基督城槍手自白書集中討論區

858 回覆
261 Like 14 Dislike
唔出黎既哥布林就係好既哥布林
毛利族人點睇
人生存要消耗資源
而唔同文明都有自己嘅秩序=資源分配嘅方式
流動嘅話,點處理資源分配呢個問題?
如果為令資源可以分配到,而改變秩序,咁就唔存在diversity
現代嘅秩序以「國家」為單位,特別好多係nation state。國家有界線,民族呢個身份嘅劃分亦都有資源分配劃分嘅意味
一日資源唔係無限,人類一日都好難可以和平共存
(食飯時間唔係太諗到野,但好想好想知道你會點諗資源呢個問題。呢一樣野係直接令我支拎本土運動。)
以暴易暴囉
佢一直都話以暴易暴係社會現實
無人係清白
但以佢白鬼角度 有呢種憎恨係正常
嘩!好撚好睇

個槍手真係好理性
我覺得係違反理性
以muslim既繁殖率同既侵略性去評估, 本身佢地就唔存在"接受" "多元" "寬容"
如果你要改變呢部份既人, 聖戰左了
Islam冇可能進步到, 我地所知既戰爭基本上係Islam 入面細分咗兩派, 什葉同遜尼, 一派人強馬壯,一派人數少d. 兩派起源係創辦人死前冇講低 少少細節,結果分裂咗兩派。

然後人多個邊就係奉行原教指主義,即係乜都要跟住創辦人咁做,唔跟佢就係叛徒,所以冇可能進步到。 然後另一派少人d 就係主張可以有改變,不過人數太少,話唔到事。

兩派日打夜打就係咁解。

利申:讀過下少少terrorism, 有錯請指教
唔知兒登仔有冇呢個勇氣去滅蝗/蝻
佢呢個PDF係右派、本土派聖經,其實應該要backup
係全球化年代資源本身就係流動,唔想流動的話就唯有做北韓。同埋文化的流動比資源的流動更加難以控制,歷史上無一個地方同國家的文化係恆久不變,係一個人類社會生存的條件就係要接受同其他唔同想法的人和平共存。
立眼睇左幾段
佢都好理性講解佢殺人既原因
條理清晰 容易明白
建議d上連登既學生哥可以認真睇下
當學下英文
Lm定一陣睇埋佢
伊朗係少數派啦 不如你講下伊朗有幾「開明」同「進步」?
願聞其詳
係因為伊斯蘭教冇左宗教改革既機會,13世紀蒙古消滅左哈里發就山頭林立,就好似天主教冇左教皇一樣。 天主教、伊斯蘭教演進既分別就係呢度,中世時耶撚極端程度不比今日遜尼派低
我意思係基本上Islam 唔好話進步,佢地到世界末日個日,都應該仲打緊兩派戰爭
可能有你唔知姐
睇中國歷史的話文化流動永遠都係人多個邊影響人少個邊
但islam既文化受到左派保護, 佢地又以弱勢大量繁殖, 人口澎脹, 試問有咩本土人(原先既大多數)會接受到佢地?
當islam成為大多數, 成為國教又要強迫全國人信佢地, 可以同呢個宗教溝通咩? 巳經唔提佢地自己本身分裂內戰n年
其實你有冇睇內文
又有冇睇下講個位係咩人
所以咩禍不及妻兒真係得啖笑
伊斯蘭教同印度咪會逼害佛教徒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞