下一步然後點?
Master?PHD?冇得再上la wor
PHD之上再set多幾層無意義嘅階級?
對做野又究竟有冇幫助先!?

https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20110214/14970808
不如探討下點解伊斯蘭原教旨主義乜事吹得越嚟越勁
聖經可蘭經都有鼓吹暴力傳教既經文
但十字軍、宗教裁判所呢啲宗教狂熱行為係文藝復興之後已經少左好多
二戰後同基督教有關既恐襲,真係得IRA咁大把
反而伊斯蘭恐怖分子就越嚟越多
睇返條timeline 又好似係伊朗革命之後開始萌芽

純9估

因為
道德光環?
政治正確?
逆向歧視?
唔準指責受害人?
篇文404左?
法國呢到好撚多回教打手

咪又係成班理論家坐係樹講和平、自由、大愛,指住你個頭話你邏輯唔consistent,法西斯,恐怖保守右翼,跟手拋下幾個英文啊,乜乜學者,乜乜主義之類嚇人。

個個扮專家
講嘢離撚曬地
根本都接觸唔到最基層嘅人思想
所以咪釀成今次嘅慘劇囉
佢呢篇文章唔應該流出。

管理員係咪唔理,有人報警舉報散布恐怖主義可以好大獲。
但強烈建議你唔好理,
畢竟關係到社會網絡使用自由
變左唔係宗教問題而係本土權利問題。

呢種犯罪者思想擺上水面都唔好,
人類受資訊左右大部份局限於眼前
除非擁有第三方資訊
同時無人會得知潛在人士對犯罪者意志既認同及繼承,
繼續散布「恐怖」主義;
一切維穩都係圍繞「安全」為中心。
唔應該因爲好奇,想認識,想防範而公開,
而係就部份認知而加而有限度放佈資訊。
溫水煮蛙係華人常用手段,無知係自由既代價。

當然好似老美咁用命去換資訊散布都可以,
只係中國人口允許隨時都可以取代,
所以用因果去談數據只係量化既個別例子而非大數據處理。

你講得啱,但要杜絕呢種思潮唔係單靠冚檔,而係改變呢個過份政治正確既主流,尊重返一般右翼人士既聲音,而唔係咩都話法西斯

知其一而不知其二係社會常態,
但知其一而成為其一,呢個先最危險,而無從防範。

香港咁多年政治不正確,安全,
全因香港資訊自由而不廣凡,
一旦自由可操控,就自然控制到知其三其四而不知本一。三四為理想資訊,可謂過濾訊息。

我個人唔建議散佈,
但散佈本身就係自由問題,自然無討論正錯與否既地步。

從來正反只有一敗,協和無辦法排除偏執人士,智力係因素,價值觀,出身都係因素,人類無辦法阻止。
無可能調和極端,只能在極端破壞時制服。
我大可以講,
任何避免/防止極端既社會價值,
都係促使危及自由既過程。

既然係相對既悲劇,
就要相對地排除,
咁先叫做安全。
如果會唔會促進?無人知。
近十年係前所未有歐洲最大規模引入穆斯林,
而主要原因唔係經濟, 而係政治, 引入果d 係大部份戰爭難民
你唔知唔好講

把打
講下有咩政治原因?
唔該
係迷用外族黎入侵
黎增加國民既民族性?

有班自以為偉大既大愛左膠覺得引入外敵可以教化到佢地
同時本國唔會付出代價,
俾佢地控制之下既國家大量引入佢地覺得可以教化既穆斯林

鬼佬唔係咁天真啊
無其他原因啦?
美國就諗住好似蘇聯咁
用資本主義(錢)慢慢同化中國
仲可以整多個新興市場
消化下過剩既生産力
先忍咁耐姐
教化穆斯林
有咩好處
今鋪殺手喚醒英國人既話 唔洗脫歐都似

唔想啓示錄提到嘅戰爭咁快嚟到
今鋪殺手喚醒英國人既話 唔洗脫歐都似

南、北方王爭戰
份野唔係比左膠或者一般人睇
佢自己都好清楚
某d 人睇到,係一個wake up call
另外亦唔想比media 亂鳩spin

試想像下一個asian 比人歧視,同一個穆斯林移民甚至難民被歧視,左膠既反應係點?
家陣佢覺得白人地位被打壓,係一件危險既事,佢覺得要做d 野

呢個舉動最危險就係有機會打動左一d 遊離既low life

依句唔明
解嚟聽吓

我諗佢指份自白既受眾其實唔係俾所有光譜既人,反正如果你係和理非大愛份子,根本都唔會convince 到你做同路人,反而自白係鼓動部分中間或游離派,可以自發學佢咁出黎暴力抗爭。

奧兄你嘅講法似係傾向較正面嘅效果
但佢嘅講法好似傾向做依件事會引致一啲危險咁(指紫色嗰段)
Laws are made by people and people have agendas which, in this case, is leading to the decomposition of an entire race. Rule of law is just a tool for those to exploit when the agendas behind the laws are to their favour.

Laws are made by people and people have agendas which, in this case, is leading to the decomposition of an entire race. Rule of law is just a tool for those to exploit when the agendas behind the laws are to their favour.

其實既得利益者依個term係中性
不過係依件事上比較負面多啲
成件事真係好矛盾
紐西蘭 澳洲係移民國 白人係外來人
點解外來人會反外來人...... 情況就如香港一樣?

香港本身係魚港好少人,今日大部份香港人都移民後代。所以香港人屌新移民,其實都幾好笑。

you inspired me..
who is qualified to say he is the real local...
that's ironic...

槍手:中華人民共和國的政治及社會理念與我最接近
Child登仔又炒車
份野唔係比左膠或者一般人睇
佢自己都好清楚
某d 人睇到,係一個wake up call
另外亦唔想比media 亂鳩spin

試想像下一個asian 比人歧視,同一個穆斯林移民甚至難民被歧視,左膠既反應係點?
家陣佢覺得白人地位被打壓,係一件危險既事,佢覺得要做d 野

呢個舉動最危險就係有機會打動左一d 遊離既low life

依句唔明
解嚟聽吓

我諗佢指份自白既受眾其實唔係俾所有光譜既人,反正如果你係和理非大愛份子,根本都唔會convince 到你做同路人,反而自白係鼓動部分中間或游離派,可以自發學佢咁出黎暴力抗爭。

奧兄你嘅講法似係傾向較正面嘅效果
但佢嘅講法好似傾向做依件事會引致一啲危險咁(指紫色嗰段)

做得呢種事一定係nothing to lose既人
所以一篇文既迴響唔會比得上一場經濟危機
到時實會有人scapegoat少數民族/移民之類

然後又會有呢類窮撚「保衛家園」
仇恨真係好恐怖

支持呢個槍手既連登仔
係咪都會支持印尼排華...
侵略呢個行為真係"自古以來"
而包容, 接受呢兩個詞從來都係被迫
包容人地既文化? 只會慢慢被同化
接受民選選舉既結果? 再現代化再左膠既美國橫誇接近20年都接受唔到而家既trump同當年既布殊仔爆冷贏左個馬鼻

用宗教去講, 如果人係無罪﹑聖潔既話, 的確可以思想上進化 (唔單止進步)
但人係有欲望, 只會製造更多同延續衝突

將來會有更多嘅人為災難

只有用教化嘅途徑使人進化先係惟一嘅解決方法

「愛」同「平衡」嘅概念兩者缺一不可

唔係突登唱反調, 但得咩?
先唔講人部份宗教既信徒為左信仰可以聖戰
一d宗教異端就賺錢洗腦人民

宏觀d舉其他社會既問題黎講,
選舉可以玩黑材料(eg.香港), 傳媒操控 (成個hollywood 屌trump), 恐怖d既地方可以殺埋人都仲得 (南美)

又以接收難民為例, 根本現時難民主要來自伊斯蘭既國家, 佢地因宗教分歧一路打打殺殺, 其他國家如歐洲就算香港又基於人道理由無條件咁收, 但佢地因為處境加埋其他因素令佢地成為一個個炸彈設置係人民生活入面。
難民掙扎求存會愛收容佢地既地方嗎? 怕被歧視而先敵視, 怕被邊緣而先擴將

縮到香港咁細既地方黎講....我地連住咩地區, 男女性別, 工作地位都會嘈到面紅耳熱

人類真係可以大愛咩? 心入面每個人都想有咁既社會, 但可能出門口先落雨我地都會發炆, 何況人與人相處, 種族, 文化同埋宗教既林林總總

我想好好解答你
但太夜啦
希望聽日覆到你

簡短表達吓,近年嚟我有一種諗法:當一啲問題出現而你一直選擇視而不見,咁世界就一種非正常嘅方式去逼你正視返依啲問題

類似「你唔教好個仔,就等社會嚟同你教仔」個原理
片呢?
穆斯林班撚樣去其他國家搞人就得,一屌佢就比人話歧視

但其他國家嘅人去伊斯蘭國家就要跟返佢哋嘅規矩
宗教自由??
試下喺穆斯林國家起個耶穌就真係自由啦

其實阿拉伯國家都有伊斯蘭教同基督教共存的地方,黎巴嫩就係最好的例子,小弟以前去伊拉克都見到有教堂

佢係講緊伊斯蘭嘅世界
黎巴嫩嗰啲世俗化好難講
係都用埃及/馬來西亞嚟做例子
大家互相仇殺 一定會戰爭

可以嘅話,應該將戰爭「盡量」推到「最後選項」嘅手段

直頭唔好接觸咪算囉
蛔自己圍來玩
肯尊重其他人既就繼續開放交流

人地都唔包容你 你做咩要去接受人呢?

依個遲啲先回覆你(具體做法)
我嗰句係想喺極左同極右主義之間取得平衡
當中嘅取捨係無奈嘅,但為左滿足兩派主義卻是必須的
仇恨真係好恐怖

支持呢個槍手既連登仔
係咪都會支持印尼排華...

https://youtu.be/arMOuEv4W2c
唔係支持 不過你要明白當中嘅原因
一日解決唔到 下單就會仲勁
將來會有更多嘅人為災難

只有用教化嘅途徑使人進化先係惟一嘅解決方法

「愛」同「平衡」嘅概念兩者缺一不可

唔係突登唱反調, 但得咩?
先唔講人部份宗教既信徒為左信仰可以聖戰
一d宗教異端就賺錢洗腦人民

宏觀d舉其他社會既問題黎講,
選舉可以玩黑材料(eg.香港), 傳媒操控 (成個hollywood 屌trump), 恐怖d既地方可以殺埋人都仲得 (南美)

又以接收難民為例, 根本現時難民主要來自伊斯蘭既國家, 佢地因宗教分歧一路打打殺殺, 其他國家如歐洲就算香港又基於人道理由無條件咁收, 但佢地因為處境加埋其他因素令佢地成為一個個炸彈設置係人民生活入面。
難民掙扎求存會愛收容佢地既地方嗎? 怕被歧視而先敵視, 怕被邊緣而先擴將

縮到香港咁細既地方黎講....我地連住咩地區, 男女性別, 工作地位都會嘈到面紅耳熱

人類真係可以大愛咩? 心入面每個人都想有咁既社會, 但可能出門口先落雨我地都會發炆, 何況人與人相處, 種族, 文化同埋宗教既林林總總

我想好好解答你
但太夜啦
希望聽日覆到你

簡短表達吓,近年嚟我有一種諗法:當一啲問題出現而你一直選擇視而不見,咁世界就一種非正常嘅方式去逼你正視返依啲問題

類似「你唔教好個仔,就等社會嚟同你教仔」個原理

啱,真心希望大眾可以早日察覺到個問題,用正常既方法解決左佢,避免走到世界要大規模咁用非正常既方式去解決滾到勁大既問題
但我對呢樣野完全睇唔到希望
主流既政治正確將左翼既推得更左,右翼既推得更右,侵侵既出現反映左被打壓一派既反撲,但世界需要既係有影響力既大國有一個清醒可以理性咁指出左右翼各自既問題既領袖去扭返正個主流,但咁既政治環境呢種人係上唔到位
法國呢到好撚多回教打手

個個扮專家
講嘢離撚曬地
根本都接觸唔到最基層嘅人思想
所以咪釀成今次嘅慘劇囉

個個住得安樂 以為乜事都有得傾
仲用大學專有名詞拋你

大佬咪玩啦 人保護自己地頭係天性黎
而家外族不斷用軟硬文化入侵自己居住區域
過多十幾年可能要信埋教先保得住條命 到時講乜都無用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞