基督城槍手自白書集中討論區

858 回覆
261 Like 14 Dislike
咁要分清楚而家討論緊邊樣野

到底係:
1.現代回教組織有冇問題
2.用恐怖主義表達觀點可唔可以接受
3.槍手自白書果套法西斯主義

要討論以上邊一點呢

至於一般蛔民最多係素養低 當然同「聖戰」無關係
https://mediabiasfactcheck.com/the-religion-of-peace/

// In reality, this is a website that promotes anti-Muslim propaganda through only posting negative information about Islam, such as crimes that may not be related to ones religion such as this where they link to a Mixed factual source.
http://www.hurriyetdailynews.com/thieves-break-into-latin-catholic-church-in-istanbuls-beyoglu-steal-artifacts-118004
In general, this source links to other media that has a right wing bias or is otherwise questionable by our methodology. The Religion of Peace also sources Robert Spencer in articles, who is on the Southern Poverty Law Center’s hate list. Overall, we rate The Religion of Peace as Questionable for having an extreme right wing bias, promotion of conspiracy/propaganda and hate group tendencies.//
有咩問題?無衝突架?呢個宗教本身就係撚屌鼓吹殺戮
基督教都係撚屌嚟架,大把人屌耶撚啦
其實佢地自己都好大分歧,所以自己都會打黎打去
低能,人與人一定有衝突,人哋同自己唔同就去 pak 佢 ?

有d 本土仲衰過移民,咁又pak 埋佢?

弱智
華文圈因爲對穆斯林理解少所以好容易有呢種以偏概全咁睇
咁馬拉夠穆斯林又唔提?
按佢地個邏輯咁我係咪可以用靈恩派個D黎屌基督教都係白痴
用密宗屌教淫邪
其實第一點我相信無人有異議
現代回教組織肯定有問題
我亦都唔想講到自己響度撐伊斯蘭教咁
重點在於響西方嘅伊斯蘭教組織有無可能同普世價值完全兼容到,
定係有相當大嘅張力
呢點我覺得係值得討論嘅,我亦都無既定立場

至於2同3我係明確反對嘅

// 至於一般蛔民最多係素養低 當然同「聖戰」無關係//
重點係依家嘅槍手係用呢個藉口殺一般嘅穆斯林
響佢眼中穆斯林係完全呢一種生物,道德係完全不適用佢地身上咁制
「屌」耶教 同 殺耶撚係兩回事
又咁講,根本回教同基督教就係不可比嘅,大家喺現代世界個影響力唔對等,回教係真係干預緊政權同個國家本身嘅文化習俗

就算你話世俗化回教,你都係無辦法去質疑/檢討佢哋嘅經文,因為傳統伊斯蘭教喺世界上係有更大嘅話語權

所以其實信奉世俗伊斯蘭教嘅人本身都係一種沉默嘅助長者
negative係一回事 fact又係另一回事
你唔認佢入面data係真?
就係有你呢啲諗法先大件事
美國堆福音派影響力細
拉美堆天主教會影響力原來又細
除非世俗化嗰邊真係有行動去解決班癲佬,否則其實信回教都係仆街冚家剷,佢哋擺咗啲咩effort落去?根本就係怕撚咗佢
天主教基督教會唔會引用聖經去立法管治國家呀
你知唔知美國佬反墮胎D理據
點解原文又封撚晒?左膠控制嘅世界冇資訊自由?
其實你係咪無智力去理解宗教影響社會同直接干預個政權?
首先我段引文指出佢用嘅source都有問題啊

當然係咪每個都有問題就要逐個factcheck啦
連登仔平時鍾意用宗教膚色去判斷人嘅好壊,但係當有外國人排斥華人/亞洲人嗰陣又想割蓆,覺得人地會知Hong Kong is not China所以自己冇事
美國佬反墮胎係政府直接落命令咁做?
回教係直接干預政府架構喎
係都要攞基督教去合理化回教既存在冇意思架喎,根本兩個宗教個實際情況都唔同,後者你唔用武力係世俗化唔到架喎
不如你講下除左伊朗呢個打牌正教士治國既伊斯蘭共和國
其他係點做
以偏蓋全
用偏見睇人

返工搵錢全世界共通,
亂掉垃圾全世界都有,
香港現實上大多數人有公德心,
係公德心都知道亂掉垃圾係錯
同支那人普遍當周街大小便同掉垃圾係正常有好大分別

你呢d正宗踩港撚偏見。
其實我好懍疑你係分唔清Islam同Islamism
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞