基督城槍手自白書集中討論區

858 回覆
261 Like 14 Dislike
今鋪殺手喚醒英國人既話 唔洗脫歐都似
咁所以好多蛔地方咪開始禁止西方文化轉播,思想拑制人民,但你幾時見到有人會拆撚番個清真寺?
其實阿拉伯國家都有伊斯蘭教同基督教共存的地方,黎巴嫩就係最好的例子,小弟以前去伊拉克都見到有教堂
依兩種新移民(當年游水落嚟嘅我哋祖先)(而家嘅150)分別應該係「普遍大眾可接受的程度」的各方面

E.g 通街屙屎
(祖先):🙅🏻‍♂️🙅🏻‍♀️
(150):👌🏻👌🏻
呢位巴打講野總係忽略穆斯林既特殊性
理論上你岩 包容先至令到資本同人才可以自由流動 對商業發展係有利
甚至個槍手本人都認同呢點

但要現代文明遷就kebab就有問題
好 就算仆街既蛔唔係多數
有兩成極端分子都死啦
就算佢地唔作奸犯科 都會對宿主國帶來麻煩

我唔敢講回教徒水平低係回教教義既錯
不過最起碼、最低限度下
西方政府有責任查清楚自己比咩人入黎自己國家
如果唔係實會有種族問題出現
多謝你嘅reply
諗左好耐,終於有啲明白點解會同你嘅想法有差異
係「和平」呢個字 我對呢個字有個太高嘅standard,但「和平」只不過係唔直接互相傷害
唔係包括平等而不受壓迫或剝削
// 好多蛔地方咪開始禁止西方文化轉播//
所以你係覺得中東嘅做法無做錯?
所以就要你學番佢拆番清真寺/殺穆斯林填數?
但係如果你覺得中東嘅做法無做錯/情有可原/值得參考
咁點解你又會將伊斯蘭視為威脅
明明大家都是極端主義不用分那麼細
黎巴嫩可以共存?唔太覺,班天主教徒同回咪又係打到飛起,再加埋周圍以色列同敘利亞千絲萬縷既情仇,根本係死局黎,唯有不同種族隔離先得
依稀記得呢種算係世界主義一種。
不過冇讀poli soci好耐唔記得啲terms同人名
你講緊乜嘢算係世界主義 ?唔係好follow到你refer緊啲乜嘢sorry
法西斯主義?
ethno-centric ideology可以點「世界主義」
份野唔係比左膠或者一般人睇
佢自己都好清楚
某d 人睇到,係一個wake up call
另外亦唔想比media 亂鳩spin

試想像下一個asian 比人歧視,同一個穆斯林移民甚至難民被歧視,左膠既反應係點?
家陣佢覺得白人地位被打壓,係一件危險既事,佢覺得要做d 野

呢個舉動最危險就係有機會打動左一d 遊離既low life

依句唔明
解嚟聽吓
蛔始終係蛔
支蛆始終係支蛆
Laws are made by people and people have agendas which, in this case, is leading to the decomposition of an entire race. Rule of law is just a tool for those to exploit when the agendas behind the laws are to their favour.
Laws are made by people and people have agendas which, in this case, is leading to the decomposition of an entire race. Rule of law is just a tool for those to exploit when the agendas behind the laws are to their favour.
中東(好似兩伊)係佢地自己地方禁止西方文化我認為冇問題架,就算有問題咪佢地人民出黎搞反抗,與我無關。你其實都係想引證我指責回係低等極端份子時,我自己都係極端份子。我對「極端份子」呢種標籤又冇乜所謂,係左翼盛世中承認自己係右翼為自己著想先有乜咁羞家。
將來會有更多嘅人為災難

只有用教化嘅途徑使人進化先係惟一嘅解決方法

「愛」同「平衡」嘅概念兩者缺一不可
睇過啲關於加入ISIS嘅歐洲回教青年嘅研究,佢地好多都係舊移民嘅下一代,係歐洲土生土長而且本來對宗教冇太大興趣。但係因為好難係主流社會向上流動而被ISIS嘅宣傳吸引
其中一個因素,歐洲出現過大規模既宗教戰爭,但亦造成教權既衰落,以及世俗化產生(加爾文宗)
雖然佢講得幾有道理, 但係用到槍vs手無寸鐵嘅人, 點都係失敗者, 一d都唔光彩, 一係你夠彊就去搞話事人/領袖/當權者
The price of freedom is high
我講緊法治
唔係法律
和而不同

好似injustice 2 中嘅Batman其中一句對白: “There are lines we didn’t cross”
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞