基督城槍手自白書集中討論區

858 回覆
261 Like 14 Dislike
咪又係成班理論家坐係樹講和平、自由、大愛,指住你個頭話你邏輯唔consistent,法西斯,恐怖保守右翼,跟手拋下幾個英文啊,乜乜學者,乜乜主義之類嚇人。
睇而家個風向睇怕都係人格謀殺條友然後當咩事都無發生過
過一排又有下個槍手出黎又LOOP返
純9估

因為
道德光環?
政治正確?
逆向歧視?
唔準指責受害人?
篇文404左?
鬼佬唔係咁天真啊
無其他原因啦?
美國就諗住好似蘇聯咁
用資本主義(錢)慢慢同化中國
仲可以整多個新興市場
消化下過剩既生産力
先忍咁耐姐
教化穆斯林
有咩好處
唔想啓示錄提到嘅戰爭咁快嚟到
南、北方王爭戰
奧兄你嘅講法似係傾向較正面嘅效果
但佢嘅講法好似傾向做依件事會引致一啲危險咁(指紫色嗰段)
其實既得利益者依個term係中性
不過係依件事上比較負面多啲
you inspired me..
who is qualified to say he is the real local...
that's ironic...
做得呢種事一定係nothing to lose既人
所以一篇文既迴響唔會比得上一場經濟危機
到時實會有人scapegoat少數民族/移民之類

然後又會有呢類窮撚「保衛家園」
仇恨真係好恐怖

支持呢個槍手既連登仔
係咪都會支持印尼排華...
我想好好解答你
但太夜啦
希望聽日覆到你

簡短表達吓,近年嚟我有一種諗法:當一啲問題出現而你一直選擇視而不見,咁世界就一種非正常嘅方式去逼你正視返依啲問題

類似「你唔教好個仔,就等社會嚟同你教仔」個原理
片呢?
佢係講緊伊斯蘭嘅世界
黎巴嫩嗰啲世俗化好難講
係都用埃及/馬來西亞嚟做例子
依個遲啲先回覆你(具體做法)
我嗰句係想喺極左同極右主義之間取得平衡
當中嘅取捨係無奈嘅,但為左滿足兩派主義卻是必須的
世界太和平 太耐無打仗

現代人對戰爭嘅概念得返 d 紀念碑

而戰爭其實先係解決人類衝突同持續發展嘅有效手段
https://youtu.be/arMOuEv4W2c
唔係支持 不過你要明白當中嘅原因
一日解決唔到 下單就會仲勁
啱,真心希望大眾可以早日察覺到個問題,用正常既方法解決左佢,避免走到世界要大規模咁用非正常既方式去解決滾到勁大既問題
但我對呢樣野完全睇唔到希望
主流既政治正確將左翼既推得更左,右翼既推得更右,侵侵既出現反映左被打壓一派既反撲,但世界需要既係有影響力既大國有一個清醒可以理性咁指出左右翼各自既問題既領袖去扭返正個主流,但咁既政治環境呢種人係上唔到位
個個住得安樂 以為乜事都有得傾
仲用大學專有名詞拋你

大佬咪玩啦 人保護自己地頭係天性黎
而家外族不斷用軟硬文化入侵自己居住區域
過多十幾年可能要信埋教先保得住條命 到時講乜都無用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞